5 curiositats sobre el tabac escalfat i les cigarretes electròniques

El sector del tabac ha evolucionat gràcies a la ciència i la tecnologia i han aparegut nous productes com una alternativa al tabac convencional, ¿però són realment una alternativa de potencial menor risc?

Contingut ofert per:
Logo BAT


Que fumar és dolent per a la salut i la prioritat és deixar de fumar o no començar a consumir tabac és una realitat. Segons l'Enquesta Europea de Salut a Espanya realitzada l'any 2020, el 16,4% de les dones i el 23,3% dels homes fumen diàriament.

Les noves tendències i hàbits de consum han aconseguit que la indústria del tabac hagi demostrat, una vegada més, la seva capacitat d'adaptació davant les noves categories i alternatives de potencial menor risc, cada vegada més esteses. El sector del tabac ha evolucionat i els consumidors tenen la llibertat de cercar noves experiències. En aquest sentit, cal resoldre els possibles dubtes que els lectors puguin tenir sobre aquestes alternatives i el seu impacte en la salut, així com informar sobre el paper de la nicotina en aquest àmbit.

I és que, tant els experts que van participar en l'últim E-Cigarette Sumit celebrat a Londres, com experts del Grup Cochrane, van repassar els resultats del seu informe sobre cigarrets electrònics. S'hi evidenciava com aquests dispositius amb nicotina augmenten les taxes d'abandonament del tabaquisme en comparació amb altres mètodes.

De la mateixa manera, experts del Comitè de Toxicitat de l'Imperial College de Londres, destaquen la utilitat d'aquestes alternatives.

5 curiosidades sobre el tabaco calentado y los cigarrillos electrónicos

Resolent dubtes

 1. ¿Quina és la diferència entre tabac escalfat i cigarrets electrònics?
  El primer que cal conèixer són les diferències que hi ha entre la cigarreta electrònica i el tabac escalfat. El primer, conegut també com a producte de vapeig, no produeix fum ni cendres. En lloc de cremar tabac, les cigarretes electròniques escalfen un líquid que sol ser una barreja de propilenglicol (PG), glicerina vegetal (VG), nicotina, saboritzants i, en algunes ocasions, aigua, encara que també existeixen els líquids sense nicotina.
  Per la seva banda, els productes de tabac escalfat funcionen escalfant el tabac a una temperatura prou alta per alliberar el vapor però sense arribar a cremar-lo.
 2. No cremen, només escalfen
  Els tòxics del fum que es produeixen en la combustió del tabac alliberen més de 7.000 substàncies químiques i són el principal causant del dany en la salut. És per això que els nous dispositius no cremen, sinó que escalfen. En el cas de les cigarretes electròniques, utilitzen un líquid amb nicotina o sense i, en el cas dels productes de tabac escalfat, utilitzen una unitat de tabac. Això redueix potencialment el risc en comparació amb les cigarretes tradicionals.
 3. Desmuntant el mite de la nicotina
  Els tòxics que es generen al fum del tabac són el veritable problema. La nicotina, encara que genera addicció en aquells que la consumeixen2, comporta menys risc. Tot i així, el grup Cochrane3 ha trobat evidències que és més probable que els fumadors deixin de fumar amb l'ús de les cigarretes electròniques amb nicotina en comparació amb l'ús del tractament de reemplaçament de nicotina tradicional.
 4. Es generen menys substàncies perjudicials
  L'informe realitzat pel Public Health of England afirma que aquest tipus de dispositius són entre un 90% i un 95%4 menys perjudicials per a la salut que el tabac convencional. Així mateix, l'Oficina Regional de l'OMS a Europa va reconèixer a través de l'informe d'Armando Peruga6, metge especialitzat en control del tabaquisme, que els fumadors que canvien a aquest sistema poden aconseguir reduir els danys per a la salut perquè es redueix l'exposició de l'usuari a molts tòxics i substàncies nocives presents en el fum de les cigarretes convencionals.
 5. Adeu a les males olors i fàcil de transportar
  Tant les cigarretes electròniques com el tabac escalfat, a més de ser una alternativa de potencial menor risc5 per als fumadors, també suposen una opció més higiènica que les cigarretes tradicionals gràcies al fet que la seva olor és reduïda i no produeixen cendra. Així mateix, la seva mida fa que sigui fàcil de portar a qualsevol lloc.
1 OMS: https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/en/ecac-12-ways/tobacco/199-nicotine-cause-cancer
2 “UK Ministry of Health”: https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-evidence-review
3 Grup Cochrane: https://www.cochrane.org/es/CD010216/TOBACCO_los-cigarrillos-electronicos-pueden-ayudar-las-personas-dejar-de-fumar-y-tienen-algun-efecto-no
4 Segons els informes de Public Health England, “E-cigarettes: an evidence update” y FDA
5 Basat en el pes de l'evidència i assumint un canvi complet de fumar cigarretes. Aquests productes no estan exempts de riscos i són addictius.
6 Informe Electronic nicotine and non-nicotine delivery systems.
Top