El delegat del Govern de la Generalitat a Àustria, Adam Casals, ha visitat l'exposició Projecte Manresa-Mauthausen, que fins al 8 de maig es pot visitar a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa. La mostra recull el conjunt d'accions i reflexions d'alumnes dels instituts manresans Pius Font i Quer i Lluís de Peguera després de visitar els camps nazis.

De fet, Casals ja havia rebut estudiants manresans a Mauthausen en el viatge que van fer a Àustria l'any passat; i ara, quan es va assabentar que es feia aquesta mostra per compartir l'experiència amb tota la ciutadania, ha volgut visitar-la, ja que venia per un viatge a Barcelona.

La mostra es va iniciar amb l'assistència d'alumnes de Manresa en la commemoració del centenari del naixement de l'escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), i ha continuat amb el viatge als camps de concentració d'Ebensee i de Mauthausen-Gusen i la participació anual en la trobada internacional d'homenatge als deportats dels camps d'extermini i a través de diverses accions a l'aula i al carrer. Els dos instituts formen part de la Xarxa MaiMés d'Instituts de Catalunya per a la prevenció del feixisme, impulsada per l'Amical de Mauthausen.

En aquesta visita, el delegat del Govern a Àustria va estar acompanyat per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora de Cultura, Anna Crespo; i els professors de secundària Josep Castilla, de l'institut Lluís de Peguera; i Xavier Valls, de l'institut Pius Font i Quer. La mostra recull el conjunt de tasques realitzades pels alumnes a l'entorn del que va significar l'Holocaust, i el que va passar a Mauthausen, on van estar confinats molts republicans catalans i espanyols. Aquesta mostra està concebuda perquè s'hi palpin les seves reflexions al voltant de la condició humana.