La contaminació mata anualment a Espanya a 2.683 persones, segons es desprèn d'un estudi realitzat pel Departament d'Epidemiologia i Bioestadística de l'Escola Nacional de Salut Pública de l'Institut Carlos III de Salut.

L'objectiu era quantificar els riscos relatius (RR) i els riscos atribuïbles (ARS) de la mortalitat diària associada amb la contaminació referent a la concentració de partícules (PM), registrada a les províncies espanyols i per calcular el nombre de morts relacionades amb la reducció de la contaminació.

La investigació, que ha estat publicada a 'Environmental Pollution', recorda que, d'acord amb les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la contaminació atmosfèrica a les ciutats i zones rurals de tot el món provoca cada any 3 milions de defuncions prematures.

Aquesta mortalitat es deu a l'exposició a petites partícules de 10 microns de diàmetre (PM10) o menys, que poden causar cardiopaties, pneumopaties i càncer. De fet, les Directrius assenyalen que mitjançant la reducció de la contaminació amb partícules (PM10) de 70 a 20 micrograms per metre cúbic (g / m) és possible reduir en un 15 per cent el nombre de defuncions relacionades amb la contaminació de l'aire.

No obstant això, recorden els investigadors, no existeixen estudis actualitzats específics que calculin les causes de mortalitat específica relacionada la concentració de partícules curt termini a Espanya.

Mètode de treball

Els investigadors van calcular la mortalitat diària per causes naturals, per problemes circulatoris i per causes respiratòries per cada província en tot el període 2000-2009; yse van mesurar les concentracions mitjanes diàries de partícules de 10 micres de diàmetre (PM10), diòxid de nitrogen (NO2) i Ozó (O3).

Per a l'estimació dels riscos relatius (RR) i els riscos atribuïbles (ARS) es van utilitzar models lineals generalitzats amb un enllaç de Poisson. Es va utilitzar una metanàlisi per estimar RR i el ARS a les províncies amb resultats estadísticament significatius.

Finalment, el total anual de morts va ser de 2.683 morts de les que 651 d'aquestes morts prematures estaven relacionades a problemes en les vies respiratòries i 556 per causes circulatòries. "Aquest estudi proporciona una estimació actualitzada dels efectes d'aquest tipus de contaminants sobre les causes de la mortalitat, i constitueix una base important per reforçar les mesures de salut pública", assenyalen.