L’actriu nord-americana Abby Dalton, coneguda principalment pel seu paper de Julia Cumson en la famosa sèrie ‘Falcon Crest’ (1981-1990), ha mort als 88 anys a Los Angeles (EUA).

Els seus familiars han assegurat avui a mitjans nord-americans que Dalton va morir el 23 de novembre després d’haver patit una llarga malaltia.

Dalton (Las Vegas, EUA, 1932) va donar vida en les sis primeres temporades de ‘Falcon Crest’ a Julia Cumson, que era filla de la memorable i malvada Angela Channing (Jane Wyman).

Amb mil intrigues i girs de guió tan insospitats com desenraonats, aquesta sèrie sobre l’agra rivalitat de dues famílies dedicades a l’explotació vitícola va triomfar més enllà dels Estats Units i va ser molt popular també a Catalunya.

Al marge de la seva participació a ‘Falcon Crest’, Dalton va desenvolupar una llarga carrera interpretativa, enfocada sobretot a la televisió, que va començar als anys 50.

El seu primer paper d’importància a la petita pantalla va arribar amb ‘Hennesey’ (1959-1962), una sèrie que li va donar la seva primera i única nominació als Emmy com a millor actriu de repartiment d’una producció televisiva.

Poc després també va deixar empremta en una altra sèrie com ‘The Joey Bishop Show’ (1962-1965).

Quant al cine, on va fer els primers passos de la seva trajectòria, Dalton va destacar per les seves aparicions en films del llegendari cineasta Roger Corman com ‘Rock all night’ o ‘The saga of the Viking Women and their voyage to the waters of the Great Sea Serpent’ (totes dues, del 1957).