Per a un sector de la població els 4 i 5 anys és una edat molt primerenca per començar a rebre una educació formal i estructurada, de manera que aconsellen als educadors que centrin l'aprenentatge en valors ètics i socials i en el llenguatge a través de jocs. Per a altres experts en canvi, la lectoescriptura hauria de començar després de complir els 6 anys. És per això que establir una edat per aprendre a llegir i escriure no sigui possible, bé per l'existència de múltiples teories, bé per la diferència existent entre el ritme i les necessitats d'uns nens respecte a altres.

Per tot això i per saber triar el millor moment per ensenyar a llegir als més petits és recomanable seguir les següents pautes:

-Bon maneig del llenguatge oral: Com més ric sigui el desenvolupament lingüístic previ, més senzill resultarà accedir a l'aprenentatge formal del codi alfabètic. Per això és fonamental que abans de començar a ensenyar a llegir als nens aquests demostrin les seves habilitats lingüístiques.

-Desenvolupament de la psicomotricitat: Entre els 4 i 5 anys és recomanable que els nens facin exercicis de grafomotricitat en forma de jocs. Això els permetrà entendre conceptes com 'amunt', 'avall' i controlar la seva mà i adquirir el gest per escriure.

-Motivació: Tot i que es donin els anteriors supòsits és fonamental que els petits estiguin animats i vulguin aprendre, en cas contrari mostraran rebuig o desinterès i posaran tota mena d'impediments en el procés d'ensenyament i aprenentatge.