Energía hidráulica

Ilustración de Nuria Díaz sobre el elemento de la naturaleza agua y su relación con la energía.  

@nuria_diaz
Powered by:

L'aigua, un recurs que hem d’abraçar

Dos àtoms d'hidrogen i un d'oxigen componen una molècula d'aigua. Aquesta és la base de tota mena de vida, és el recurs natural més important, per això, tenir-ne cura s'ha convertit en una prioritat. Quan cuidem els nostres familiars o amics, els mostrem aquest afecte a través d'abraçades. Això és el que hem de fer amb els recursos naturals: abraçar-los per protegir-los.

La Terra conté 1.386 milions de quilòmetres cúbics d’aigua. Una dada que es podria considerar alta, si no fos perquè, tal com apunten dades de Fundació Aquae, el 97% d'aquesta aigua es troba als oceans i el 2% està congelada. La quantitat d'aigua a la Terra és alta, però no tota és apta per al consum humà.

La il·lustradora Nuria Díaz ha volgut plasmar en la seva obra per al projecte EnergyzArte, la importància de tenir cura del medi ambient amb una imatge simbòlica d'una dona que abraça la natura amb l'aigua com a protagonista de la il·lustració. Les abraçades són una forma de comunicació no verbal que utilitzem per acompanyar, protegir, alleujar, estimar… És un gest que tenim amb el nostre cercle proper, familiars o amics, però que també hauríem de tenir amb tot allò que volem protegir, com el medi ambient i l'aigua, un recurs indispensable que garanteix la supervivència dels éssers humans.







En la il·lustració de Nuria Díaz, una dona abraça la natura com a símbol de la necessitat de protegir el medi ambient



Reduir el consum d’aigua


Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la despesa d'aigua diària per persona hauria d'estar entre 50 i 100 litres. A més de l'ús domèstic per alimentar-nos o dutxar-nos, l'aigua és utilitzada per diferents indústries i fàbriques de diferents sectors per desenvolupar la seva activitat o per regar. Dades aportades per l'OMS apunten que 3 de cada 10 persones al món no tenen accés a serveis d'aigua potable segurs i 6 de cada 10 no tenen accés a instal·lacions de sanejament gestionades de manera segura. L'escassetat d'aigua afecta més del 40% de la població mundial. Aquest punt està recollit a l'Agenda 2030, en l'ODS 6, que busca garantir la disponibilitat d'aigua i la gestió sostenible i el sanejament per a tothom.



Amb una gestió eficient de l'aigua, Naturgy ha aconseguit reduir un 24% el consum



Governs, empreses i persones han de fer tot el que estigui al seu abast per cuidar la font de tota vida. Sota aquesta premissa, la tasca de Naturgy l'ha convertit en l'única empresa espanyola inclosa a l'A-List Water de l'organització Carbon Disclosure Project (CDP), la màxima distinció que atorga aquest índex per reconèixer les empreses de tot el món que fan una millor gestió dels recursos hídrics. L'energètica és conscient que l'aigua és un recurs natural escàs i compta amb un sistema de gestió que ha permès reduir un 24% el consum d'aigua. A nivell global, el 2021 va reduir en un 6% tant la captació com l'abocament d'aigua, a causa fonamentalment del no funcionament de les centrals de carbó que van tancar a mitjans del 2020. A més, considerant la qualitat de l'aigua utilitzada, la reducció més gran ( 75%) es va produir sobre l'aigua dolça continental, a causa fonamentalment que les centrals de carbó que han tancat captaven i consumien majoritàriament aigua de riu. En aquest sentit, la companyia presta una atenció especial a les instal·lacions existents a les zones d'estrès hídric, i implementa sistemes que permeten l'ús d'aigua de mar o la reutilització d'aigües residuals procedents de ciutats o altres indústries en aquestes instal·lacions. Això aconsegueix que s'eviti el consum d'aigua dolça, reduint-ne un 67% la captació.



Consells per estalviar aigua a casa.


Font: Naturgy.

Energia hidràulica per a la generació d’electricitat


Com hem vist en els diferents articles d'EnergyzArte, les energies renovables són fonamentals per aconseguir lluitar contra el canvi climàtic. En aquest punt, l’aigua també juga un paper fonamental per generar electricitat. L'energia hidràulica és aquella que s'obté aprofitant l'energia cinètica dels corrents d'aigua, els salts d'aigua o les marees.



Espanya té un gran parc hidroelèctric amb unes 1.300 centrals i 900 minicentrals que en total generen uns 23.000 MWh



Per captar aquesta energia i convertir-la en electricitat es fan servir preses que retenen l'aigua per deixar-la caure posteriorment en grans quantitats i des d'una alçada considerable, movent turbines que generen energia mecànica. Així es produeix l'energia hidroelèctrica i es porta l'electricitat des de les centrals fins a les llars.

Aquesta font renovable d'electricitat és la més utilitzada al món. Segons l'Agència Andalusa de l'Energia, Espanya té un gran parc hidroelèctric amb unes 1.300 centrals i 900 minicentrals que generen en total uns 23.000 MWh. Això suposa el 18% del total de l’electricitat que es produeix a Espanya.

Però l'energia hidràulica generada a Espanya està concentrada íntegrament en 5 comunitats autònomes. Dades obtingudes al portal Statista, apunten que Castella i Lleó al capdavant, va generar aproximadament 7.850 GWh d'energia hidràulica el 2021, seguida de Galícia (6.764), Catalunya (2.922), Aragó (2.246) i Extremadura (2.075).



L'aigua dels oceans


Que l'aigua dels oceans no sigui potable, no vol dir que no sigui un recurs igual d'important. Els oceans al final són un dels hàbitats amb més diversitat al món, més del 90% de l'espai habitable del planeta i contenen 250.000 espècies conegudes (més les que queden per descobrir), segons les Nacions Unides. A més, aquesta mateixa font apunta que les proves del paper que juga la biodiversitat per a la salut del planeta cada cop són més òbvies. I és que la superfície dels oceans absorbeix gairebé un terç del CO2 emès a l'atmosfera per les diferents activitats humanes. Per tant, es redueixen els gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

Però no només això, els oceans també són el gran pulmó del món. Gràcies al fitoplàncton (uns microorganismes autòtrofs), tal com assenyala National Geographic, s'allibera entre el 50 i el 85% d'oxigen a l'atmosfera. Això suposa uns 27.000 milions de tones cada any.

A més, durant els propers anys assistirem a un desplegament de l'energia eòlica marina, que és aquella que aprofita la potència més gran de la força del vent als oceans per, a través d'uns aerogeneradors instal·lats en plataformes fixes o flotants sobre el mar, generar electricitat renovable.

Així, Naturgy està treballant, juntament amb Equinor, en el desenvolupament del projecte Floating Offshore Wind Canarias (FOWCA), amb què volen optar a la instal·lació de més de 200 MW d'eòlica marina flotant a l'espai marítim de l'est de Gran Canària.

Aquest parc eòlic marí reduiria les emissions de CO2 equivalents a 350.000 cotxes cada any. Segons l'estudi encarregat a la Universitat de Las Palmas de Gran Canària, s'estima que el projecte podria generar més de 2.500 llocs de treball en totes les fases, incloent-hi llocs directes, indirectes i induïts.

L'aigua és sinònim de vida. Ha estat utilitzada per tots els éssers vius des del principi dels temps. De fet, l’aigua potable és un recurs limitat. Per això, EnergyzArte, a través de l'art digital, ha posat en valor el paper de l'aigua i els seus diferents usos per conscienciar la societat de la importància de tenir cura d'aquest recurs natural. Nuria Díaz ha volgut plasmar aquesta cura mitjançant una abraçada a la natura.