El príncep Guillem d’Anglaterra, en un inusual comunicat públic, ha acusat aquest dijous la BBC de provocar la caiguda de la seva mare, la princesa Diana, i d’enverinar la relació amb el seu encara marit, el príncep Carles d’Anglaterra, per la famosa entrevista del 1995 en què ella va parlar sobre el seu matrimoni. Les declaracions arriben després de l’informe de la BBC en què admeten que la informació va ser obtinguda de manera il·lícita.

Les declaracions de Guillem, duc de Cambridge i segon en la línia de successió al tron britànic, posen encara més a la picota el comportament del reporter Martin Bashir, que va enganyar el germà de la princesa amb rebuts falsos per aconseguir l’entrevista amb Diana.

En un programa de màxima audiència, Panorama, que van veure 20 milions de britànics a la televisió pública, Diana va revelar que el seu marit li era infidel gairebé des del principi, i li va posar en contra l’opinió pública amb la frase: «Al meu matrimoni érem tres».

Enfonsar Carles

La princesa, que va instar amb això el divorci de Carles, va acabar morint en un accident de cotxe a París amb el seu llavors nòvio, Dodi Al Fayed, el 1997, quan tenia 36 anys. Va deixar orfes dos fills, Guillem i Enric. I a Carles li va costar anys recuperar la popularitat perduda i poder casar-se amb Camila Parker-Bowles.

«És la meva opinió que la manera enganyosa com va ser obtinguda l’entrevista va influir en el que la meva mare va dir. L’entrevista va ser una gran contribució a empitjorar la relació entre els meus pares i a ferir sense mesura a d’altres», ha declarat al comunicat. «Provoca una indescriptible tristesa saber que els errors de la BBC van contribuir significativament a les pors, la paranoia i l’aïllament que recordo dels últims anys amb ella», assenyala el duc de Cambridge.

Segons Guillem, la BBC hauria d'haver investigat les sospites sobre com s’havia obtingut l’entrevista ja quan es va difondre, el 1995. «La meva mare no només va caure per un reporter pícar, sinó pels directius de la BBC, que van mirar cap a una altra banda en lloc de fer-se les preguntes més dures. Aquests errors, identificats per periodistes d’investigació, no només van fer que la meva mare i la meva família s’enfonsessin, sinó que van enfonsar també el públic», afirma.