El Fernando ha preparat a la seva filla Cristina un viatge molt especial: la portarà a conèixer la història del tren a Espanya. Un viatge al llarg del temps, que els portarà a recórrer més de 150 anys plens de coneixement i anècdotes, i entendre com aquest mitjà de transport ha canviat els hàbits de mobilitat de tota la societat.“¿Què en saps de la història del tren?”em> Així comença el viatge de pare i filla, des del tren del passat fins al futur, al Museu del Ferrocarril. Aquest recorregut comença fa més de 150 anys, al segle XIX, en el mateix moment en què Espanya va començar a viure un període de transformació industrial i econòmica. El país tenia la necessitat de transportar de manera eficient mercaderies i persones.

"Cristina, anem a l'inici d'aquest viatge apassionant", li diu el Fernando. "¿Sabies que el 28 d'octubre de 1848, es va inaugurar el primer tram de ferrocarril a Espanya, i que va connectar les ciutats de Barcelona i Mataró?". La Cristina no en tenia ni idea, però sap entendre que aquest esdeveniment va marcar el començament de l'era del ferrocarril al país. A mesura que la visita avança, veu la importància que va tenir en aquell moment l'enlairament de la xarxa ferroviària: van aparèixer noves oportunitats econòmiques i es va accelerar el desenvolupament industrial. El transport de carbó, minerals, productes agrícoles i passatgers es va tornar més ràpid i eficient que mai.

Tots dos poden veure al museu algunes de les màquines d'aquella època. La Cristina comença a imaginar com, a finals del segle XIX i principis del XX, els grans projectes d'enginyeria connectaven les principals ciutats del país, i els trens esdevenien símbol de progrés i modernització a Espanya. Els viatges amb tren es van tornar cada vegada més populars! Els vagons de primera classe estaven decorats amb elegància i oferien exquisits àpats a bord. La Cristina no s'ho pot creure.

El recorregut continua fins a la parada següent, moment en què, anys després, la xarxa ferroviària va viure una època de renovació i modernització, després de la Guerra Civil, fins a l'arribada de l'AVE. En aquest moment, la Cristina interromp el seu pare per recordar-li que ella ja ha viatjat en AVE per anar a veure els seus cosins, que viuen a Sevilla, però tot i així, escolta amb gran atenció la història de la inauguració d'aquesta primera línia d'alta velocitat.

Gràcies a aquest viatge per la història del tren, la Cristina sap que el tren continua sent una part fonamental del sistema de transport espanyol, ja que connecta regions remotes i facilita el transport sostenible i àgil de mercaderies i persones. Després de la visita al museu, ella somia formar part d'aquesta mobilitat que viatja amb tren cap al futur. Vol ser enginyera ferroviària! Però aquesta és una altra història.