La princesa Elionor, que el pròxim 31 d’octubre complirà 17 anys, visitarà aquest diumenge per primera vegada Girona, de la qual també ostenta el títol de princesa, amb la visita que farà al Museu Dalí a la localitat gironina de Figueres. La seva germana, la infanta Sofia, l’acompanyarà en el recorregut pel centre dedicat al pintor surrealista, han informat fonts de la Casa del Rei.

La família reial arribarà a primera hora de la tarda de diumenge a Figueres on, a més de visitar el museu, tindrà prèviament una sessió de treball sobre els nous programes de la Fundació Princesa de Girona i una trobada amb els joves que hi participen.

La cita s’emmarca en la visita que els Reis i les seves filles realitzaran aquest diumenge i dilluns a Catalunya, amb motiu de l’entrega dels Premis Princesa de Girona, que se celebrarà a Barcelona, tot i que no hi ha previst cap trobada amb les autoritats, segons ha informat la Zarzuela.

Negativa del consistori

L’hereva al tron no havia anat a aquest territori per la negativa de l’Ajuntament de Girona, governat pels independentistes, a cedir un espai per a la celebració de l’entrega de Premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), per la qual cosa en les últimes dues edicions, la del 2019, en la seva primera visita oficial a Catalunya, i la de l’any passat, es van celebrar a Barcelona.

La seva visita al museu juntament amb la seva germana serà sense els reis, amb qui sí que hi serà a l’endemà en l’acte de la FPdGi al Palauet Albéniz de la capital catalana, i a la tarda, en la cerimònia dels guardons, que aquest any tindrà lloc a l’Auditori Àgora del Museu de les Aigües d’Agbar, a la localitat barcelonina de Cornellà de Llobregat, en mans del PSC.

Després de la proclamació de Felip VI el 2014, a més de convertir-se en princesa d’Astúries, Elionor de Borbó va heretar del seu pare els títols de princesa de Girona, de Viana, duquessa de Montblanc, comtessa de Cervera i senyora de Balaguer.

La seva primera presència a Girona serà a la localitat de Figueres, l’alcaldessa del qual, Agnès Lladó, és d’ERC, que governa en coalició amb el PSC, Guanyem i Canviem Figueres.

La Casa del Rei ha escollit per a la primera visita de la princesa el Teatre Museu Dalí, gestionat per la Fundació Gala-Salvador Dalí, l’entitat cultural privada que té per objectiu divulgar l’obra artística del pintor català més de renom (1904-1989) «al territori de l’Estat espanyol i en el de qualsevol altre estat», com indica a la seva web.

Llegat del pintor

En el seu últim testament, Dalí va cedir a l’Estat tota la seva obra, si bé el Ministeri de Cultura i la Generalitat van firmar un conveni a l’any següent per repartir el llegat del pintor empordanès.

La princesa, de 16 anys, i la seva germana, de 15, veuran algunes de les principals obres que s’exhibeixen al museu, inaugurat el 1974.

També mantindran una xerrada amb un grup de joves catalans i d’altres punts d’Espanya que participen en els diferents programes que organitza la FPdGi, de la qual l’hereva al tron és presidenta d’honor.

Trobada amb els premiats

Dilluns, l’agenda dels reis i les seves filles s’obrirà al matí amb la tradicional trobada amb els premiats per la FPdGi en edicions anteriors al Palauet Albéniz, residència de la Família Reial a Barcelona, i amb la reunió del Consell Assessor i el patronat de l’entitat.

La princesa i la infanta participaran a més en un taller organitzat per la plataforma Code.org, dedicada a promoure l’ensenyament de la informàtica i la computació a les escoles.

A la tarda, tots quatre presidiran a Cornellà la cerimònia dels cinc guardons que la FPdGi concedeix anualment i que en aquesta edició, per primera vegada han recaigut en dones.

A causa del veto que manté als actes que organitza la Casa Reial a Catalunya, no s’espera la presència ni del president de la Generalitat, Pere Aragonès, ni de cap dels seus consellers, ni a Figueres ni en els actes de dilluns.

La presència d’Elionor de Borbón a Girona suposarà la seva primera aparició en un acte oficial des del 20 d’abril passat, quan va visitar un institut de Leganés (Madrid), si bé dissabte passat se la va veure amb els seus pares i la seva germana a la sortida d’un espectacle flamenc de la ‘bailaora’ i coreògrafa María Pagés en un teatre madrileny.

L’hereva al tron va concloure el 17 de juny el seu primer curs de batxillerat a l’escola UWC Atlantic College de Gal·les (Regne Unit).

Felip VI prolongarà en solitari la seva estada a Catalunya dimarts, dia 5, quan es desplaçarà a l’Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials de Talarn (Lleida) per entregar els despatxos als nous sergents.