Era una de les cites televisives més esperades i al mateix temps amb previsió de ser criticada. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries i rostre televisiu de la pandèmia del coronavirus a Espanya es va tornar a convertir aquest divendres a la nit en el protagonista de la jornada amb la seva aparició a 'Planeta Calleja'.

Simón, que va viatjar al costat de Jesús Calleja a Mallorca, on van fer escalada i diversos esports d'aventura, no va dubtar en sincerar-se al famós presentador i va parlar del coronavirus i, fins i tot, dels seus inicis. "Es veia la possibilitat que arribés a Espanya. El problema a Europa es va ampliar quan a Itàlia va haver-hi transmissió massiva", va comentar.

"El 16 de gener comencem a treballar fins a les 16 hores al dia. Les dades epidemiològiques van començar a fer un salt qualitatiu i quantitatiu important el 9-10 de març. El 8-M no té res a veure. Necessites diversos dies des que t'infectes fins que desenvolupes els símptomes i et fan les proves. El risc de la gent que podia participar en aquesta manifestació era l'equivalent al d'anar amb metro cada dia en aquell moment", va explicar l'expert.

El doctor va recordar quan van pensar a prendre mesures: "Jo vaig fer la proposta de les opcions que podien ajudar a controlar el problema. La decisió era de les persones que estan legitimades per a prendre aquestes decisions. Tenia des de fa setmanes reunions setmanals amb els presidents i part de l'Executiu. Hi havia molts dubtes i moltes pors de prendre decisions dràstiques que anaven a tenir mesures dràstiques en l'economia nacional, igual que si la prenia qualsevol país. En un moment determinat de la malaltia, a més de la transmissió, hi havia problemes per a respondre davant els casos greus.".

Va parlar de la responsabilitat que suposen totes les morts que s'han produït per a ell durant la catàstrofe sanitària, "cadascuna de les víctimes pel coronavirus ens pesa"; va donar consells higiènics i va mostrar la seva habitual simpatia al costat de Calleja. També va voler parlar de la vacuna, de la qual va assenyalar amb prudència que en el moment que estigui al mercat tot serà diferent. "L'estiu que ve no tindrà res a veure amb aquest", va afirmar donant un missatge d'esperança a Calleja i als espectadors.

Amb la consciència tranquil·la, l'expert també va voler fer un al·legat a la forma i temps de prendre mesures durant la crisi. "Amb les dades que teníem, les decisions que es van prendre van ser les que calia prendre, encara que alguna es podia haver pres una mica abans. El que hem fet, ho vam fer sabent que anàvem a salvar vides. No sé què hagués passat si hagués fet una altra cosa".