Els fons Next Generation concedeixen 147 milions en solucions de renovables marines

Les subvencions possibiliten la investigació i validació de projectes en energia eòlica marina, energia de les onades, fotovoltaica flotant o propostes híbrides, per tal que almenys sis es materialitzin el 2026.

Els fons Next Generation concedeixen 147 milions en solucions de renovables marines

Un total de 21 projectes de recerca per aplicar a Espanya solucions innovadores en energies renovables marines rebran el suport dels Fons Europeus Next Generation, amb l'assignació de 147 milions d'euros. Mitjançant els ajuts, es persegueix aconseguir avenços en almenys sis nous projectes tecnològics o infraestructures d'energies renovables marines perquè s'executin en l'horitzó 2026.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha adjudicat els ajuts en un programa que inclou la construcció d'infraestructures per assajar i validar prototips de renovables marines innovadores o en fases precomercials; així com el desenvolupament de tecnologies experimentals com l'eòlica marina, l'energia de les onades, l'energia dels corrents, la fotovoltaica flotant i els sistemes que hibriden aquestes tecnologies. La posada en marxa dels projectes seleccionats suposarà una inversió total de 384 milions. La potència instal·lada associada als projectes a què es concedeix l'ajuda pujaria, si es materialitza, a 55,7 MW.

L'eòlica marina gairebé no s'ha desenvolupat a Espanya, per l'elevada profunditat de les aigües territorials per a projectes amb fonamentació fixa –inviable a partir de 50 metres de profunditat–, per tant, l'eòlica flotant es considera l'única opció viable. És per això que Espanya és el país europeu amb més instal·lacions dedicades a la investigació de l'energia eòlica flotant, com ara la Plataforma Oceànica de Canàries (PLOCAN), a la qual s'han adjudicat 20 milions d'euros per a l'habilitació de xarxes elèctriques per a la realització de proves. La mateixa quantitat rebrà una plataforma d'assaig d'aerogeneradors marins i flotadors davant de les costes d'Arteixo; mentre que el projecte d'R+D+i de tecnologies eòliques flotants de la Plataforma de Recerca en Energies Marines de Catalunya, a la Badia de Roses (Alt Empordà) rebrà 30 milions d'euros.

Los fondos Next Generation conceden 147 millones en soluciones de renovables marinas

En el global, sis dels projectes que rebran els fons se situen a les Canàries. Euskadi n'albergarà quatre; Catalunya i la Comunitat Valenciana, tres cadascuna; dos s'emplaçaran a Galícia; mentre que al Principat d'Astúries, se n'hi ubicarà un. Dos projectes més encara no tenen una situació definida.

El ministeri fixa per al desenvolupament de l'eòlica marina i les energies del mar a Espanya un objectiu el 2030 –revisable el 2025– d'1 a 3 GW d'eòlica marina flotant i entre 40 i 60 MW per a les energies marines. L'esborrany en estudi per a la revisió del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) marca com a metes per al 2030 els valors més alts de tots dos ventalls.

Els plans d'ordenació de l'espai marítim aprovats al març destinen 5.000 quilòmetres quadrats a la construcció de parcs eòlics marins. Està previst aprofitar el desplegament d'aquestes tecnologies per incorporar sistemes de monitorització del medi marí, per tal de millorar el coneixement de les interaccions i les afeccions de les diferents activitats.

Després de comprovar la concurrència de les empreses al programa d'ajudes, el ministeri considera que hi ha interès i “una aposta del sector per desenvolupar en el domini públic maritimoterrestre i portuari espanyol una oferta tecnològica de renovables en el medi marí competitiva”, per contribuir així a la transició energètica.

AUTOR: Glòria Ayuso