Ens ha acompanyat Sor Lucía Caram, ella és manresana de residència i argentina de naixement. Ha vingut a explicar-nos els seus últims projectes i també la seva visió sobre les xarxes socials. Ella és coneguda arreu del país pels diversos actes que mou per la pobresa infantil i també per donar obertament la seva opinió sobre qualsevol tema en xarxes socials.

Què et sembla que et considerin la monja mediàtica?

Els mitjans de comunicació són els millors aliats que tinc, m'ajuden molt en la meva causa i sobretot les xarxes socials per difondre. Si que es veritat que l'església mai ha tingut una bona relació amb els mitjans, però aquest nom que m'han posat no em molesta.

Així doncs, els mitjans de comunicació t'han ajudat amb els teus propòsits.

Sí, sobretot a presentar la realitat que jo visc cada dia i a fer-ho amb transparència. Han donat veu a conèixer una part de la societat que potser no es desconeixia.

Aquesta setmana has inaugurat un espai anomenat «La Casa de la Infància» aquí a Manresa. En què consisteix?

Sorgeix d'una inquietud: la pobresa infantil. A partir d'unes estadístiques que van sortir al 2014 on es podia veure que uns 3 milions de nens estaven en risc d'exclusió social i a Catalunya 280.000. Després d'anys de molta feina dimarts es va cristal·litzar aquest projecte, si que es veritat que Manresa no era un dels «punts calents» en aquest aspecte, però era una condició perquè ho hi treballés. És un lloc on treballem perquè els nens puguin continuar jugant.

Ser una persona mediàtica comporta una part negativa, per exemple et van increpar uns ultres aquí a Manresa, com vas viure aquella situació?

Aquesta va ser més violenta, havia molta gent i era a plena llum del dia. Aquell dia vaig patir més per les persones que m'acompanyaven que per a mi, però no tinc por la veritat.

Com veus el futur de Catalunya i Espanya?

S'ha de trobar un encaix, el famós «a por ellos» s'ha convertit en una realitat. Hi ha un clima de violència i descalificació, s'ha produït una situació en la que cal recuperar els espais de diàleg i democràtics.

Creus que ha servit d'alguna cosa la cimera del Vaticà?

Estic convençuda que si, tot i que hi ha molta resistència en la cúpula. Però el Papa s'està posant molt dur amb aquest tema, fins i tot el número 3 de la cúpula ha estat condemnat i se'l portarà a Austràlia perquè sigui jutjat. S'ha de treballar molt i els bisbes s'han de prendre aquest tema amb més seriositat.