Transición energética
Il·lustració de Jotaká sobre l'Evolució de l'Energia.
Powered by:Logo Naturgy

Transició energètica:
com ha evolucionat l'energia

Les energies renovables són una de les eines de què disposem per assolir la descarbonització de l'economia i combatre el canvi climàtic.

Ja sigui a través de la música, la moda, la pintura, el cinema… podem expressar-nos i transmetre un missatge capaç de remoure consciències, de fer-nos pensar i actuar i amb prou poder per canviar el món.

Amb aquest objectiu al cap, la companyia energètica Naturgy i Prensa Ibérica, mitjà de comunicació editor d'aquest diari, han coproduït el projecte EnergizArte, que té la finalitat de visibilitzar els passos cap a la transició energètica a través de diferents obres d'art. Per explicar l'evolució de l'energia hem comptat amb la col·laboració de Juan Carlos Viñas, més conegut com a Jotaká, que ha aconseguit plasmar en una il·lustració què significa per a ell aquest concepte.

Els artistes tenen la capacitat de crear diferents missatges a través de les seves obres, com Jotaká en l’'Evolució de l'Energia’

Els inicis de l’energia


L'energia ha tingut al llarg de la història un paper primordial en el desenvolupament de la humanitat. L'ésser humà, per assegurar la pròpia existència, necessita l'energia. És el que ha ajudat les societats a avançar econòmicament i millorar el seu benestar. El primer indici d’ús d’una font d'energia externa va ser fa més d'un milió d'anys amb el descobriment del foc. Quan els homes van aprendre a controlar-lo, el van utilitzar per cuinar, escalfar-se, conservar aliments o defensar-se.

Després del foc, han estat nombroses les fonts d'energia que hem fet servir fins als nostres dies, des del petroli fins al carbó, passant pel gas, l'electricitat, el gas natural o l'energia nuclear. Però alguns són combustibles fòssils que, per produir energia, se sotmeten a una combustió que allibera gasos com el benzopirè, diòxid de carboni, òxid de sofre, òxid de nitrogen i monòxid de carboni.

L'emissió d'aquests gasos és una de les causes del canvi climàtic i té efectes directes per al medi ambient amb conseqüències com ara l'augment de la temperatura mitjana del planeta, el desglaç dels casquets polars o l'augment de les sequeres. Com a societat, sabem quins són els passos que cal seguir en la transició energètica. Però, ho tenim present en el nostre dia a dia? Fem tot el que està a les nostres mans?

Europa es bolca amb la transició energètica


Jotaká no ha volgut deixar passar l'oportunitat de remoure consciències a través de la seva obra. Per això, ha utilitzat unes bombolles que suren a l'aire amb alguns dels punts clau per continuar evolucionant cap a un nou model energètic, com l'economia circular, la petjada de carboni, la biodiversitat o les renovables.

La comunitat internacional ha centrat els seus esforços a treballar per assolir la neutralitat d'emissions el 2050. Això no obstant, és un repte al qual també s'han sumat companyies privades. Aquest és el cas de la multinacional energètica Naturgy que, amb l'objectiu compartit de ser neutra en emissions de carboni a mitjans del segle XXI, treballa per reduir el total de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle sota els principis d'una transició justa.

Naturgy té l'objectiu de ser neutra en emissions de carboni el 2050



En l'Acord de París del 2015, tots els Estats Membres de l'ONU van fixar a l'Agenda 2030 els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), una crida universal a l'acció per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar la vida de les persones a tot el món. Concretament, l'ODS 7 fa referència a l'energia assequible i no contaminant, que té per objectiu garantir l'accés a una energia assequible, fiable, sostenible i moderna per a tothom. Per aconseguir-ho, els països poden i han de contribuir a accelerar la transició energètica invertint en recursos energètics renovables i utilitzant tecnologies i infraestructures no contaminants.

En aquesta línia, la Unió Europa va presentar a finals del 2019 el Pacte Verd Europeu (Green Deal), una estratègia per lluitar contra el canvi climàtic. Per part seva, des d'Espanya, la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica ha marcat un full de ruta per aconseguir la descarbonització, posant al centre de l'acció política la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica.

Transició energètica

Les empreses energètiques també treballen sense perdre de vista el necessari procés de transició. A Naturgy, només s'entén la gestió empresarial lligada al compromís amb la sostenibilitat, materialitzat en objectius concrets, ambiciosos i mesurables en el Pla de Sostenibilitat de la companyia, les línies mestres del qual contribueixen als ODS. Com en la il·lustració de Jotaká, les energies renovables en aquest procés són clau.

Per un futur verd


El canvi climàtic és el gran repte global del segle XXI i per afrontar-lo, la transformació del sector energètic és essencial. La transició energètica s'assumeix com una veritable oportunitat per a Naturgy i, mostra d'això, són alguns dels seus objectius a mitjà termini, com assolir una potència instal·lada de generació renovable propera al 60%, impulsar nous projectes de gasos renovables neutres en carboni per injectar almenys 1 TWh a les xarxes de gas el 2025 o impulsar les xarxes d'energia intel·ligents i adaptades.

El canvi climàtic és el gran repte global del segle XXI i per afrontar-lo, la transformació del sector energètic és essencial

En el procés de descarbonització hi juga un paper fonamental el canvi de model de generació elèctrica, des de la més antiga generació amb combustibles fòssils fins a l'actual desenvolupament de la generació renovable.

El 2019, la inversió en renovables, sense comptar amb les grans centrals hidroelèctriques, va ser més de tres vegades més gran que en les noves plantes de combustibles fòssils. És una tendència que ha continuat a l'alça.

Segons una anàlisi d'Ember, Espanya va aconseguir assolir el 2021 per primera vegada a la història el 40% de la seva generació d'electricitat amb energia eòlica i solar

L'eòlica i la solar, com il·lustra Jotaká, tenen la clau del futur de l'energia. La solar fotovoltaica es troba en plena expansió al nostre país. Segons dades de l'operador del sistema elèctric Red Eléctrica (REE), des de començament d'any aquest tipus d'energia ha assolit una potència instal·lada de 16.041 MW a Espanya.

Per part seva, l'energia eòlica ha estat la primera font de generació elèctrica a Espanya el 2021 amb 28.139 MW de potència acumulada. Aquestes dades mostren el seu potencial com a font de generació. Tant és així i anant un pas més, Espanya ja ha traçat el full de ruta per aprofitar tot allò que pot oferir l'eòlica marina.

Transició energètica

Evitant la pèrdua de biodiversitat


Com reflecteix l'artista, tot aquest procés de transició s'ha de fer sense perdre de vista el medi ambient i la biodiversitat. La pèrdua d'aquesta ha de ser contemplada com a part del problema del canvi climàtic i cal protegir-la.

Així, el compromís ambiental no ha de quedar només reduït a l’àmbit climàtic. També la protecció de la biodiversitat està íntimament lligada al repte del clima i requereix actuació. Naturgy destina recursos i col·labora amb entitats i experts amb l'objectiu de minimitzar l'impacte sobre la biodiversitat i assolir la no pèrdua neta de biodiversitat, promovent la creació neta de capital natural sempre que sigui possible.

En aquest sentit, Naturgy recentment ha impulsat la iniciativa 'Bosc Naturgy', el seu primer bosc corporatiu, per contribuir a la creació de capital natural, generant ecosistemes autòctons, i d'avançar cap a la neutralitat climàtica.

L'art sempre ha estat una eina per a la transformació social, per educar i aconseguir canvis en el pensament col·lectiu. Gràcies a ell s'han aconseguit grans fites a la història. Per això, l'art a través de les il·lustracions digitals ha estat el canal escollit per EnergizArte com a mitjà per mostrar a la societat l'evolució de l'energia, dels sistemes de generació tradicionals a les alternatives de futur.