Correus, pionera a Espanya per la incorporació de dones a la seva plantilla

Actualment, la companyia representa la paritat laboral i lluita contra la barrera invisible del sostre de vidre: el 54,59% dels 5.685 càrrecs de direcció intermedis són dones.

Contingut ofert per:
Logo Correos


Clara Campoamor, pionera madrilenya en la militància feminista, la segona dona a ingressar al Col·legi d'Advocats de Madrid, escriptora i política, va ser una de les primeres dones a aconseguir una plaça d'auxiliar telegrafista a Espanya a través d'un concurs públic. Des d'aleshores, la situació ha fet un gir i, ara mateix, Correus és una empresa que representa la paritat laboral i s'allunya del perniciós sostre de vidre.

Primeras mujeres en conseguir una plaza de auxiliar telegrafista en España.

Para encontrar a la primera mujer correo en España, hay que remontarse a 1648. Per trobar la primera dona correu a Espanya, cal remuntar-se al 1648, any en què també va tenir lloc el primer enviament a Portugalete (Biscaia) que va acabar sent un autèntic èxit. Per això i durant gairebé un segle (fins al 1738), només el gènere femení prestava aquest servei. Va ser el 1830 quan les dones ja eren administradores d'estafetes a qui es considerava empleades de la Renda de Correus i “conductores de travessia”, és a dir, portaven la correspondència en diligència tant a cavall com a peu.

El 1881, als carters que treballaven en estafetes telefòniques unipersonals se'ls va permetre contractar com a auxiliars, en les tasques de missatgeria i comunicació, familiars com les seves dones o germanes. La primera a ocupar aquest lloc va ser Josefa Álvarez Portela, esposa de l'oficial encarregat de l'estació val·lisoletana de Nava del Rey (Valladolid), i només un any després ja eren 40 les treballadores que ocupaven aquests llocs. Tot i això, la desigualtat de salaris en matèria de sexes era evident: una auxiliar cobrava 625 pessetes davant les 1.000 pessetes que guanyava el lloc més baix del de l'escalafó del Cos de Telègrafs.

Les primeres oposicions femenines

Tot i que Álvarez Portela es va incorporar el 1881, no va ser fins al 15 de juliol de 1909 quan es van convocar les primeres oposicions per a “auxiliars femenines de 2a classe”. Unes oposicions en què Clara Campoamor, una de les principals figures del nostre país en la lluita pel sufragi universal, va obtenir la seva plaça.

L'any 1979, Correus ja va organitzar unes oposicions lliures i iguals per a homes i dones.



Assolir la paritat

Correus va ser la primera companyia estatal espanyola i de l'Administració a incorporar dones en el seu personal i el 2016 va assolir la paritat. Actualment, són més dones que homes les que ocupen llocs a la plantilla, en concret, el 53,21%.

I no només això. I és que Correus treballa per aconseguir una societat més igualitària i justa i per això lluita contra l'imponent sostre de vidre. Actualment, gran part de les seves empleades ocupen llocs de responsabilitat i el 54,59% dels 5.685 càrrecs de direcció intermedis en oficines, unitats de distribució i centres logístics estan ocupats per dones.

Correus organitza l'exposició #8MTotLAny, un homenatge a les dones més emblemàtiques de la societat espanyola.

Des del 2008, Correus forma part de la Xarxa d'Empreses per una Societat Lliure de Violència de Gènere i actualment està duent a terme mesures per fomentar la igualtat entre les seves files: polítiques específiques per a l'ajuda de protecció de les víctimes de violència de gènere, polítiques de conciliació familiar i codis de conducta per prevenir qualsevol situació de discriminació o assetjament, així com plans de diversitat i inclusió. Així mateix, Correus és una de les 37 empreses espanyoles que s'han unit a la iniciativa global sobre la igualtat de gènere “Target Gender Equality” per ajudar les empreses en termes de representació i lideratge femení. És més, el seu model de gestió orientat a un estil de lideratge fomenta la igualtat d'oportunitats a la feina, atenent especialment el gènere.

Un homenaje a mujeres emblemáticas.

Un homenatge a dones emblemàtiques

Correus celebra el Dia de la Dona cada dia de l'any i ha organitzat l'exposició itinerant #8MTotLAny, un homenatge a dones emblemàtiques en la lluita per la igualtat. Així, amb una sèrie de segells amb estil psicodèlic, Correus posa de manifest la importància de les dones que han format part de la seva història: Clara Campoamor; Isabel Zendal, Almudena Grandes, Dolors Aleu, Concepción Arenal, Elidà Amigó, María Blanchard, o Luisa Roldán. Aquesta sèrie s'ha ampliat amb els segells dedicats a les figures de María de Maeztu i Maruja Mallo.

Un homenaje a mujeres emblemáticas.

Tots han estat dissenyats per Isa Muguruza, una jove il·lustradora espanyola capaç de crear un univers únic que empodera, mitjançant l'art, la figura de la dona. De fet, en l'exposició, aquestes peces filatèliques estaran acompanyades per la reivindicació de les seves figures, del seu talent i de la seva aportació al camí cap a la igualtat.

La mostra, que ja ha recorregut llocs com Barcelona, Sevilla, la Corunya o Santander, està disponible actualment a Madrid.

Alguns dels segells que es poden veure a l'exposició de Correus pel Dia de la Dona

Segell dedicat al Dia Internacional de la Dona

Un primer segell obre la col·lecció amb la imatge de quatre mans que s’agafen representant la unió, la força i el suport entre les lluitadores per la igualtat.

Sello dedicado al Día Internacional de la Mujer

Segell dedicat a Clara Campoamor

El segon segell de la col·lecció està dedicat a Clara Campoamor, una de les primeres telegrafistes de Correus i una de les grans figures de la lluita per la igualtat i els drets de la dona a Espanya. A més, va cursar la carrera de Dret i va tenir una participació activa en la política aconseguint ser triada com a Diputada el 28 de juny de 1931.

Sello dedicado a Clara Campoamor

Segell dedicat a Isabel Zendal

La infermera gallega i directora d’un hospici va ser la primera dona que es va enrolar en una missió internacional per portar a Amèrica la vacuna de la verola. El segell dedicat a la cèlebre infermera és el tercer de la col·lecció.

Sello dedicado a Isabel Zendal

Segell dedicat a Almudena Grandes

Correus ret homenatge amb el quart segell a una de les escriptores més consolidades i de més projecció internacional de la literatura espanyola contemporània. Va publicar la seva primera novel·la el 1989, “Las edades de Lulú”, XI Premi La Sonrisa Vertical, i des de llavors, l'aplaudiment dels lectors i de la crítica no va deixar d'acompanyar-la.

Sello dedicado a Almudena Grandes

Segell dedicat a Dolors Aleu

El segell a Dolors Aleu, una de les primeres dones a cursar la carrera de Medicina i exercir la seva professió, és el cinquè que s'emet. I és que, gràcies als seus coneixements, denunciava la situació d'opressió de dones en el seu àmbit. L'emissió del cinquè segell s'inclou dins de la sèrie Dones en la Ciència i pertany a la col·lecció de #8MTotLAny.

Sello dedicado a Dolors Aleu

Segell dedicat a Concepción Arenal

El sisè segell emès es dedica a l'escriptora i precursora del feminisme, Concepción Arenal. Va ser una de les figures més destacades de la història de la Creu Roja i també una de les pensadores més importants del segle XIX a Espanya. El 2020 es van complir 200 anys del seu naixement i la seva vida va estar marcada per l'entusiasme i la solidaritat.

Sello dedicado a Concepción Arenal

Segell dedicat a Elidà Amigó

El segell dedicat a Elidà Amigó és el setè segell dins aquesta col·lecció. Gran defensora dels drets de les dones, Amigó va lluitar per la instauració del dret de vot femení a Andorra i va tenir una àmplia implicació en àmbits socials i culturals com a membre de diversos col·lectius i entitats.

Sello dedicado a Elidà Amigó

Segell dedicat a María Blanchard

María Blanchard, pionera del cubisme i altres avantguardes, va ser una ànima sense restriccions, sense límits acadèmics, ni normes imposades que va introduir en la seva pintura colors dramàtics, dibuixos durs i violents contrastos. Entre les seves obres destaca "La combregant" de 1914, del període cubista, "Dona amb ventall" (1916) o "Composició cubista" (1918) i és la protagonista del vuitè segell d'aquesta col·lecció.

Sello dedicado a María Blanchard

Segell dedicat a “La Roldana”

En ple auge del Barroc, Luisa Ignacia Roldán, més coneguda com “La Roldana” es va convertir en escultora de la cort de Carles II i del primer Borbó al tron espanyol, Felip V. Gràcies al seu aprenentatge, treball i talent es va guanyar la vida amb una professió amb què poques dones ho havien fet abans i ara, Correus li dedica el novè segell d'aquesta col·lecció dedicada a dones emblemàtiques en la lluita per la igualtat.

Sello dedicado a Elidà Amigó

Segell dedicat a María de Maeztu

Durant aquest 2023, la col·lecció ha estat ampliada amb el segell de María de Maeztu, la brillant pedagoga i educadora que va lluitar per defensar la igualtat de drets i capacitats d'homes i dones a principis del segle XX. I és que, coneixedora de diversos idiomes, va dur a terme iniciatives com la creació del Lyceum Club Femení amb què va confirmar la necessitat de tenir més espais culturals i intel·lectuals oberts a les dones. Aquest segell s'inclou dins de la sèrie Efemèrides i és el desè segell de la col·lecció #8MTotLAny.

Sello dedicado a María de Maeztu

Segell dedicat a Maruja Mallo

Aquest mateix any la col·lecció també s'enriqueix amb el segell dedicat a Maruja Mallo, una de les principals exponents del cubisme i surrealisme a Espanya. Va formar part del grup de dones artistes anomenat 'Las Sinsombrero' i va desenvolupar la seva obra juntament amb altres creadors com Lorca, Dalí, Neruda, Zambrano i Alberti. L'obra ha estat exposada als millors museus i galeries d'Europa i Amèrica pel seu esperit lliure i trencador plasmat a través d'una mirada sensible i desperta. Actualment, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia compta amb diversos dels seus quadres més emblemàtics, que segueixen fascinant i sorprenent els que contemplen l'art de l'última pintora surrealista del país.

Sello dedicado a Maruja Mallo


Top