Membres dels Agents Rurals han detectat un exemplar de linx ibèric a l'àrea metropolitana de Barcelona, en un operatiu de cerca executat arran de diversos avisos d'albirament d'aquest animal a la zona. Es tracta de la primera vegada que es detecta la presència del linx ibèric a Catalunya des de principis del segle XX, ha informat aquest divendres la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en un comunicat.

Els agents rurals el van observar i van fotografiar aquest passat dimarts i els tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat han pogut identificar l'animal, gràcies al collaret emissor que portava, i a la col·laboració dels programes de reintroducció d'aquesta espècie a la Península Ibèrica, així com els responsables del projecte IberLince.

Es tracta de Litio, un mascle alliberat el 2015 a Portugal, que va néixer en 2014 al centre de cria de captivitat d'Acebuche (Huelva) i capturat de nou el 5 de maig de 2016 a Gibraleón (Huelva), després d'observar manques en la seva adaptació al mitjà.

Es va traslladar al Centre de Recuperació d'Espècies Amenaçades (Crea) de Huelva perquè presentava signes de feblesa, i una vegada recuperat es va tornar a alliberar a Portugal, al Val do Guadiana, i pocs dies després el senyal de GPS que emet el seu collaret es va perdre.

La Generalitat n'estudia la seva captura, ja que es troba en un emplaçament inadequat per garantir-ne la seguretat, prop d'infraestructures viàries i nuclis urbans.

Amb el suport del projecte IberLince es localitzarà l'animal per via terrestre, amb un receptor de senyal, i, si no és possible, amb altres mitjans.