Membre de la quarta generació d'una família de forners, Anna Bellsolà, que acaba d'escriure un llibre sobre la història del seu forn Baluard, considera que "el món del pa viu un dels seus millors moments perquè la gent té més cultura panarra i valora la tornada al gust d'abans".

En una entrevista concedida a Efe en un dels seus forns, el que hi ha a l'hotel Praktik Bakery de Barcelona, Bellsolà comenta que "el món del pa ha passat per moltes etapes" i la més recent, la que va conèixer pels seus pares, va assistir a l'aparició del pa precuit congelat.

"En els temps del meu avi el pa s'elaborava i es coïa durant la nit, però a partir dels anys 70 i, sobretot 80, amb les masses congelades es va oferir al client tenir pa calent durant gairebé tot el dia", rememora.

D'uns quants anys ençà, una nova generació de forners ha tornat als orígens, a "fer el pa com es feia abans, a buscar el gust del pa, a no col·locar-hi ingredients innecessaris, a donar-li molt procés", subratlla.

Segons el seu parer, el món del pa passa per "un bon moment", i atribueix aquesta tendència que "hi ha més cultura de pa entre la gent".

Amb el llibre "Baluard" (Roca Editorial), Bellsolà volia "explicar la realitat quotidiana d'un forn, ja que a vegades s'explica la part bucòlica de la professió, però també té els seus moments durs, i volia explicar la història dels meus tretze anys a Baluard, una aventura empresarial que m'ha permès a més continuar un ofici que ve de família".

A més de les 50 receptes més emblemàtiques de forn i pastisseria que s'elaboren a Baluard, Bellsolà volia donar un segell distintiu davant els nombrosos llibres de pa que hi ha en les llibreries, un llibre que expliqués la història d'un forn i les dificultats afegides en un món en el que "no abunden les dones".

Bellsolà percep que "el forn viu un moment dolç, com ja va passar prèviament amb la cuina i la gastronomia" i una prova d'això és que "hi ha molta més gent que es vol dedicar al forn, hi ha més escoles, gremis, hi ha molts mitjans".

A falta d'una formació reglada, Bellsolà va aprendre l'ofici, primer al costat dels seus pares en el negoci familiar, i posteriorment viatjant, mirant què es feia a forns de França, d'Itàlia.

"Els meus pares ja era dels que travessaven la frontera per comprar llibres francesos de cuina i després vaig tenir la sort que forners francesos i italians m'obrissin les seves portes per anar a treballar amb ells i ampliar els meus coneixements sobre l'ofici", ha dit l'autora.

D'aquests viatges s'ha portat experiències insuperables com les viscudes a Dupain et des idées i la mítica Poilâne de París, on li van ensenyar "uns formats que no havia vist mai combinats amb unes coccions molt ben fetes", i fins i tot als EUA es pot trobar un bon pa, perquè "en general, hi ha un moviment de posada de valor del pa a nivell mundial, que se suma a un creixent interès per part del públic".

Després d'haver obert tres forns a Barcelona, un altre en un hotel, i haver establert un acord de col·laboració amb El Corte Inglés, Anna Bellsolà desconeix per on anirà el futur, "ja que a vegades l'atzar t'ofereix noves possibilitats i a més viatjant es veuen noves coses, de producte o d'experiència panarra".