De la mà d'eines com la robòtica i la intel·ligència artificial, la digitalització propicia l'aparició de professions que abans només semblaven possibles en la narrativa futurista

Professions que la ciència-ficció va predir i que han arribat per quedar-se

Els casos de diferents empreses il·lustren com estan adoptades aquestes tecnologies per millorar l'eficiència, la productivitat, la seguretat i la sostenibilitat

Contenido ofrecido por:
Logo Repsol


El 1982, quan es va estrenar ‘Blade Runner’, pocs pensaven que les prediccions futuristes del film de Ridley Scott acabarien sent realitat. A la pel·lícula els enginyers de robots són els responsables de dissenyar, construir i mantenir replicants humanoides. En l'actualitat, aquests llocs de treball tenen un equivalent en la indústria de la robòtica, on els enginyers treballen en el desenvolupament de robots per a diverses aplicacions industrials i de servei, a més de garantir-ne el funcionament correcte. A més, la robòtica ha esdevingut un factor clau en la transformació laboral, en impulsar l'automatització i la col·laboració entre humans i robots en diverses tasques. "Els robots ens alliberen de certes tasques més tedioses i repetitives, i permeten que posem el focus en aquelles que impliquen més valor, que són les que només poden fer les persones, i que en la majoria dels casos estan vinculades a la presa de decisions de gran complexitat", explica Emilia Martínez Serrano, directora de Tecnologies per a l'optimització d'actius a Repsol Technology Lab, el centre d'innovació de la companyia multienergètica.

Empreses com Repsol estan implementant robots en les seves operacions, cosa que els ajuda a optimitzar processos, millorar l'eficiència, la precisió, la productivitat i garantir la seguretat. "A la nostra companyia tenim braços robòtics i treballem amb robots logístics que ens permeten manipular mostres, fer inspeccions i treballar en entorns que poden suposar un risc per a les persones", afegeix Martínez Serrano.

Un exemple de com la realitat ha aconseguit –o superat– la ficció són els pilots de drons que apareixen a ‘Avatar’ (2009). La pel·lícula de James Cameron presenta un món en què els éssers humans controlen drons per explorar i colonitzar planetes distants. Avui dia, els enginyers especialitzats en drons són emprats en una varietat d'indústries, des de la fotografia aèria i l'agricultura de precisió fins a la inspecció d'infraestructures. Un altre film molt més recent que s'endinsa en l'ús dels drons és ‘Top Gun: Maverick’ (2022), seqüela de ‘Top Gun’ (1986). L'obra, dirigida per Joseph Kosinski, convida a reflexionar sobre el paper dels humans en una era cada cop més tecnològica.

Altres professions futuristes que semblaven exclusives de les pel·lícules de ficció i que avui ja estan implementades a les empreses són els especialistes en exoesquelets, com els que apareixen a ‘E.T., l'extraterrestre’ (1982), ‘Aliens’ (1986), ‘The Matrix Revolutions’ (2003) o ‘Iron Man’ (2008). És en la indústria logística on s'utilitzen exoesquelets robòtics per millorar la força i la resistència dels treballadors en tasques de càrrega i descàrrega, reduint així el risc de lesions i augmentant la seguretat i la productivitat. Una de les empreses que està introduint de forma progressiva robots autònoms als seus centres logístics és Amazon, mentre que altres companyies –principalment del sector de l'automoció– com Iveco, Ford, General Motors, Audi i SEAT utilitzen o estan provant exoesquelets. Per exemple, Ford ha introduït vestits biònics en algunes de les plantes per evitar que els seus empleats es lesionin mentre treballen a les cadenes de muntatge.

Finalitzem la relació de professions que han passat de la utopia a la realitat amb els desenvolupadors d'assistents virtuals i xatbots capaços de generar amb els usuaris converses cada cop més “humanes” mitjançant l'ús d'IA conversacional. I si no, que ho preguntin a Theodore, el protagonista de ‘Her’ (2013), que s'enamora de Samantha, la veu femenina d'un nou sistema operatiu basat en intel·ligència artificial.

IA per millorar la presa de decisions

La intel·ligència artificial –i aquí cal esmentar ‘Matrix’ (1999)– ha esdevingut una eina fonamental en moltes indústries. A dia d'avui, són més conegudes les empreses que desenvolupen tecnologies en l'àmbit de la IA conversacional, com Verbio Technologies, però companyies de tots els sectors exploren diferents aplicacions d'IA generativa en processos en què podria aportar un valor diferencial tant per a l’empresa com per a les persones.

"Els nous avenços en el desenvolupament de la IA generativa suposen un potencial sense precedents per transformar la capacitat productiva de les empreses i dels seus empleats", destaca Juan José Casado, director de Data i Analytics de Repsol. Això inclou tasques tan diverses com facilitar l'accés a la informació per a la presa de decisions, la gestió i generació de documentació, la creació de contingut multimèdia, el desenvolupament d'assistents intel·ligents o la generació de codi per al desenvolupament de solucions tecnològiques, entre d'altres. Tot i això, “el repte en la indústria no està tant en com incorporar els robots als processos sinó en com treballarem en el nostre dia a dia col·laborant amb nous robots dotats d'IA”, conclou Martínez Serrano.

Top