La defensa de la cantant colombiana Shakira ha acusat l'Agència Tributària de voler perjudicar la seva reputació amb l'acusació de frau fiscal i de vulnerar els seus drets i la seva intimitat, demanant informació fins i tot mèdica. La fiscalia l'acusa de simular que vivia fora d'Espanya quan ja vivia a Barcelona amb el futbolista del Barça Gerard Piqué, i li demana 8 anys i 2 mesos de presó per suposadament defraudar 14,5 milions entre el 2012 i el 2014 en l'IRPF i l'Impost de Patrimoni, a més de 23,7 milions de multa i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. En un comunicat, la defensa diu que l'artista ha pagat tots els impostos a nivell mundial i que aquells anys no va passar ni la meitat de l'any a Espanya.

La cantant i la fiscalia havien negociat un possible pacte, però finalment Shakira el va descartar al·legant que era "abusiu", que es considera innocent i que ja ha pagat més de 17 milions d'euros a Hisenda per intentar regularitzar la seva situació fiscal.

Segons la defensa, Shakira és una contribuent que sempre ha tingut una conducta fiscal "impecable i mai no ha tingut problemes tributaris en cap altra jurisdicció". La cantant es va recolzar en assessors de prestigi com PriceWaterhouseCoopers i "mai va superar els 183 dies de presència a Espanya requerits per ser resident fiscal". "Sense haver-se presentat evidències fefaents que suportin les acusacions, se l'ha perseguit aferrissadament en l'àmbit penal i mediàtic usant mètodes inacceptables per atacar la seva reputació i forçant-la a arribar a un acord". Shakira recorda que ja ha pagat més de 90 milions d'euros per rendes mundials que no han estat generades a Espanya i pel seu patrimoni internacional, sense tenir el seu centre de negocis a l'estat, "on mai va obtenir beneficis significatius".

Segons l'escrit de defensa presentat pel despatx Molins, Hisenda "acusa sense proves a Shakira de la seva presumpta residència a Espanya". Per contra, Shakira diu que compta amb "dades fefaents que acrediten la seva vida itinerant" i confirmarien que l'artista no arribava a superar el llindar de més de 183 dies a Espanya durant cadascun dels anys que se li imputen. "En la seva acusació, l'Agència Tributària no ha tingut en compte el modus vivendi dels artistes la carrera dels quals es desenvolupa a nivell internacional, i tampoc ha considerat degudament que, així que la cantant va acabar els seus compromisos internacionals i es va poder assentar a Espanya, coincidint amb l'escolarització del fill major a finals de 2014, va ser ella mateixa qui, amb total transparència i bona fe, va declarar-se resident fiscal al país, en una mostra inequívoca de la seva voluntat de complir totes les seves obligacions davant del fisc espanyol", diu el comunicat.

"Les acusacions pretenen presentar Shakira com una artista que volia eludir el pagament d'impostos a les jurisdiccions amb què tenia vincle, quan la realitat és que, des de l'any 2011 fins a l'actualitat, ha pagat impostos a nivell mundial per un import global que supera els 104 milions d'euros, dels quals 90 milions han estat abonats a la hisenda pública espanyola", afegeix la defensa.

També consideren que "com a mostra de la pressió mediàtica que es pretén exercir sobre Shakira per a aconseguir que es declari culpable, resulta difícil d'entendre que Hisenda estengui la seva reclamació fins i tot a l'any 2011, quan aquell any la cantant va passar com a màxim un total de 60 dies a Espanya, és a dir, menys d'un terç dels dies requerits per ser resident fiscal". Aquell any va actuar a Abu Dhabi, Bolonya, Budapest, Bucarest, Belgrad, Croàcia, Munic, Beirut, Minsk, Sant Petersburg, Moscou, Rabat, León, Tijuana, Hermosillo, Gènova o Puerto Rico, en el marc de la seva gira mundial. En els anys posteriors va ser contractada per la cadena nord-americana NBC per participar com a jurat al programa 'The Voice USA', cosa que li exigia la seva presència física als Estats Units juntament amb el seu primer fill. Es tracta, en tots els casos, de fets notoris, públics i registrats amb nombrós material fotogràfic i audiovisual que els avalen.

Un altre element que permetria atribuir la residència fiscal a Espanya seria que aquest país hauria estat el centre d'activitat econòmica de la cantant. No obstant això, Espanya suposa tan sols el 2% de l'origen dels seus ingressos mundials, mentre que el seu centre de negocis i interessos professionals es troba principalment als Estats Units. Això, segons la defensa mostra, una vegada més, "l'escassa raonabilitat de la persecució de la hisenda espanyola, que inverteix quantiosos recursos públics en una causa en què no té indicis per sostenir una acusació".

Per tot això, la cantant veu "inacceptable el fet que en la seva acusació la hisenda pública no estigui respectant la seguretat jurídica que s'ha de garantir a qualsevol contribuent", ni tampoc els seus drets fonamentals, així com que "es pretengui danyar una reputació guanyada amb la feina de molts anys". "Resulta especialment sorprenent que Shakira estigui afrontant una acusació tan greu quan no ha tingut mai problemes en altres jurisdiccions de les desenes en què ha tributat", lamenten els seus advocats. A més, durant aquells anys comptava amb l'assessorament legal de PricewaterhouseCoopers, empresa de prestigi internacional.

Segons Shakira, Hisenda ha vulnerat els seus drets fonamentals com el de la intimitat i la presumpció d'innocència. "Així, davant la impossibilitat de provar que Shakira va residir a Espanya el mínim necessari per fer valer la seva acusació, Hisenda ha recorregut a mètodes tan poc ortodoxos i inacceptables com el requeriment de dades privades a hospitals en què demanava cita la cantant", diuen els lletrats. A més, consideren que alguns alts representants d'Hisenda han fet declaracions a mitjans de comunicació incomplint els seus deures de reserva i assegurant que ja és culpable sense respectar el dret a la presumpció d'innocència que regeix a l'ordenament jurídic espanyol, com a eina de pressió amb fins recaptatoris.

Tot això ha passat, segons la defensa, "mentre es creava i traslladava un relat artificiós que donava aparença de presència permanent de Shakira en territori espanyol, mentre que el que en realitat es produïen eren presències esporàdiques, resultant així en una acusació basada en simples conjectures". Com a exemple d'això, l'acusació compta tots els pagaments realitzats amb una sèrie de targetes de crèdit pertanyents al seu equip i familiars efectuats a Espanya per sumar dies de presència de Shakira en aquest país, sense tenir en compte que, en moltes ocasions, hi ha pagaments realitzats simultàniament en diferents llocs del món, sense que l'artista es trobés físicament en aquests llocs on s'estaven fent els pagaments. "En el seu afany recaptatori, la Inspecció de l'Agència Tributària ha arribat fins i tot a utilitzar als informes dates i fets obertament contradictoris entre ells".

La defensa també considera "especialment desafortunat" que Hisenda "pretengui convertir l'acte del judici oral en una mena de circ mediàtic per danyar el prestigi de l'artista". "Només així es pot interpretar que s'hagin citat a declarar com a testimonis centenars de persones que poc o res poden aportar sobre el lloc de residència de Shakira, com tots els veïns de l'escala on residia la parella o persones que van coincidir amb ella en escasses ocasions o la van entrevistar una sola vegada", diu el comunicat.

"Tot sembla apuntar que l'objectiu de la hisenda pública amb tant inusuals actuacions seria forçar que Shakira es declari culpable, per evitar el mal reputacional que l'acte del judici pugui ocasionar-li i utilitzar-la alhora amb finalitats exemplaritzants per a la resta de contribuents espanyols", assegura.

Shakira assegura que continua mantenint la seva ferma voluntat de complir tots els seus deures tributaris a Espanya, igual que a tots els països on ha residit o actuat durant la seva dilatada carrera professional. Finalment, Shakira vol expressar la seva absoluta confiança en la independència de la justícia espanyola i la seva ferma convicció que, després del judici, prevaldrà la seva plena innocència.

Versió de la fiscalia

Segons la fiscalia, Shakira vivia a Barcelona des del 2012 i des del febrer del 2013 ho feia a Esplugues de Llobregat, en una casa que va comprar juntament amb Piqué a través d'una societat d'inversions el maig del 2012. El fill gran de tots dos va néixer el 2013. La cantant viatjava sovint a l'estranger per motius professionals però amb estades molt curtes, excepte als Estats Units, on va fer de jurat al programa televisiu 'The Voice', i s'hi va estar 61 dies, 118 dies el 2013 i 117 dies el 2014. Un cop acabades les seves activitats professionals i d'oci, Shakira tornava a Espanya, diu l'escrit del fiscal, que considera que les absències eren "esporàdiques". De fet, calcula que va estar a l'estat 242 dies el 2012, 212 el 2013 i 243 el 2014, i hi afegeix els viatges a l'estranger perquè no considera que fossin per residir en un altre país, sinó simplement viatges de feina o oci.

Per això, Hisenda considera que Shakira va residir tots els dies de l'any a Espanya, molts més dels 183 establerts com a mínim per tributar, i per això tenia l'obligació de tributar "per la totalitat de la seva renda mundial amb independència del lloc on s'hagués produït i fos quina fos la residència del pagador". També tenia l'obligació de tributar per tot el seu patrimoni, independentment del lloc on es trobés o on s'hagués generat.

La cantant, segons la fiscalia, era conscient que havia de tributar a Espanya, però va utilitzar un entramat societari creat anys abans i que no va modificar substancialment per tal d'evadir impostos. Així, formalment eren les societats les que figuraven com a titulars de les percepcions de les rendes i el patrimoni, en lloc de figurar-hi ella mateixa, que només figurava en últim lloc i en algunes societats radicades en paradisos fiscals, on de forma indirecta anava a parar la major part de la renda, de la qual va disposar en benefici propi. L'escrit de fiscalia enumera 14 societats amb seus a Holanda, Malta, Luxemburg, Illes Verges Britàniques, Estats Units, Panamà, Illes Caiman, Barcelona i Madrid. Quatre d'aquestes entitats cobraven els ingressos procedents de la seva carrera musical i de publicitat.

Els diners que cobraven algunes d'aquestes empreses pels drets d'autor, imatge i altres de la cantant eren transferits a altres empreses simulant serveis o crèdits. Les societats no tenien ni mitjans materials ni humans per fer cap activitat i les despeses que tenien eren els pagaments a despatxos especialitzats en l'administració d'aquest tipus d'empreses. La única relació que Shakira tenia amb les Illes Verges Britàniques, les Illes Caiman, Malta, Panamà o Luxemburg era el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat amb la seva activitat professional.

L'acusada, amb la col·laboració i assessorament de determinats professionals, va realitzar acords amb les autoritats fiscals de Luxemburg, els denominats 'tax rulling', per fixar condicions específiques i privilegiades de tributació. El primer acord va ser signat el 2008, el segon l'agost del 2012 i el tercer el desembre del 2013. Aquests acords van produir una tributació fiscal mínima que va arribar al 2% de la renda bruta generada, i van permetre que el 94% de les rendes fossin transferides a comptes o societats situades en paradisos fiscals. No obstant, Shakira no va incloure en els acords totes les societats que controlava directament o indirectament, ni totes les rendes percebudes, sinó només les que rebia a través de l'única societat amb seu a Luxemburg.

Els últims dos acords amb Luxemburg els va subscriure quan ja vivia a Espanya i no els va comunicar a les autoritats estatals, diu la fiscalia.

Per tot això, Hisenda i fiscalia calculen que del 2012 al 2014 va ingressar uns 35 milions d'euros per la seva activitat professional i altres rendiments immobiliaris i bancaris. Hauria defraudat 5,6 milions d'euros d'IRPF el 2012, 3,1 milions l'any 2013 i 3,4 el 2014, o sigui uns 12,2 milions en total.

Sobre l'Impost del Patrimoni, Hisenda calcula que Shakira tenia sis immobles, alguns d'ells compartits, a les Bahames, Miami, Nova York, Uruguai, i Barranquilla (Colòmbia), valorats en 6,3 milions d'euros. La casa d'Esplugues que compartia amb Piqué al 50% estava valorada entre 3,1 i 4,7 milions d'euros. Shakira en controlava la meitat del a propietat a través d'una societat panamenya. També tenia un avió privat que el 2014 es va vendre per 820.000 euros. A més, tenia uns actius financers d'entre 117 i 142 milions d'euros. Per tot això, i descomptant les despeses deduïbles, el valor total del patrimoni de la cantant va passar dels 99,4 milions el 2012 als 117,6 milions el 2014. Per això, Hisenda calcula que Shakira va defraudar a l'Agència Tributària de Catalunya 999.000 euros el 2012, 526.000 el 2013 i 624.000 el 2014, o sigui uns 2,1 milions d'euros en total.

L'octubre del 2015 l'Agència Tributària espanyola va iniciar una inspecció fiscal a Shakira, que se li va comunicar el juny següent. El novembre del 2018 va presentar declaracions d'IRPF i va ingressar 12,3 milions d'euros. El març del 2019 va pagar 2,3 milions d'interessos de demora. El desembre del 2018 va pagar 2,1 milions d'euros a l'Agència Tributària de Catalunya per l'impost de patrimoni, i el març següent va pagar 409.000 euros pels interessos de demora. En total va pagar uns 17,2 milions d'euros per intentar regularitzar la seva situació.

Per tot això, la fiscalia l'acusa de sis delictes contra la Hisenda pública amb l'agreujant de quantitat i l'ús de persones jurídiques interposades, per la defraudació de l'IRPF i l'Impost del Patrimoni del 2012, 2013 i 2014. Li demana que retorni l'import suposadament defraudat amb un recàrrec d'entre el 10 i el 90% segons l'any i l'impost. Per al judici, el ministeri públic demana fins a 37 testimonis, molts d'ells a l'estranger, i diverses pericials de tècnics d'Hisenda. L'Advocacia de l'Estat l'acusa pels tres fraus en l'IRPF de 12,5 milions en total, i la Generalitat l'acusa pel frau en l'Impost de Patrimoni.