Principals raons per optar per l’autoconsum energètic :: Prensa Ibérica per IDAE

Principals raons per optar per l’autoconsum energètic

Cada vegada més particulars i empreses opten per generar la seva pròpia energia

Contingut ofert per:

L’autoconsum energètic augmenta el seu pes en la nostra societat, així ho posa de manifest el segon Observatori Espanyol de l’Autoconsum Fotovoltaic, que revela com l’estalvi i la cura del medi ambient són motius principals a l’hora d’integrar les renovables a la llar. En aquest sentit, s’ha de destacar que la preocupació pel canvi climàtic i les seves conseqüències augmenta un 11% el 2019, així mateix creix més d’un 20% respecte a l’any anterior el nombre de persones que tenen com a motivació principal la cura del medi ambient per instal·lar un sistema d’autoconsum a la llar.

En aquesta conjuntura, es pot afirmar que són tres els avantatges principals de l’autoconsum energètic: redueix la factura individual; disminueix la petjada de carboni, cosa que és un indubtable benefici social; i revaloritza la vivenda.

Autoconsum fotovoltaic ¿què és?

L’autoconsum permet a un consumidor produir la seva pròpia energia elèctrica. En el cas de l’autoconsum solar fotovoltaic, l’energia es genera mitjançant plaques fotovoltaiques. Aprofitar l’energia solar i generar energia verda és una opció en alça, ja que implica deixar d’utilitzar els recursos naturals no renovables com el carbó o petroli. Aquesta solució és molt popular a Espanya, ja que comptem amb aproximadament 300 dies de sol de 365, cosa que significa una producció d’energia gairebé ininterrompuda al llarg de l’any.

Les dades disponibles

Instal·lació fotovoltaica al complex Palacio de la Moncloa. Els espanyols es decanten per l’energia solar fotovoltaica enfront de la resta d’opcions d’energies renovables. En aquest sentit, destaca l’augment del nombre de persones que consideren estar informades sobre els avantatges d’aquest tipus d’energia, així com el descens en gairebé un 7% d’aquells que no tenen interès a rebre informació per part dels òrgans competents.

D’acord amb segon Observatori Espanyol de l’Autoconsum Fotovoltaic, la principal motivació per a la instal·lació de l’autoconsum en vivendes segueix sent l’estalvi econòmic. A diferència d’altres anys, creix també el suport de les institucions al sector.

Fonts de l'IDAE ((Institut de la Diversificació i Estalvi d’Energia) posen de manifest que ja el 2018, la solar fotovoltaica va incrementar la seva aportació al PIB nacional directe en un 6’7% a Espanya. Aquestes dades demostren l’augment i el pes que estan tenint les energies renovables en general i l’energia solar en particular, al nostre país. A més, la solar energia fotovoltaica ha suposat el 3,5% de la generació el 2019, des del 3,0% que representava el 2018. Aquest percentatge s’espera que segueixi pujant sensiblement en aquest 2020 i durant els pròxims anys.

Instal·lacions

Com que Espanya és un dels països amb més hores de sol del món i que l’energia solar presenta múltiples beneficis, creixen de manera significativa les instal·lacions. En l’actualitat la majoria es concentren a les 5 comunitats autònomes amb més impacte de llum solar: Castella-la Manxa, Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó i la Regió de Múrcia, encara que la tendència és creixent a tot el territori, ja que els panells solars poden instal·lar-se en qualsevol zona, i a més poden combinar-se amb bateries per acumular energia.

També està afavorint el creixent nombre d’instal·lacions el fet que es tracta d’una instal·lació senzilla i modular, capaç de reduir de forma considerable la factura de l’electricitat, aportar menys dependència dels canvis en les tarifes elèctriques i utilitzar energia 100% renovable i lliure de contaminació.

Costos i rendibilització

Pel que fa als costos d’una instal·lació fotovoltaica, s’ha de destacar que és una de les propostes renovables que més ha abaratit els seus costos, un 80% en els últims 5 anys.

Pel que fa a la rendibilització no s’ha d’oblidar que es tracta d’energia neta, renovable i lliure 100% d’emissions de CO2. Per exemple, en el període 2014-2015, es va evitar l’emissió de 6.081 milers de tones de CO2.

Un altre avantatge és que té una despesa mínima en manteniment. La tecnologia actual és molt senzilla i no requereix un manteniment continu. A més, el seu seguiment es pot fer a través de sistemes de control remot, cosa que ofereix garanties de seguretat i comoditat.

També és important destacar el benefici fiscal, gràcies a les desgravacions que existeixen per a energies renovables.

I la dada principal és que suposa un considerable estalvi econòmic per a les famílies, especialment per a les més vulnerables, i es tradueix en un important pas contra la pobresa energètica.

Socialment s’ha de considerar que aquest tipus de pràctiques afavoreixen la consecució dels objectius que s’ha fixat Espanya respecte a duplicar el consum d’energia renovable el 2030 i aconseguir tenir un sistema energètic renovable a mitjans de segle.

Està previst al Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) que el 2030 s’arribi a una penetració d’energies renovables en el sistema elèctric del 74%. De tota la potència de renovables que s’instal·larà (biomassa, geotèrmia, eòlica, etc.), aproximadament 30GW seran de solar fotovoltaica, dels quals una part serà en la modalitat d’autoconsum.

La fórmula legal de suport

El Reial Decret 244/2019 és el que regula les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum a Espanya. Simplifica els tràmits i possibilita que l’estalvi econòmic pugui ser més gran per a les famílies.

Per començar, contempla un mecanisme simplificat de compensació d’excedents: si es disposa d’una instal·lació d’autoconsum i sobra part de l’electricitat produïda, el particular la pot abocar a la xarxa i obtenir un retorn econòmic per aquella energia excedentària. Amb aquest sistema, la comercialitzadora amb la qual estigui contractat el servei –tant les tradicionals com les noves comercialitzadores de mercat lliure– compensarà en forma d’estalvi en la factura, segons el preu de l’energia en cada moment. Aquest sistema s’aplica a les instal·lacions inferiors a una potència de 100 quilowatts (kWEn el cas que la instal·lació sigui inferior a 15 kW, i s’ubica en sòl urbanitzat tant si té excedents i aboca a la xarxa com si no té excedents, únicament s’ha de notificar a la comunitat o ciutat autònoma, i no s’han de fer tràmits de connexió amb la distribuïdora

L’RD també facilita que una empresa externa, faci la inversió en la instal·lació d’autoconsum; que pot ser la comercialitzadora mateix, però també una empresa instal·ladora, o algun dels nous models de negoci que sorgeixin.

Aquesta legislació busca també promoure l’autoconsum col·lectiu, és a dir, permet que es pugui compartir una instal·lació renovable. És per tant més beneficiós que tenir-la de forma individual i fins i tot la fa viable econòmicament (comunitat de veïns d’un bloc de pisos, els comerços d’un centre comercial, les empreses d’un polígon industrial, un hospital, una universitat).

Les possibilitats creixen i el camí cap a energies verdes s’engrandeix.

Més informació al consumidor:

- Guia professional de tramitació de l’autoconsum.
- Guia pràctica per convertir-se en autoconsumidor en 5 passos.

“CONSTRUEIX EL TEU FUTUR, APLICA L’ECO LÒGICA

www.aplicalaecologica.es
www.idae.es
Campanya de Comunicació i Publicitat Institucional “Energia i Ciutadà”
Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia
Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic
Govern d’Espanya

Top