El Parc Zoològic de Praga s'ha pres el reciclatge de debò, i s'ha llançat a convertir els fems d'elefant en paper d'alta qualitat, en una activitat que uneix artesania amb ensenyaments sobre aquests grans mamífers.

A més d'anunciar el proper naixement de cries d'elefant, ós formiguer i dragons de Komodo, la directiva del zoo txec ha anunciat en una roda de premsa aquesta forma de reciclar les deixalles d'elefant, que des de fa cinc anys només es venen com a fems.

A partir d'aquesta setmana, el parc zoològic oferirà als seus visitants la possibilitat de fabricar amb les pròpies mans el paper, sempre a partir d'uns granulats nets, desinfectats i desodoritzats, extrets dels excrements fibrosos d'aquests paquiderms.

Jiri Malina, portaveu del parc, va reconèixer que el paper resultant és diferent de l'habitual, i de gran qualitat, i "serveix per col·locar-se en un lloc representatiu, com un recordatori, amb l'emoció vinculada a aquest producte".

Per a aquest projecte, el zoo tindrà la imprescindible col·laboració dels seus elefants de raça índica, que disposen d'un modern pavelló climatitzat per a deu exemplars, amb una zona exterior d'esbarjo de 8.080 metres quadrats, la superfície més extensa per a animals del parc.

A més de fabricar paper i emportar-se un bon record del Zoo, els visitants, en grups de deu persones, podran escoltar també explicacions sobre aquests animals, que el 2013 van aconseguir reproduir-se per primera vegada en captivitat en aquest parc. Ara s'espera que donin a llum les femelles Tamara i Janita, després d'una gestació de fins a 660 dies.

En el projecte de fabricació de paper, el zoo de Praga ha unit forces amb una tradicional papereria de Velke Losiny, a l'est del país, que produeix aquest material de manera artesana des de fa 420 anys. El director de l'establiment, Petr Foucek, va reconèixer a Efe que és la primera vegada que s'utilitza una matèria primera tan nova per fer el granulat, el pas previ a la fabricació de paper.

Sobre la idoneïtat de la matèria primera, Foucek va aclarir que "l'elefant no digereix tot l'aliment, i el rebuig està ple de fibres d'herba i de fusta, que és la matèria primera que fem servir". "És la mateixa tècnica que per al cànem, per desfibrar les tiges", va afegir el directiu, l'empresa del qual produeix cada any deu tones de paper a mà, i actualment exporta la seva producció a Eslovàquia, Suïssa, França i Amèrica.