El sol como fuente de energía renovable.

Il·lustració de Joan Alturo sobre el paper que juga el sol com a font d'energia renovable  

@joan_alturo
Powered by:

Espanya, el país del sol etern

El sol és una font d’energia renovable i infinita. Un avantatge indiscutible d'aquest cos celest a tenir en compte en la recerca d'un model energètic més sostenible. I és que, no ho hem d'oblidar, el sol és sinònim de vida.

L'energia del sol, en forma de llum solar, és la responsable de gairebé totes les formes de vida a la Terra, des de plantes i animals fins a nosaltres mateixos, els éssers humans. Encara que el sol no deixa de ser com qualsevol altra estrella, tal com vam aprendre a 'El Petit Príncep' d'Antoine de Saint-Exupéry, per a nosaltres no és com les altres, és la nostra estrella. El sol és la font d’energia que ens dona llum, calor i, en definitiva, vida.

El sol té 4.500 milions d’anys. Tot i que a primera vista des de la Terra sembla l'estrella més gran, la realitat és ben diferent. Es tracta d'una estrella de mida mitjana. Però és l'estrella a la qual hem d'agrair la vida al nostre planeta. A més, ara som conscients del potencial que té com a font d’energia renovable. Sabies que la llum del Sol triga aproximadament 8 minuts i 20 segons a arribar a la Terra?

Joan Alturo, il·lustrador barceloní, ha buscat amb la seva obra transmetre la connexió del sol amb les nostres vides. El protagonista és un noi que rep energia de casa seva que, al seu torn, l'obté a través dels panells solars instal·lats a la teulada. "Aquesta connexió neta amb la natura torna l'alegria, la música i la pau a les persones", apunta Joan sobre la seva obra.

“Les energies renovables estan a l'abast de totes les persones, particularment la solar. El nostre país, en aquest sentit, es troba en una posició privilegiada. No aprofitar l’energia del sol no tindria sentit. Connectar-se a aquest tipus d'energies és estar connectat amb la natura”

- Joan Alturo




Com s'obté l'energia a partir del sol


L'energia solar es pot obtenir de dues maneres: a través de la llum, que seria l'energia fotovoltaica, o per la calor del sol, en aquest cas estaríem parlant de la termosolar.

La fotovoltaica s'obté a través de panells solars formats per grups de cèl·lules o cel·les solars que transformen la llum (fotons) en energia elèctrica (electrons) a través de l'efecte fotoelèctric.

Per part seva, l'energia termosolar utilitza panells o miralls per absorbir i concentrar la calor provinent del sol, que pot assolir temperatures de fins a 1.000ºC. Amb l'energia capturada s'escalfa aigua, cosa que genera vapors que es traslladen per canonades per aprofitar-los en edificis i instal·lacions.

Com que es tracta d'una energia neta, redueix la petjada de carboni, ja que no genera gasos d'efecte hivernacle ni contaminants durant l'ús.



La posició d'Espanya


Pel camí cap a la transició energètica, Espanya continua millorant les dades en la generació amb energies renovables, especialment pel que fa a la fotovoltaica. La situació geogràfica del nostre país el converteix en un dels més rics pel que fa a energia solar per la gran quantitat d'hores de llum que rep.

Dades ofertes per Green Rhino Energy apunten que el nostre país arriba a una irradiació solar d'entre 1.600 kW/m2 i 1.950 kW/m2.

De mitjana, Espanya té unes 2.500 hores de sol anuals. Concretament, Huelva i Sevilla són les províncies amb més hores de sol, i superen les 3.500 cada any. De prop les segueixen Almeria, Màlaga, Cadis, Còrdova, Múrcia i Alacant. Tot i això, Castella-la Manxa és la comunitat autònoma que més energia solar recull, seguida d'Andalusia, Extremadura i Regió de Múrcia. Entre aquestes comunitats aconsegueixen aproximadament el 60% de l’energia solar generada a Espanya.

A Espanya, segons dades de Red Eléctrica (REE) corresponents al 2021, la potència instal·lada d'energia solar fotovoltaica s'ha incrementat un 28,8% respecte a l'any anterior, i s'han incorporat més de 3.300 MW al parc de generació nacional. Aquest augment ha provocat que la producció arribi al 36,7%.

Potència elèctrica instal·lada solar fotovoltaica.

Aposta per l'energia del sol


Per assolir aquest nou model energètic més sostenible, les companyies del sector estan apostant per aquesta font de generació renovable. És el cas de Naturgy, que està immersa en la construcció d'una trentena de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a Espanya, que representaran la incorporació de 683 MW de nova potència al parc renovable espanyol al llarg dels propers mesos. Actualment, la companyia té en construcció 20 instal·lacions i, al llarg de les properes setmanes, iniciarà les obres de 9 projectes més, amb la previsió que abans de finalitzar l'any entrin en operació 6 noves plantes fotovoltaiques: FV Tabernas I i FV Tabernas II a Andalusia; FV Canredondo a Castella-la Manxa; FV Miraflores a Extremadura; FV Puerto del Rosario i FV Salinetas a Canàries.

A nivell internacional, Naturgy ha iniciat la construcció de la seva primera instal·lació d'energia renovable als Estats Units, la planta fotovoltaica 7V Solar Ranch, que tindrà 300 MW de potència màxima. S'espera que entri en operació comercial abans de final del 2023, ocuparà una superfície de més de 800 hectàrees i estarà ubicada al comtat de Fayette, a l'Est de Texas. La instal·lació estarà constituïda per prop de 555.600 mòduls fotovoltaics, que generaran 560 GWh anuals d’electricitat.

Naturgy té previst que, abans d’acabar l'any, entrin en operació 6 noves plantes fotovoltaiques a Espanya

La innovació també està present en aquest tipus de generació. Així, la companyia construirà el seu primer projecte híbrid a nivell mundial a Austràlia. El projecte, anomenat Cunderdin, comptarà amb una capacitat solar fotovoltaica de 125 MW i un sistema d’emmagatzematge d’energia en bateries de fins a 220 MWh. Naturgy en començarà la construcció l'últim trimestre de l'any, amb l'objectiu que entri en operació comercial durant el primer trimestre del 2024. Aquest és el primer projecte híbrid de Naturgy a tot el món i es tracta del primer de tecnologia fotovoltaica que la companyia desenvoluparà a Austràlia, on ja compta amb un parc destacat de projectes eòlics, i el primer projecte híbrid solar amb bateries que serà construït a Austràlia.



Impuls a l'autoconsum


L'informe “El paper del consumidor i de la gestió de la demanda en la Transició Energètica”, elaborat per PWC i publicat per Fundació Naturgy, revela que el creixement de l'autoconsum solar a Espanya s'ha multiplicat per 2,5 des del 2018 gràcies als nous desenvolupaments normatius.

En aquest sentit, Naturgy ha llançat Naturgy Solar, una proposta integral d'energia fotovoltaica per a clients particulars, comunitats de propietaris, pimes i empreses. Amb aquesta iniciativa, la companyia continua treballant en la descarbonització i ofereix als seus clients accés a una energia neta.





Gràcies a l'autoconsum, els clients poden veure estalvis en la factura de fins a un 40% amb la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, i de fins a un 70% si s'hi afegeixen bateries per a l'emmagatzematge d'energia. A més a més, Naturgy ofereix un preu de 0,11 €/kWh per la compra dels excedents d'energia que el client no consumeixi. L'autoconsum és part del compromís amb la transició energètica.

Des del principi dels temps de l´home, el sol ens ha donat llum i calor. Ara, a més, és una font d'energia renovable potent que hem après a aprofitar per aconseguir un món més eficient energèticament.

Un cop més, EnergizArte, a través de l'art digital, ha volgut fer reflexionar els lectors sobre el paper que juga un element de la natura, en aquest cas el sol, com a font d'energia renovable. Tal com ha volgut reflectir Joan Alturo, el sol està a l'abast de tothom. Estar connectats a l'energia del sol és estar connectats a la natura.