La reina Elisabet II d'Anglaterra ha mort aquest dijous als 96 anys. La monarca ha estat durant les últimes hores sota supervisió mèdica al castell de Balmoral després que els doctors mostressin preocupació pel seu estat de salut, que s'ha deteriorat notablement durant les últimes setmanes. Un cop ha traspassat la reina, el seu fill Carles es converteix en el nou rei. Per la seva banda, el príncep Guillem ocupa ara el primer lloc en la línia de successió a la corona.

El seu empitjorament ha fet que la família reial britànica viatgés al castell de Balmoral per donar suport a la monarca. Segons ha transcendit, s'hi han desplaçat els seus quatre fills i els prínceps Guillem i Harry, entre altres.

Minuts després de fer-se pública la mort de la monarca, el seu fill i nou rei, Carles III, ha fet arribar un comunicat al canal britànic BBC. El nou rei d'Anglaterra s'ha referit a la seva mare de forma afectuosa, assegurant que "és una pèrdua molt sentida".

Uns mesos complicats

Durant els darrers mesos, la monarca anglesa ha cedit cada cop més deures com a reina al seu fill i hereu, Carles, així com a altres membres de la família reial. En aquest sentit, la seva mobilitat va començar a empitjorar durant el seu procés de recuperació després de contagiar-se de covid-19. Per aquest motiu, durant les últimes aparicions ja portava un bastó, que l'ajudava a caminar millor.

Elisabet II ha sigut la persona que més anys ha ocupat el tron a Anglaterra, arribant a inicis d'aquest 2022 als seus 70 anys de servei. De fet, Londres va acollir aquest mes de juny la celebració del Jubileu de Platí de la monarca. Va ser una cerimònia marcada per l'absència de la protagonista, ja que el seu estat de salut no va deixar-la participar en alguns dels actes més destacats, com la desfilada pels carrers de la capital britànica. La monarca hi va fer acte de presència, però de forma digital, perquè va ser un rejovenit holograma qui va passejar-se per la capital del Regne Unit.

Activada l'operació 'Unicorn'

La mort d'Elisabet II a Escòcia posa en marxa la batejada com operació 'Unicorn', que preveu una sèrie d’actes públics perquè els ciutadans d’aquesta nació puguin acomiadar-se de la sobirana. Després d’aquests fastos, el cos de la monarca serà traslladat a Londres, i després s’activarà l’operació 'London Bridge', segons la qual estan previstos 10 dies d’actes que s’acabaran amb el funeral d’Estat que tindrà lloc a l’abadia de Westminster.

Entre els elements que han transcendit, el pla marca que el funeral es dugui a terme a l'Abadia de Westminster i que sigui retransmès mundialment. El cost del total d'actuacions previstes tindria un cost de més de 100 milions de lliures.

Reina per sorpresa

Elizabeth Alexandra Mary va néixer el 1926 sense expectatives de convertir-se en reina d'Anglaterra. Tanmateix, quan el germà gran del seu pare, Edward VIII, va abdicar per casar-se amb la nord-americana divorciada Wallis Simpson, el seu pare George VI va agafar les regnes de la monarquia britànica posant a Elizabeth en la primera posició de la línia de successió.

El 1947 la futura reina es va casar amb el príncep de Grècia i Dinamarca, Philip Mountbatten, amb qui va tenir 4 fills: el príncep de Gales Charles, la princesa Anne, Andrew, duc de York i Edward, compte de Wessex. Casada durant més de 65 anys amb Philip, Elisabet és també la monarca amb el matrimoni més longeu a la història reial britànica.

Amb només 26 anys Elisabet va ascendir al tron britànic després de la mort del seu pare. La seva coronació el 1952 va ser la primera televisada, un petit tast de l'exposició mediàtica a la qual s'hauria d'enfrontar a partir d'aquell moment la nova reina com cap altre monarca ho havia fet abans.

Commonwealth

Com a monarca constitucional Elisabet va haver d'adoptar una posició política neutral, però un dels seus grans esforços va ser mantenir la unitat de la Commonwealth, organització formada per 53 estats amb vincles històrics amb el Regne Unit pel seu passat colonial.

A finals dels anys 70' una Gran Bretanya sacsejada políticament per una crisi econòmica va celebrar amb controvèrsia el jubileu de la reina. En plena celebració, els Sex Pistols van ser detinguts mentre cantaven l'antimonàrquica God Save the Queen al riu Tàmesi. Pocs anys després, Elisabet va patir un intent d'assassinat quan va ser disparada mentre muntava a cavall.

Annus horribilis i Diana

Tot i això, va ser el drama entre el seu fill el príncep Charles i la princesa Diana de Gales el que va deixar més tocat el suport públic de la institució monàrquica britànica, i a Elisabet com a màxima representant. Descrit per ella mateixa com un "annus horribilis", el 1992 va ser sens dubte un dels més difícils per a ella. Dos dels seus fills es van divorciar i la princesa Diana va publicar un polèmic llibre on relatava la seva infelicitat al Palau de Buckingham i el fracàs del seu matrimoni amb Charles. El 1997 la crisi va tocar el seu punt més àlgid amb la mort en un accident de cotxe de Diana de Gales.

La mort de Lady Di, autèntica icona popular tant al Regne Unit com a bona part del planeta, va suposar un punt d'inflexió en la manera com la reina d'Anglaterra es relacionava amb els seus súbdits, que des d'aleshores va mirar d'acostar-s'hi d'una manera menys protocol·lària. El novembre del 1997, en el marc de la celebració de les noces d'or amb el duc d'Edimburg, Elisabet II prometia obrir la monarquia a la ciutadania. La promesa va anar acompanyada d'actes fins aleshores impensables com pagar impostos, i amb l'establiment d'una agenda més social que incloïa, entre d'altres, visites a víctimes de terrorisme.

L'any 2002 la reina va celebrar el Jubileu d'Or, és a dir, el cinquantè aniversari al tron, i el desembre del 2006, per primer cop des del 1960, va fer la transmissió anual de Nadal en directe. El 2012 va celebrar el 65è aniversari de casament i el juny del 2015, durant una visita oficial a Alemanya, Elisabet destacava la importància de mantenir la unitat d'Europa. El paper de la casa reial britànica en tot el procés del Brexit va ser discret, amb una postura oficial de neutralitat, però amb alguns discursos de la reina interpretats en diferents ambients com contraris a l'abandonament de la Unió Europea.

El 9 de setembre del 2015, ara fa 7 anys, es va convertir en la monarca que més temps ha regnat en la història britànica. El 9 d'abril del 2021 mor als 99 anys el duc d'Edimburg, espòs de la reina durant més de 7 dècades.