El músic nord-americà Justin Townes Earle, referència de l’escena de Nashville (EUA) i fill de la llegenda del country i el folk Steve Earle, ha mort als 38 anys.

«Amb una tremenda tristesa us informem de la mort del nostre fill, marit, pare i amic Justin», han escrit avui els seus éssers pròxims a les xarxes socials del músic.

«Molts de vosaltres heu confiat en la seva música i en les seves lletres al llarg dels anys i esperem que la seva música continuï guiant-vos en els vostres viatges. Et trobarem molt a faltar, Justin», van afegir.

El text de comiat dels seus familiars i amics va acabar amb uns versos de la cançó ‘Looking for a Place to Land’: «He creuat oceans, he lluitat contra la pluja gèlida i la sorra que vola, he creuat fronteres i camins i rius sorpresos, simplement buscant un lloc en el qual aterrar».

Per ara no s’ha donat a conèixer la causa de la mort de Justin Townes Earle, que durant anys va tenir problemes d’addicció a les drogues.

De pare a fill

L’artista va néixer el 1982 a Nashville (EUA), un dels bressols de la música popular nord-americana i la ciutat entorn de la qual va orbitar tant la seva vida com la seva carrera.

El seu segon nom, Townes, l’hi van posar Steve Earle i Carol Ann Hunter en homenatge a l’icònic músic Townes Van Zandt, que va ser amic del seu pare.

Tenint com a pare un artista de la talla de Steve Earle (tot i que va ser molt absent durant la seva infància), Justin Townes Earle va dirigir ben aviat els seus passos cap a la música i, concretament, cap als sons d’arrel nord-americans, del rock al country passant pel folk i el bluegrass.

Justin Townes Earle va participar sent un adolescent en dues bandes de Nashville: The Distributors i The Swindlers.

Posteriorment va formar part de The Dukes, la banda d’acompanyament del seu pare.

La unió familiar sobre l’escenari no va sortir del tot bé, ja que va ser acomiadat de la formació a causa dels seus greus problemes amb les drogues.

En diverses ocasions va parlar en públic sobre que, amb 21 anys, ja havia sobreviscut a cinc sobredosis que gairebé acaben amb la seva vida.

Va entrar en rehabilitació i, quan va llançar la seva carrera en solitari, va assegurar que ja s’havia allunyat de les drogues.

L’EP ‘Yuma’ (2007) va ser la seva carta de presentació just abans que edités l’any següent la seva estrena en format llarg, ‘The Good Life’ (2008).

En coordenades sonores i líriques molt similars a les del seu pare i que remetien a la tradició dels cantautors dels EUA, Justin Townes Earle va ser un músic molt prolífic amb vuit àlbums publicats en poc més d’una dècada.

‘Harlem River Blues’ (2010) o el díptic format per ‘Single Mothers’ (2014) i ‘Absent Fathers’ (2015) són alguns dels discos clau d’una trajectòria que va trobar el seu epíleg a l’àlbum editat l’any passat ‘The Saint of Lost Causes’ (2019).

Creadors de tot tipus van reaccionar amb tristesa a la mort de Justin Townes Earle.

«Sembla que Justin Townes Earle ha mort. Espero que sigui una notícia falsa però em temo que no ho és. Quina pèrdua...», va dir a Twitter l’escriptor Stephen King.

«Envio amor i condolences a Steve Earle i a tota la família de Justin Townes Earle... Sempre va ser amable amb mi i se n’ha anat massa aviat», va assenyalar la cantant i compositora Margo Price.