Quantes vegades t'has fet enrere a l'hora de demanar un ascens o una millora salarial davant el teu cap per por a que et digui que no?

El que és cert és que això no es pot fer a les braves. Cal pensar-ho bé i tenir en compte les circumstàncies de la nostra empresa i la nostra pròpia situació laboral, per no fracassar en l'intent.

Un recent estudi realitzat per Adecco revela que el salari mitjà dels espanyols és un 15,4% més baix que el sou mitjà ordinari brut dels 28 països que formen part de la Unió Europea.

En termes absoluts la diferència és de 298 euros, ja que el salari mitjà europeu és de 1.934 euros, mentre que l'espanyol és de 1.636 euros.

Pautes a seguir

Queda clar que tenim sous més baixos que la resta de països europeus, llavors per què no intentar tenir un lloc millor i més remunerat? Tot i que en un moment de crisi econòmica com la que hem travessat no sembla viable, sempre val la pena intentar-ho. Com tota negociació, hi ha unes pautes a seguir.

Les emocions juguen en aquest cas un paper fonamental. Cal tenir-les controlades. Mai pensis que et deuen l'ascens perquè t'ho mereixes, perquè fa molt temps que ets en el teu lloc o perquè sempre compleixes amb les teves tasques diàries. També és aconsellable pensar en els obstacles que poden interposar-se en el teu camí, com acomiadaments recents, mala relació amb el cap o mesures per reduir costos.

Un cop ho tinguis decidit, sol·licita una reunió i deixa clar el que vols. Parla amb naturalitat. Exposa els teus arguments amb convicció, posant l'accent en els teus èxits, en el valor afegit que pots aportar, en com contribuiràs a millorar la rendibilitat de l'empresa i reafirma't en què ets una peça clau. No llancis un ultimàtum o amenacis amb marxar per evitar posar al teu cap entre l'espasa i la paret.

Sobre l'augment de sou, cal tenir en ment que el fet que ens el pugin no vol dir que ens paguin més. Si volem que la nostra nòmina creixi gràcies a la nova posició, no tinguis por i proposa-ho, destacant que la nova compensació no ho és tot. De cara a futures decisions, convé informar-se sobre com es paga aquest mateix lloc a altres companyies.

Tot això no ens garanteix que aconseguim el que pretenem, però sens dubte no podrem reprotxar-nos que almenys ho hem intentat de la forma correcta.