Futuro

Il·lustració de Monkey Fingers amb la seva interpretació particular del futur amb les noves formes més sostenibles de generació d'energia.

Monkey Fingers
Powered by:Logo Naturgy

¿Què tenen en comú una placa solar, una turbina eòlica i l'art de carrer?

Ningú ja no dubta que, el món que coneixem pel que fa a les formes de generar energia, no serà el mateix d'aquí a uns quants anys. La transició energètica necessària plantejada per reduir les emissions d'efecte hivernacle s'ha accelerat l'últim any per reforçar, a més, la independència energètica d'Europa després de la guerra d'Ucraïna. Les renovables són el futur proper que ens espera.

L'art és una manera de comunicar-se; no importa que sigui digital, sobre llenç o sobre un mur. Una obra d'art és una finestra que busca emocionar, provocar i convidar a reflexionar tothom que la contempla. Monkey Fingers han estat els sisens i darrers il·lustradors a participar a EnergyzArte, el projecte elaborat per Prensa Ibérica i Naturgy que relaciona les noves formes artístiques amb el món de l'energia.

Els artistes urbans Monkey Fingers


Javier Gracia i José Luis Osés, els artistes que estan darrere de Monkey Fingers, han estat els encarregats de plasmar en la seva obra la seva particular visió del futur de l'energia. Per això han utilitzat l'art urbà com a forma d'expressió, buscant sorprendre, impressionar i traslladar el missatge potent a l'espectador. Al parc de la Torrassa, ubicat a l'Hospitalet de Llobregat, Monkey Fingers ha desenvolupat un imponent mural amb què han volgut traslladar la seva visió sobre les societats del futur, particularment pel que fa a les noves formes més sostenibles de generació energia.“Visualitzem el futur com una barreja de tecnologia i naturalesa, energies netes i infinites per a un avenç ecosostenible als espais urbans”

- Monkey Fingers

Els artistes representen el futur de l'energia com una barreja de tecnologia i naturalesa, energies netes i infinites per a un avenç ecosostenible a les zones urbanes. Per això han representat un paisatge on es barregen espais naturals amb edificis, on s'aprecien jardins verticals i plaques solars. A més, als espais oberts podem observar molins eòlics i elements naturals que simbolitzen la font de la qual s'obté l'energia.Promoure les energies renovables


El món s’enfronta a molts reptes en matèria d’energia. El canvi climàtic és una realitat que no podem continuar ignorant, i el desenvolupament de fonts d’energia més netes i sostenibles es fa més necessari cada dia.

Des del punt de vista econòmic, invertir en energies renovables presenta molts avantatges. El cost de les tecnologies d'energies renovables ha disminuït dràsticament els darrers anys, per la qual cosa cada cop són més assequibles. A més, aporten altres beneficis econòmics, com ara la creació de llocs de treball en la fabricació i instal·lació de plaques solars i turbines eòliques. El sector de les energies renovables és una de les indústries que està creixent més ràpid i es preveu que crearà desenes de milions de nous llocs de treball durant les properes dècades.

D’altra banda, l’ús d’energies renovables ajuda a protegir el medi ambient. Els combustibles fòssils alliberen gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera que contribueixen al canvi climàtic. Al canviar les energies renovables, podem ajudar a reduir aquestes emissions i frenar la petjada de carboni.

A llarg termini, la inversió en energies renovables ajudarà a protegir el medi ambient i crear un món més sostenible per a les futures generacions. És una inversió sòlida, tant per als particulars com per a les empreses, que tots hem de considerar si volem crear un futur més net.

Així, les empreses espanyoles també mantenen un fort compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. És el cas de Naturgy que, en el seu Pla Estratègic 2021-2025, recull l'ambiciós objectiu d'assolir el 2050 la neutralitat de carboni. Per al 2025, la reducció de la seva petjada total de CO2 serà del 24%, alineat amb els escenaris de temperatura de l'Acord de París. Per això, la companyia està impulsant el seu creixement en energies renovables -amb inversions de 8.700 milions d'euros en aquest període-, el desenvolupament dels gasos renovables, l'economia circular i la protecció de la biodiversitat. L'objectiu és arribar al final del Pla amb el 60% de potència instal·lada renovable.

DADES REFERIDES A NATURGY:

Producción de electricidad mediante fuentes renovables por país (GWh).

Situació de les renovables a Espanya


El sector de les energies renovables a Espanya està actualment en auge i juga un paper cada cop més important al nostre país. L'energia solar, l'eòlica i la hidroelèctrica són fonts d'energia renovables que es poden utilitzar per generar electricitat, mentre que el biometà es pot emprar com a combustible per al transport i substitut del gas natural.

El nostre país compta amb una potència acumulada en energia eòlica de 28.139 MW, cosa que situa aquesta font com la primera de generació elèctrica el 2021, segons l'Associació Empresarial Eòlica (AEE). Espanya és el cinquè país del món per potència eòlica instal·lada, després de la Xina, els Estats Units, Alemanya i l'Índia, i el segon a Europa darrere d'Alemanya.

En termes d'ocupació, recentment l'Associació d'Empreses d'Energies Renovables (APPA), en el seu Estudi de l'Impacte Macroeconòmic de les Energies Renovables a Espanya, apuntava que en el sector ja s'han creat més de 100.000 llocs de treball els darrers anys, i aquesta tendència continuarà. Així mateix, en termes d’inversió, segons Bloomberg a Climatescope, Espanya ja ha superat els 25 milions d’euros en renovables. D'aquesta manera, el nostre país se situa com un dels 10 països del món que realitza més inversió en aquest sector.Naturgy aposta per les energies renovables per donar suport a la transició energèticaGràcies a aquest compromís de Naturgy amb la transició energètica, al tancament del 2021 havia aconseguit a Espanya una potència total instal·lada en generació eòlica de 1,8 GW, amb una producció neta d'energia de 3.856 GWh; una capacitat total instal·lada hidràulica de 1.951 MW i una producció neta d'energia de 2.991 GWh; i en el cas de la solar, la producció neta d’energia va ser de 2.991 GWh.

A més, Naturgy està immersa en la construcció d'una trentena de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a Espanya, que representaran la incorporació de 683 MW de nova potència al parc renovable espanyol al llarg dels propers mesos. Aquests projectes, una desena dels quals està previst que entrin en funcionament abans de finals d'any, representen una inversió de 528 milions d'euros.

La companyia continua així amb la seva estratègia de desenvolupament d'una cartera renovable, que ja disposa de més de 5,3 GW de potència instal·lada en operació a Espanya i internacionalment.

El paper dels gasos renovables


El biometà està cridat a convertir-se en un element clau com a font d’energia renovable, facilitant la integració dels sistemes gasistes i elèctrics, recolzant la gestió eficaç de residus i contribuint a l’economia circular. El seu paper és molt rellevant en el futur del sector energètic ja que, a més de ser font d'energia, també ajuda a resoldre el problema ambiental de les emissions associades a la gestió de residus, en valoritzar els d'origen urbà, com ara les estacions depuradores d’aigües residuals, i les rurals, com les d'explotacions agrícoles o ramaderes.

El biometà és un substitut perfecte del gas natural, ja que es transporta i s'emmagatzema utilitzant la infraestructura de gas existent. Es pot fer servir com a calefacció, mobilitat o per generar electricitat.

Naturgy ha estat pionera en el seu desenvolupament a Espanya i compta amb 2 de les 5 plantes que en aquest moment estan injectant a la xarxa de gas, entre elles la Planta Elena, una fita en la transició energètica en convertir-se, l'any passat, a la primera a injectar gas renovable procedent d'abocador a la xarxa de distribució de gas d'Espanya. A més, la companyia compta amb una altra planta en desenvolupament que espera que injecti a la xarxa a partir del proper estiu: la planta Vila-sana, als voltants de Lleida, amb biometà obtingut a partir de residus agroramaders.

Si el biometà ja és una realitat, l'hidrogen verd és el gas renovable en desenvolupament que és la gran aposta de futur. Es tracta d'un combustible net, igual que el biometà, i, per al seu desenvolupament, Naturgy està plantejant grans valls d'hidrogen -a través d'electricitat produïda per parcs eòlics o plantes fotovoltaiques-, amb focus especial a les zones de Transició Justa que s'han vist afectades pel tancament de les centrals tèrmiques de carbó. L’objectiu és desenvolupar la producció d’hidrogen renovable a gran escala.

Les energies renovables seran les responsables que puguem crear un món més sostenible per a les generacions futures. Tant les empreses com els particulars hem de fomentar i impulsar el desenvolupament d'aquestes fonts d'energia neta si volem aconseguir un món millor. Monkey Fingers, a través d'un mural al parc de la Torrassa, a l'Hospitalet de Llobregat, ha volgut llançar el seu propi missatge: les renovables són fonamentals si volem contribuir a lluitar contra el canvi climàtic.

La producció i el desenvolupament del projecte EnergyzArte ha suposat l'emissió de CO2 de 0,028 tones. Això es podria equiparar amb allò que emet el viatge d'una persona amb avió fent el trajecte Madrid-Barcelona. Amb un arbre absorbint CO2 durant d’un any es compensarien aquestes emissions.

L'equip que ha treballat a EnergyzArte ha estat conscienciat amb la importància de deixar #BuenaHuella en el projecte, la majoria dels treballadors utilitzen transport públic per venir a treballar. Per la seva banda, els il·lustradors han aprofitat les hores del dia amb llum solar per produir les seves obres i els artistes urbans Monkey Fingers han utilitzat pintures ecològiques per al grafit. Gràcies a l'acció de tots, hem aconseguit que EnergyzArte sigui un projecte sostenible i respectuós amb el medi ambient.