El món laboral evoluciona constantment, adequant-se als nous constrenyiments de la societat. En el futur apareix el gran repte de la robotització, que podria suprimir molts dels llocs de treball que ara ocupen persones de carn i ossos. Però, alhora, sorgiran noves necessitats i reptes, el que obligués a les empreses a continus desafiaments per als que necessitaran perfils professionals en bona part diferents dels actuals, molts d'ells ara inexistents.

De fet, segons un estudi de PriceWaterhouseCoopers, a partir del 2020 fins al 30% dels llocs de podria acabar sent desenvolupats per màquines d'intel·ligència artificial.

Però abans que arribi aquest moment el mercat laboral ja haurà començat a experimentar canvis. Aquests són alguns dels perfils professionals que es demandaran en els propers anys:

Especialistes en la comunicació i internet

El món connectat seguirà necessitant professionals de la comunicació i vinculats a les trucades IT. Entre ells, Community Manager, consultor SEO, especialista en Cloud Computing o Big Data Architect.

A poc a poc, a més, es demandaran més treballs relacionats amb la tecnologia mòbil o l'anàlisi de macrodades. I en un futur proper les empreses necessitaran més professionals amb una sòlida formació en l'internet de les coses o la robòtica.

Enginyers ambientals

La necessitat de canviar el model energètic i productiu es plasmarà en una major demanda d'enginyers vinculats a formes de desenvolupament netes i respectuoses amb el medi ambient, així com les relacionades amb la gestió de residus o la gestió de l'aigua.

Professionals de la salut

L'envelliment de la població que preveuen totes les variables demogràfiques causarà un augment de la demanda de professionals de la sanitat a tots els terrenys. En aquestes professions, igualment, el paper de la tecnologia tindrà un paper principal.

Treballs relacionats amb la biomedicina o el desenvolupament de noves tècniques per ajudar al tractament de malalties seran clau. No obstant això, en un futur marcat per les noves tecnologies i la intel·ligència artificial, els cuidadors i els assistents mèdics personals cobraran especial importància.

Psicòlegs

L'impacte en la salut mental de l'estrès i l'estil de vida modern seran un altre dels reptes de la societat en les properes dècades. De fet, la depressió ja s'ha identificat com una epidèmia del segle XXI. El futur, per tant, augura una creixent necessitat de psicòlegs per atendre un aspecte fonamental per a la vida de les persones.

Hackers 'bons'

Les noves tecnologies, a més de representar grans oportunitats per a la humanitat, també constitueixen una finestra de vulnerabilitat en molts àmbits. Els atacs informàtics són un dels grans desafiaments per a institucions i països sencers. Per això, empreses i governs demandaran els serveis de 'hackers bons', experts en la seguretat de sistemes digitals.