«Caitlyn for Califòrnia». Aquest és el lema de campanya amb què Caitlyn Jenner es presenta a governadora de Califòrnia. Jenner, exatleta olímpica, activista dels drets de les persones transgènere, exmarit de Kris Kardashian/Jenner, padrastre de Kim, Kloé i Rob Kardashian, pare de Kylie i Kendall Jenner i personatge de televisió, va anunciar el cap de setmana passat la seva candidatura en un comunicat.

Membre del Partit Republicà, Jenner, que es defineix com a «conservadora en l'econòmic i progressista en el social», va fer l'anunci divendres passat en un comunicat. «Estic dins!», va anunciar la candidata. «Soc una guanyadora i la única 'outsider' que pot posar fi al desastrós període de Gavin Newsom [demòcrata] com a governador», va afegir en tota una declaració d'intencions.

A la presentació de la seva candidatura, Jenner, de 71 anys, va recordar la medalla d'or que va guanyar a les Olimpíades de Mont-real el 1976, quan encara era un home anomenat Bruce, per parlar d'una vida de lluita i esforç, i de qui la principal batalla ara és aconseguir la igualtat real de les persones transgènere i revertir la gestió de la pandèmia feta pel Partit Demòcrata.

Jenner va denunciar en concret les restriccions durant la pandèmia, que han «devastat» els petits negocis, i va lamentar que els nens hagin perdut un any d'ensenyament, a més de criticar els elevats impostos. «No puc esperar per començar a liderar», remarcava, al final del seu comunicat.

Amb la seva candidatura, Jenner pretén convertir-se en la primera transgènere nord-americana en accedir a aquest càrrec, tot i que alguns analistes polítics assenyalin les poques possibilitats de l'exmembre del clan Kardashian d'accedir al càrrec.

Reassignació de gènere

Bruce Jenner (Nova York, 28 d'octubre del 1949) va saltar a la fama als Estats Units quan va guanyar la prova del decatló als Jocs Olímpics del 1976. El 1991 es va casar amb Kris Kardashian, de qui es va divorciar el 2015, i mare de les famoses Kim i Kloé i de Rob Kardashian, amb qui posteriorment va tenir l'avui 'top-model' Kylie i Kendall Jenner, totes participants del popular 'reality' televisiu 'Keeping Up with the Kardashians', que les va consagrar a la fama, que ja va per la vintena temporada.

El juny del 2015, Bruce, a través de la revista 'Vanity Fair', donava a conèixer la seva culminació com a dona transgènere, declarant i mostrant, amb una fotografia d'Annie Leiboivitz, la seva identitat com a dona i canviant el seu nom de William Bruce al de Caitlyn Marie. La seva frase «Call me Caitlyn» («Digueu-me Caitlyn») va donar la volta al món provocant sorpresa i admiració en la mateixa mesura.