Els dinosaures mai no es van extingir, simplement ara són ocells. Així de clar és el missatge llançat pels paleontòlegs que hi ha al darrere de l'exposició Dinousaurs among us (Dinosaures entre nosaltres), que es podrà veure a partir del 21 de març al Museu d'Història Natural de Nova York.

La mostra, comissariada pel paleontòleg Mark A. Norell, mostra el vincle directe entre els dinosaures i els ocells, una evolució que les noves tecnologies han permès evidenciar en detall.

"Fa 25 anys es va deixar d'ig- norar la tesi que hi havia un vincle directe entre els dinosaures i els ocells. Avui, i després dels últims estudis gràcies a les últimes tècniques, podem afirmar que encara vivim en l'era dels dinosaures", va dir Norell a Efe. "Tot i que ja s'havia afirmat abans, fins ara no existien les proves fidedignes perquè no disposàvem de la tecnologia necessària", ha afegit.

Clau en la investigació ha resultat l'exploració a través de les últimes tècniques dels fòssils dels ous de dinosaure no nascuts trobats a Argentina, Mongòlia i la Xina, principalment. Els investigadors han pogut traçar l'evolució gràcies a elements com el plomatge. En alguns va trobar un imminent plomatge que milers d'anys més tard permetria a les espècies evolucionades, de mida inferior, volar. Però la vinculació no queda en la biologia. També s'han detectat comportaments similars. Entre d'altres, la postura que adquirien alguns dinosaures per dormir, amb el cap entre els braços per mantenir la temperatura tèbia, una mica semblant a la característica de les aus modernes.

L'Oviraptorsaurus, per exemple, parent proper del Tiranousaurius Rex, malgrat tenir una mida radicalment més gran que un ocell, ja s'asseia sobre els seus ous de la mateixa manera que fan les aus.

Algunes espècies, com l'Anchiornis huxleyi, tenien un plomatge molt similar al dels grans ocells i un esquelet capaç de fer vols curts.