04 de març de 2020
04.03.2020

La persona més vella de l'estat avui fa 113 anys!

La catalana Maria Branyas, nascuda el març del 1907, no està perdent facultats "a nivell cognitiu" i continua "amb el seu tarannà i bon humor"

04.03.2020 | 19:01
Maria Branyas, amb un ram de flors, a la seva habitació de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot

La persona més vella de Catalunya, Maria Branyas, ha fet 113 anys aquest dimecres. Nascuda el 4 març del 1907, és també la més gran de tot l'Estat, segons l'associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat. Branyas no està perdent facultats "a nivell cognitiu", i només "li fan patir" els problemes auditius i de visió que arrossega. Ho explica a l'ACN Montse Valdayo, la directora de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot, on la dona més gran del país viu des de fa prop de 20 anys. "Per la Maria, sembla que no passin els anys", ironitza Valdayo, que confirma que no ha tingut cap problema de salut recentment. "Continua amb el seu tarannà i bon humor", afegeix.

La residència li ha regalat un ram de flors pel seu aniversari i també han habilitat una habitació del centre, on celebra el dia amb la seva família. Tot, "respectant la seva intimitat", concreta Valdayo, ja que a Branyas "no li agraden els actes amb molta gent". Quan passi el dia assenyalat, la persona més longeva de Catalunya té previst continuar amb la seva rutina, que passa per fer vida majoritàriament a l'habitació, explicant experiències viscudes i parlant de l'actualitat. "Encara t'explica la seva història de vida i les seves idees polítiques", concreta Valdayo. "Continua sent una dona especial i magnífica".

La població centenària a Catalunya s'ha multiplicat per 14 en les últimes quatre dècades, passant de 140 persones el 1981 fins a les 1.950 el 2017, segons les últimes dades publicades per Idescat. Pel que fa als de 105 anys i més, ara són 10 vegades més que fa quatre dècades. Els que actualment encapçalen el rànquing de persones longeves residint a Catalunya són Maria Branyas, amb 113 anys, i Joaquim Illas, amb 110 i 7 mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook