Esprem juny a la natura de
Castella-la Manxa

Més enllà de la plana, Castella-la Manxa amaga entorns naturals protegits de gran valor. ¿T'atreveixes a descobrir-los?

Contingut ofert per:
Logo Castilla la Mancha

Coneguda com la terra de Don Quixot, Castella-la Manxa és molt més que un escenari literari. Aquesta regió ofereix una diversitat paisatgística que captiva tots els sentits. Des de les vastes planes de la Manxa, on els molins de vent saluden el visitant, fins a les majestuoses serres i muntanyes que s'alcen formant una font inesgotable de bellesa.

Al cor d'Espanya hi trobem un tresor natural desconegut i sorprenent per als amants de la natura i del turisme actiu. I és que aquesta comunitat autònoma és l'escenari perfecte per a aquells aventurers a la recerca d'emocions fortes amb un ampli ventall d'activitats com la pràctica del caiac, el pàdel surf, ràfting, ràpel, espeleologia, escalada, barranquisme o una mica més tranquil i tots els públics com és el senderisme.

Parque Nacional de Cabañeros

Tot i que Castella-la Manxa s'associa a plana, la regió és una terra plena de biodiversitat i rics contrastos paisatgístics. És una alternativa ideal per a un viatge que ens permeti estar en contacte amb la natura en espais oberts. A més de la plana manxega que caracteritza aquest territori amb horitzons infinits, més del 40% del seu territori és muntanyós i un 23% està ocupat amb 110 àrees naturals protegides. Aquests racons de gran valor natural els trobem als seus 2 parcs nacionals i als seus 7 parcs naturals.

Parc Nacional de Cabañeros

Entre Toledo i Ciudad Real es troba el Parc Nacional de Cabañeros, una reserva exemplar de bosc mediterrani, també conegut com a “Serengueti espanyol”. El paisatge impressionant, la rica biodiversitat i el valor cultural el converteixen en una destinació fascinant per a aquells que busquen connectar amb la natura i gaudir de la seva bellesa indomable. Algunes de les espècies més representatives d'aquest entorn són els grans rapinyaires, com l'Àliga imperial ibèrica, la cigonya negra o el voltor negre, mamífers com el cérvol, el cabirol o porc senglar entre altres espècies, i una rica flora amb una gran varietat d'arbres i arbustos propis del bosc mediterrani. Es poden descobrir els seus paisatges tant a peu com en senderisme o en rutes 4x4.

Parque Nacional de Cabañeros

Parc Nacional de les Tablas de Daimiel

A la província de Ciudad Real, els amants del turisme ornitològic tenen el seu paradís. Aquest punt del mapa és el lloc d'hivernada i pas migratori de diferents espècies d'aus, cosa que el converteix en el lloc perfecte per observar el gall, el bernat pescaire, el bitó, l'ànec vermell i el morell xocolater, entre d'altres. El parc es troba a la confluència dels rius Guadiana i Cigüela, i presenta una sèrie de brolladors i aqüífers subterranis que alimenten les llacunes i els canals d'aigua. Aquest parc natural és el màxim exponent dels aiguamolls manxecs (‘tablas’ fluvials), declarats Reserva de la Biosfera.

Parque Nacional de Las Tablas de Daimiel

Parc Natural de les Lagunas de Ruidera

Entre Ciudad Real i Albacete ens trobem el Parc Natural de les Lagunas de Ruidera, format per 15 llacunes interconnectades al llarg del riu Guadiana. Aquestes llacunes són el resultat de l'erosió de la roca calcària durant milers d'anys, que han creat una sèrie de cascades i salts d'aigua petits entre cadascuna. El resultat ha donat lloc a un paisatge únic a Europa, de característiques similars al que ens podem trobar a Plitvice, Croàcia. Cada llacuna té el seu propi caràcter i peculiaritats, des de la Laguna Blanca amb les aigües cristal·lines fins a la Laguna San Pedro, la més gran de totes. A més de gaudir de la natura, els viatgers trobaran a la seva disposició activitats aquàtiques com rutes amb caiac o busseig en aigua dolça.

Parque Natural de las Lagunas de Ruidera

Parc Natural de l'Alto Tajo

A Guadalajara ens trobem aquest parc natural, també declarat Geoparc Mundial per la Unesco, que es troba ubicat en una zona muntanyosa, cosa que ha donat lloc a un paisatge espectacular de gorges, canons i gorges fluvials, així com formes singulars de vessant, com puntes, agulles i monòlits sobre roques calcàries i gresos vermells. El riu Tajo és l'eix central del parc i al llarg del seu curs es poden trobar cascades i gorgs d'aigua cristal·lina. És l'escenari ideal per fer activitats a l'aire lliure i gaudir de la natura. Els amants del turisme actiu hi trobaran una infinitat d'activitats com ara piragüisme, submarinisme o rutes en quad.

Parque Natural del Alto Tajo

Parc Natural de la Sierra Norte de Guadalajara

Es tracta d´un espai natural protegit que s’estén per una superfície d´aproximadament 42.000 hectàrees i es caracteritza pel seu relleu muntanyós, amb altituds que oscil·len entre els 800 i els 2.000 metres sobre el nivell del mar. Això dona lloc a un paisatge impressionant, amb valls profundes, muntanyes escarpades, canons i rius cristal·lins. Aquí hi són presents els tres cims de més altitud de Castella-la Manxa: el Pico del Lobo (2.273 m), el Cerrón (2.199 m) i la Peña Cebollera Vieja o Tres Provincias (2.129 m). Una de les curiositats d'aquest parc natural és que acull la fageda més al sud d'Europa, l’Hayedo de Tejera Negra, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Parque Natural de la Sierra Norte de Guadalajara

Parc Natural del Barranco del Río Dulce

De gran bellesa natural, aquest parc natural ubicat a la província de Guadalajara, es caracteritza pel seu impressionant paisatge de barrancs, congostos i penya-segats tallats pel riu Dulce al llarg de milers d'anys que es manifesta a través de les típiques formes d'aquest sistema geomorfològic: ciutats encantades, lapiaces, coves, avencs, torques, dolines o edificis tobacis. Aquestes formacions geològiques creen un entorn espectacular, amb parets de roca calcària que arriben a alçades de fins a 100 metres. Aquest parc natural es pot conèixer tant caminant com amb bicicleta a través de les diferents rutes.

Parque Natural del Barranco del Río Dulce

Parc Natural de la Serranía de Cuenca

És una de les millors masses forestals del centre peninsular espanyol a causa dels seus extensos boscos mixtos de pinedes i savines. El parc natural es caracteritza pel seu relleu escarpat dominat per alts erms o queixals sobre els quals es poden apreciar els efectes del modelatge càrstic, en què destaquen les gorges i canons, així com lapiaces i relleus ruiniformes denominats localment ‘tormagales’ o ciutats encantades . Aquestes representacions les trobem a la Ciudad Encantada de Valdecabras o Los Callejones de Las Majadas. A més, compta amb certificació Starlight, cosa que el converteix en el lloc ideal per observar el firmament.

Parque Natural de La Serranía de Cuenca

Parc Natural del Valle de Alcudia y Sierra Madrona

Al sud de Ciudad Real ens trobem amb aquest parc natural protagonitzat per àmplies extensions cobertes per deveses d'alzines i pastures. Destaca pel seu patrimoni històric, cultural i social, on podem destacar les seves formacions arqueològiques, les seves tradicions mineres, el seu art rupestre, les seves vies pecuàries, a més de la seva gran diversitat natural entre la flora i la fauna. El lloc perfecte per gaudir de la natura en estat pur! A més, és una destinació amb certificació Starlight, per la qual cosa gaudeix d'excel·lents qualitats per contemplar cels estrellats.

Parque Natural del Valle de Alcudia y Sierra Madrona

Parc Natural de Los Calares del Río Mundo i de la Sima

Situat entre les serres d'Alcaraz i del Segura a la província d'Albacete, aquest parc natural acull el naixement del riu Mundo, un salt espectacular d'aigua que després de cada cicle de pluges intenses sorprèn amb un fenomen conegut com “el reventón”. Aquest enclavament natural sorprèn per les seves espectaculars formacions hidrogeològiques, degudes al seu elevat desenvolupament càrstic i per la seva enorme riquesa botànica.

Parque Natural los Calares del Río Mundo y de la Sima
Fotos: ©David Blázquez / Turismo Castilla-La Mancha


Top