La professora Emily Holmes, psicòloga de la universitat sueca de Karolinska, ha publicat un article a la prestigiosa revista Nature en què estudia els efectes beneficiosos de jugar a 'Tetris' com a teràpia per a pacients que han patit traumes greus. Estudis anteriors han demostrat la utilitat d'aquest videojoc com a tractament per a altres desordres com les addiccions.

La investigació dirigida per Holmes, que es va efectuar amb la col·laboració de la Universitat d'Oxford, es va dur a terme en un hospital britànic en el qual es tractava a persones en estat de xoc després d'haver patit accidents de trànsit. Aquests pacients eren atesos pels psicòlegs després de ser diagnosticats del que es coneix clínicament com a desordre d'estrès posttraumàtic.

L'equip de Holmes va tractar a 71 voluntaris que havien patit un accident donant-los una consola Nintendo amb 'Tetris' perquè juguessin. Els resultats de l'estudi mostren que aquells que van jugar al videojoc de 1984 van patir menys 'flashbacks' en què revivien el seu trauma que els que només van ser observats.

Encara que en el mateix estudi confessa que encara cal elaborar més experiments sobre el tema, Holmes ressalta l'efectivitat de 'Tetris' sobre altres jocs. "Altres jocs que vam provar no van funcionar, com jocs de respondre preguntes o de comptar, així que creiem que ha de ser pel seu caràcter visual", confessa.

A més de com a tractament per traumes, un altre estudi anterior ha demostrat que 'Tetris' pot resultar de gran utilitat per tractar addiccions a substàncies, aliments o fins i tot activitats. Una investigació conjunta de la universitat de Plymouth (Regne Unit) i de l'institut tecnològic de Queensland (Austràlia) va analitzar a 31 estudiants amb addiccions, als quals se'ls va lliurar un iPods, a través del qual se'ls preguntava fins a set vegades al dia sobre l'ansietat, si havien caigut en la substància o activitat a la qual eren addictes.

Aquests estudiants van ser dividits, a més, en dos grups, i a un d'ells se li va requerir jugar a 'Tetris' durant tres minuts, abans de tornar a reportar el seu estat. L'estudi, realitzat durant una setmana, va comprovar que aquells als quals se'ls va donar un iPod perquè juguessin a 'Tetris' sentien menys ansietat que la resta.

Una altra possible aplicació terapèutica de 'Tetris' va ser apuntada a través d'un estudi realitzat a l'abril de 2013 a la Universitat McGill, al Canadà. En ell, es va fer jugar al videojoc a persones amb ambliopia, és a dir, amb un ull vague, observant-se una gran millora en la visió de l'ull malalt en els pacients, a causa, segons els responsables de l'estudi, als efectes atencionals o motivacionals associats amb jugar a un videojoc.