La bellesa de La Rioja es tenyeix de blanc
Per la gastronomia, els paisatges, els preciosos pobles i la tradició vinícola, La Rioja és una bona idea en qualsevol estació de l'any. A l'hivern, l'estació d'esquí de Valdezcaray, a la serra de la Demanda, és un dels seus atractius més grans. Amb 26 pistes de tots els nivells, pot presumir de ser un enclavament acollidor i molt familiar, apte per a petits i grans.
I quan tanquen les pistes, el preciós poble d´Ezcaray cobra nova vida, amb infinitat de comerços, restaurants i bars de tapes. A més de recórrer els seus carrers porxats, també és molt interessant visitar la fàbrica de mantes artesanals, que conserva la tradició tèxtil artesanal, una herència de La Rioja que ha resistit la prova del temps.
Hi ha dos llocs més on val la pena fer una parada. El primer és San Millán de la Cogolla, on és imprescindible visitar els cèlebres Monestirs de Suso i Yuso, tots dos declarats Patrimoni de la Humanitat. I el segon és Santo Domingo de la Calzada que, a 30 quilòmetres de l'estació de Valdezcaray, és el lloc ideal per fer parada i fonda.
El nostre suggeriment és reservar habitació al Parador de Santo Domingo de la Calzada, que permet treure tot el partit als esports de neu, però també conèixer a fons el nucli històric en què se succeeixen casalots, palaus i altres tresors arquitectònics, com la seva catedral davant de la qual s'aixeca aquest allotjament. Com a testimoni de l'antic vincle d'aquest poble amb el Camí de Sant Jaume Francès, aquest Parador és una evolució (amb totes les comoditats imaginables, això sí) de l'antic hospital de pelegrins, l'edifici original que va ser aixecat per Santo Domingo al segle XII per acollir els caminants.
En qualsevol visita a La Rioja és obligat dedicar el temps que es mereix a la cuina tradicional de La Rioja. El restaurant del Parador serveix propostes com la minestra de verdures de la terra, els pebrots del piquillo o el bacallà a la riojana. Es pot demanar més? Sí: vi de la terra, és clar.