Unes 55.000 societats fantasmes creades per multinacionals i milionaris, però també per grups mafiosos, utilitzen Luxemburg com a paradís fiscal, segons la primera part d'una recerca que publica aquest dilluns un grup de mitjans internacionals, entre ells el francès Le Monde.

Entre els noms que avança aquest dilluns el diari francès, que publicarà la recerca "OpenLux" per capítols al llarg de la setmana, apareixen esportistes com Tiger Woods, artistes com la cantant Shakira, Angelina Jolie i Brad Pitt, la família Hermès, el príncep hereu de l'Aràbia Saudita i tres quartes parts de les empreses del CAC-40, l'índex de referència de la Borsa de París. "Centenars de multinacionals (LVMH, Kering, KFC, Amazon) han obert filials financeres. Famílies riques fan fructificar allà el seu patrimoni immobiliari", assenyala el vespertí francès en la seva edició.

A més, OpenLux revela l'existència de fons de procedència qüestionable, que podrien estar vinculats a activitats criminals, com la màfia russa i la calabresa. El partit de l'extrema dreta italiana, la Lega, també disposaria d'un compte rastrejat per les autoritats del seu país, així com persones pròximes al règim veneçolà que haurien amagat fons procedents de contractes públics corruptes.

"Aquestes recerques confirmen que el Gran Ducat és, en contra del que afirmen les autoritats luxemburgueses, un autèntic centre offshore, a mig camí entre la City de Londres i les Illes Verges Britàniques. Prop del 90% d'aquestes 'societats' estan controlades per no luxemburguesos", afirma l'article.

Els països presents a Luxemburg

Fins a 157 nacionalitats estan representades en els milions de documents analitzats per Le Monde i 16 mitjans internacionals, entre ells La Nación, Le Soir, Tempo o Süddeutsche Zeitung. Segons la investigació, França se situa al capdavant de la llista amb més de 17.000 societats a Luxemburg, propietàries per exemple d'un castell francès en mans del príncep saudita, la vila de Jolie i Pitt en el sud-est francès o una infinitat de cases a la Costa Blava i apartaments parisencs, igual que grans emblemes de l'economia francesa com Décathlon, JCDecaux o Yves Rocher.

De les 50 famílies més riques de França, 37 "estructuren les seves companyies, patrimoni i inversions a través de desenes de hòldings luxemburguesos", entre ells els Hermès o Bernard Arnault, president de LVMH. "El cas de França no és únic: a través de societats luxemburgueses, fons d'inversió anònims compren seccions senceres de ciutats com Berlín i Londres, fent que es disparin els preus immobiliaris sense ser identificables ni pagar impostos", apunten.

En el Ducat hi ha registrades des de luxoses propietats fins a iots, helicòpters, jets privats, grans avions comercials, catàlegs musicals, drets d'imatge i obres d'art. En total, fins a 65.000 beneficiaris han estat identificats, entre ells 279 dels milionaris inclosos a la classificació de la revista Forbes.

El col·lectiu de mitjans assegura que aquesta recerca ha estat possible gràcies a la directiva de la Unió Europea de 2018 que va exigir la creació de registres públics de propietats reals i societats en tots els Estats membre. Una mesura que es va aprovar després de la revelació d'escàndols com els Papers de Panamà. Luxemburg va aplicar la directiva a la tardor de 2019, una manera d'enarborar la transparència, encara que la recerca deixa en evidència un sistema que qüestiona la capacitat dels Estats de "vigilar de manera eficaç els seus ecosistemes financers i de garantir la fiabilitat d'aquests registres".