La broqueta preferida de Guo és la d'escorpins. Les seves dents trenquen el cruixent abdomen i les diminutes potetes, empastifades en oli i greix de parada al carrer. Però potser és l'última que prendrà a Pequín. El popular "mercat de les bestioles" de Donghuamen, al centre de la capital xinesa, posa punt final avui després de trenta anys en actiu, per les queixes per les condicions higièniques i el soroll que genera a les nits.

"No sabia que tancava, és una pena. Això representa part de la cultura de Pequín", es lamenta Guo, que desconeix que hi ha altres llocs a la capital on pugui menjar les seves broquetes d'escorpins.

Per arribar a Donghuamen, els turistes i pequinesos prenen el metro fins a la parada de Wangfujing, on comença una avinguda amb el mateix nom, plena de botigues de luxe, a pocs metres de la gegantina plaça de Tiananmen i la Ciutat Prohibida.

Sota un gran porta decorada amb motius xinesos, un carreró atestat de gent emet fums carregats de fregits i d'altres olors impossibles d'identificar, barrejats amb el punyent sol de l'estiu pequinès.

Els llocs s'omplen de pinxos de xai, "tofu pudent", pedrers especiats, ànec empastifat en melassa i enormes cefalòpodes fregits, tot i que els productes estrella -que acaparen més fotos que compradors- són les broquetes d'insectes o animals rars, enfilats i crus, que després passaran per la planxa o la fregidora, segons el paladar de la clientela.