El científic britànic Ian Wilmut, «pare» de l’ovella Dolly, el primer mamífer clonat a partir de cèl·lules adultes, ha mort als 79 anys, ha informat aquest dilluns el Roslin Institute d’Edimburg.

El biòleg i el seu equip van idear la tècnica pionera que va portar al naixement de la famosa ovella, el 5 de juliol de 1996, i va revolucionar el camp de la clonació genètica.

El treball de Wilmut «va tenir un abast global», va afirmar Bruce Whitelaw, director de la institució escocesa en la qual es va portar a terme l’avenç, que va recalcar que el seu llegat continua inspirant nombrosos descobriments en «la investigació de la biologia humana i animal».

El científic s’havia retirat del món acadèmic el 2012 i sis anys després havia fet públic que patia parkinson.

«Va ser un tità» el treball del qual «va transformar el pensament científic del seu temps», va afirmar Peter Mathieson, director i vicerector de la Universitat d’Edimburg.

«L’impacte del seu treball es mantindrà durant generacions. Va ser un científic enormement respectat, un mentor i un amic», va afegir.

La cèlebre Dolly –que deu el seu nom a la cantant nord-americana Dolly Parton– va prendre vida a partir d’una cèl·lula de la glàndula mamària d’una ovella Dorset Finn, i la seva existència es va mantenir en secret fins a principis de 1997.

Fins aleshores, la comunitat científica pensava que les cèl·lules adultes especialitzades només contenien informació per portar a terme la seva funció particular i es considerava impossible que poguessin donar lloc a un animal complet.

L’equip de Wilmut va aconseguir, no obstant, iniciar una nova vida a partir d’una d’aquestes cèl·lules adultes i un òvul que van desenvolupar en un tub d’assaig durant sis dies, abans de transferir-los a una mare subrogada.

Per obtenir aquest resultat, Wilmut va liderar un ampli equip amb científics de diversos camps, inclosa l’embriologia, cirurgians, veterinaris i especialistes en ramaderia.

Dolly va tenir diverses cries, entre 1998 i 2000, i va disfrutar d’una «qualitat de vida normal» –segons la descripció del Roslin Institute– fins al febrer del 2003, quan li van descobrir diversos tumors als pulmons i es va decidir aplicar-li l’eutanàsia per evitar-li patiments.