Alguna vegada t'has preguntat per què només veure el menjar se't fa la boca aigua? En visualitzar l'aliment, l'activitat neuronal en àrees específiques del cervell ha revelat un vincle directe entre la percepció visual del menjar i la motivació de l'alimentació, segons científics de l'Institut Nacional de Genètica, al Japó.

El treball suggereix que 'menjar amb els ulls' està profundament arrelat en l'evolució.

"En els animals vertebrats, el comportament alimentari està regulat per una zona cerebral anomenada hipotàlem. El centre d'alimentació hipotalàmic integra informació sobre els requeriments energètics del cos i la disponibilitat d'aliments ambientals. El peix zebra, com els humans, fa servir sobretot la visió per reconèixer el menjar o la presa. Però es desconeix com l'hipotàlem rep informació visual sobre la presa ", assenyala l'autor principal de l'estudi, el doctor Muto, de NIG.

"Primer vam demostrar que les neurones en l'hipotàlem responen a la vista de la presa. Llavors, busquem neurones en el sistema visual que responen a la presa i vam descobrir neurones detectores de preses en una àrea cridat el pretectum. A més, trobem una connexió neural directa que vincula les neurones detectores de preses amb el centre d'alimentació hipotalàmic ", afegeix.

La clau d'aquest descobriment ha estat el recent progrés en el desenvolupament i la millora del molt sensible i genèticament codificat indicador de calci GCaMP, que pot utilitzar-se per controlar l'activitat neuronal en forma de senyals de calci. Una altra tecnologia important és la capacitat de controlar les neurones específiques en què s'expressa GCaMP, amb la qual cosa va ser crític per al registre de diferents senyals de calci de les neurones identificables.

"El nostre estudi demostra com la percepció visual dels aliments està lligada al comportament d'alimentació motivacional en els animals vertebrats. Això és un pas important per entendre com l'alimentació està regulada i pot ser modulada en condicions normals, així com en els trastorns d'alimentació ", diu el doctor Muto.