08 de maig de 2017
08.05.2017

Com i quan has de parlar de sexe amb el teu fill?

Les preguntes sobre el tema arribaran tard o d'hora, evita els eufemismes i sigues natural

08.05.2017 | 20:08
Pare i fill.

No vols que arribi el dia. No vols que el teu fill creixi i "perdi la innocència". Vols que es quedi amb deu anys tota la vida. Ja no et necessita tant com quan era més petit, té certa independència per baixar al parc amb els amics o per vestir-se sol, i et deixa més temps per les teves coses; però segueix depenent de tu, que el despertis cada matí, l'ajudis amb els deures o li preparis el menjar. Això t'agrada perquè manté la sensació que ets indispensable per a ell. Però el temps passa ràpid, i el dia menys pensat et fa aquesta pregunta: d'on vénen els nens?

Aquest dia saps que alguna cosa s'ha despertat en ell o ella, una curiositat natural i totalment normal. La sexualitat és un aspecte que el millor és tenir-ho en compte des del mateix moment del naixement del fill. Així com tens clar que vols, a través de l'educació que penses donar-li al teu fill, fer d'ell una persona bona, empàtica, educada i comprensiva, també voldràs que es prengui amb naturalitat la seva sexualitat i, quan arribi l'hora, descobreixi com li agrada més viure-la, sense complexos tot i que sempre amb precaucions i respecte cap a l'altra persona.

Proporcionar-li la educació adequada sobre la sexualitat és la millor assegurança contra futures inseguretats, imprudències o malalties. L'ajudarà a reforçar la seva autoestima, es desenvoluparà socialment amb més confiança i probablement el converteixi en una parella més atenta o conscient de les necessitats i sentiments de l'altra part. Si estàs educant al teu fill perquè estigui preparat per a la vida, també ha d'estar preparat per al sexe.

Cada nen té el seu ritme


Ja sigui perquè et sembla molt precoç o perquè sents que està trigant a arribar el moment que et pregunti per això, no hi ha de què preocupar-se. Cada nen té el seu rellotge.

A partir del primer any, als petits ja els pot produir curiositat les diferències físiques entre nois i noies, sobretot si tenen germans d'un altre sexe. Entre els tres i els sis o set anys, pot començar a qüestionar-se per l'origen dels nens. Dels vuit en endavant, el teu fill haurà vist als seus pares donar-se petons, o escenes romàntiques en les pel·lícules, i ja comença a assumir que entre els homes i les dones hi ha un altre tipus de connexió, encara que no sàpiga quina exactament. Les seves preguntes seran més concretes que abans.

Pren la iniciativa


També pot ser que el nen resulti ser pudorós i no surti d'ell plantejar la pregunta. En aquest cas, quan creguis que el moment ha arribat, hauries de ser tu el que prengui la iniciativa i parlar-ne.

Evita els eufemismes des del principi


Quan està aprenent a parlar, molts pares diuen els òrgans sexuals amb diminutius o paraules que infantilitzen seu nom real. El millor és cridar-los pel seu nom: penis i vulva.

No amaguis la pregunta


L'ideal és afrontar amb naturalitat la qüestió, així que no et facis el suec quan te la formuli. Veure que la situació t'incomoda, pot fer pensar al teu fill que ha dit alguna cosa del que hagués avergonyir-se, quan no és així en absolut.

Naturalitat


El millor, parlar-ne com qui sent ploure, de manera natural. Qualsevol lloc i moment a la llar pot ser l'apropiat, perquè la pregunta pot arribar quan estiguis conduint o cuinant. No és necessària aquesta solemnitat tan de pel·lícula en què el pare i la mare sobtadament deixen de fer el que estan fent, es miren, s'arquegen les celles i es somriuen, i llavors comença aquesta xerrada tan important.

Concisió


No donis més informació de la que et demanin amb les seves preguntes. És el millor, perquè si no, pot passar que li generis més dubtes dels que tenia abans. L'ideal és anar aportant els detalls a comptagotes, a mesura que es vagi fent noves preguntes amb l'edat.

D'altra banda, si consideres que la qüestió que t'ha fet és massa complexa per la seva edat, Respon-li amb una contrapregunta: "Què necessites que t'expliqui?" O "Què vols que t'expliqui sobre això?". Així potser entenguem els motius pels quals aquest dubte ha brollat ??en ell, ja sigui de forma individual o perquè ha sentit alguna cosa als seus amics.

Coherència


El millor és educar-los d'acord als nostres propis valors, que després ells han d'adoptar o no quan creixin, és la seva elecció. També tingues en compte que els teus actes són molt més eloqüents que les teves paraules. La reflexió sobre el nostre propi sistema de creences i el nostre comportament pot ser molt útil, per si caiem en el compte que hauríem de posar fi a alguna mala costum que no volem que germini en els nostres fills.

Admet desconeixement


Potser el nostre fill ens sorprengui preguntant per alguna cosa que no sabem exactament. En aquest cas, admet amb naturalitat que no tens la resposta en aquest moment, però que vas a buscar-la per poder proporcionar-li. També pots recolzar-te en material educatiu com llibres o reportatges audiovisuals adaptats a la seva edat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook