La festa de Halloween, que se celebra la Nit de Tots Sants, és una de les celebracions més populars del segle XXI. En ella infants, joves i adults es disfressen, decoren les seves cases amb tota mena de parafernàlia i comparteixen dolços amb el famós "truc o tracte". Però, quin és l'origen real d'aquesta festa?

Encara que prové dels Estats Units i s'ha anat difonent per la resta del món en els últims anys, l'origen d'aquesta festa és europeu i molt més antic, remuntant-nos a segles abans de Crist.

Els pobles celtes d'Irlanda celebraven a la nit del 31 d'octubre al festival 'Samhain', que simbolitzava el final de la temporada de collites i el començament d'un nou any. Aquesta festa representava, al seu torn, la mort i el renaixement.

Diu la llegenda que, durant aquesta nit, els fantasmes dels difunts estaven autoritzats a caminar entre els vius i reunir-se amb els seus familiars per una nit. Era costum utilitzar naps plens de carbó cremant com torxes per guiar els morts a les seves llars.

Amb la romanització de les tribus celtes i la influència del cristianisme, va desaparèixer la religió dels druides i les seves festes paganes i el festival 'Samhain' es va convertir en el Dia de Tots Sants, conegut en anglès com 'All Hallow' s Eve ', d'on prové la paraula Halloween.

Tot i que la tradició de 'Samhain' es va anar perdent a Europa per culpa del cristianisme, immigrants irlandesos, aquells que professaven la cultura celta, van portar la nit de Halloween als Estats Units. Això va passar al segle XIX. Un segle més tard, la festa va cobrar popularitat al país americà, inicialment amb desfilades i festes carnavalesca i, més tard, amb sèries i pel·lícules.