Dos turistes tenen previst donar la volta a la Lluna en una setmana l'any 2018 en la nau espacial Dragon com a part d'una iniciativa de l'empresa privada nord-americana SpaceX amb suport de l'agència espacial NASA.

SpaceX va precisar que es tracta de dues persones que van acudir a l'empresa amb aquest interès i que un cop s'aprovin els exàmens físics i mèdics necessaris per a l'entrenament i el viatge divulgaran els seus noms.

Tots dos seran els únics tripulants de Dragon, que s'enlairarà el 2018 des de la històrica plataforma 39A del complex de Cabo Canaveral (Florida), la mateixa del llançament de les missions lunars del programa Apol·lo.

Aquest programa va consistir en onze vols tripulats entre 1968 i 1972, inclòs el viatge que va portar a Neil Armstrong i Buzz Aldrin a trepitjar la superfície lunar per primera vegada, el 20 juliol 1969.

Per SpaceX, amb seu a Califòrnia, es tracta d'un objectiu que els apropa a la seva meta de transportar éssers humans a Mart.

"Això suposa una oportunitat perquè els éssers humans tornin a l'espai profund per primera vegada en 45 anys i viatgin més i més cap al sistema solar", va assenyalar SpaceX en un comunicat.

L'empresa ha afegit que el transbordador espacial Dragon va ser dissenyat per dur a humans i té ja "una llarga història de vol".

SpaceX va assenyalar que aquests vols amb tripulació privada, encoratjats per la NASA, ajudaran a reduir a llarg termini els costos per al Govern nord-americà i millorar l'historial de fiabilitat d'aquestes missions.

La tornada a la Lluna serà posterior a altres vols que l'empresa planeja amb astronautes de la NASA a l'Estació Espacial Internacional (EEI) com a part del Programa de Tripulació Comercial de l'agència espacial nord-americana.

Segons la companyia, a finals d'aquest any realitzaran una demostració, en manera automàtica i sense tripulació, com a part del programa amb el llançament a l'EEI de la nau espacial Crew Dragon (Dragon Version 2).

Una missió posterior amb tripulació s'espera que voli en el segon trimestre de 2018.