Contingut ofert per:
Logo Telefónica

elBullifoundation: el temple de l'alta cuina continua desafiant els límits gastronòmics

elBullifoundation: el temple de l'alta cuina continua desafiant els límits gastronòmics



Contingut ofert per:
Logo Telefónica

elBullifoundation: el temple de l'alta cuina continua desafiant els límits gastronòmics

elBulli, sens dubte, ocupa un lloc destacat a la història de la gastronomia mundial com un referent únic i innovador. Situat a la Costa Brava, elBulli va ser un restaurant que va revolucionar completament el món culinari.

Fundat el 1961 com un petit restaurant de platja a Cala Montjoi (Roses), elBulli va evolucionar sota la direcció del llegendari xef Ferran Adrià per esdevenir un temple de l'alta cuina. El que va fer que elBulli fos tan revolucionari va ser el seu enfocament avantguardista i experimental. Ferran Adrià i el seu equip de talentosos xefs i creatius culinaris no es van conformar a seguir les normes establertes, sinó que van desafiar els límits del que es considerava possible en un plat. El seu enfocament es basava en la innovació constant, l'experimentació amb tècniques i textures innovadores i l'aplicació de coneixements científics a la cuina.



elBulli no només va crear nous plats, sinó que també va desenvolupar tot un llenguatge gastronòmic propi. Adrià va introduir el concepte de "cuina desconstruïda", descomponent els ingredients i tornant-los a unir de formes sorprenents i artístiques. Les seves creacions van desafiar les expectatives i van trencar amb les convencions tradicionals.

L'impacte d'elBulli en la gastronomia mundial va ser sorprenent. El restaurant es va convertir en una destinació obligada per als amants del menjar de tot el món, amb una llista d’espera d’anys per aconseguir una taula. Els xefs i experts culinaris acudien a elBulli a la recerca d'inspiració i molts es van veure influenciats per les tècniques i la filosofia innovadora d'Adrià. Va ser guardonat amb tres estrelles Michelin i va ser elegit com el millor restaurant del món en múltiples ocasions.

Va ser molt més que un restaurant fins al 30 de juliol del 2011. Després d'aquesta data, es va transformar en elBullifoundation, centrat en la investigació i la difusió del coneixement culinari. Encara que ja no funciona com a restaurant, el seu llegat perdura com una fita en la història gastronòmica. Però des d'un any abans, Ferran Adrià es va convertir en ambaixador de Telefónica. Des de llavors, el millor xef del món ha acompanyat Telefónica en projectes de diversa índole i ha visitat multitud de ciutats en aquells països on Telefónica està present, com el Perú, l’Argentina, la Xina, Mèxic, Xile, Anglaterra, l’Uruguai, el Brasil, Colòmbia i per descomptat, les principals capitals espanyoles.

Durant aquests anys s'han dut a terme més de 500 conferències l'eix principal de les quals ha estat la innovació. S'han pogut oferir experiències úniques a clients, universitaris, voluntaris, empresaris, mitjans de comunicació i emprenedors en els mercats en què Telefónica ja té un nom, i donant-se a conèixer en territoris on és poc reconeguda.

¿Però què ha passat a elBulli durant aquests darrers 12 anys?

Durant els darrers anys, des del tancament d'elBulli com a restaurant, s'ha produït una transformació significativa en la funció i enfocament d'elBulli. Després de tancar les portes, el xef Ferran Adrià i el seu equip es van centrar en la creació d'elBullifoundation per convertir l'antic restaurant en un centre de recerca culinària i creativitat gastronòmica. Durant aquest període, Adrià i el seu equip s'han dedicat a explorar i desenvolupar coneixements i enfocaments en el camp de la gastronomia. Una de les iniciatives més destacades de elBullifoundation ha estat el projecte "Bullipedia", una enciclopèdia sobre la restauració gastronòmica que té com a objectiu recopilar i organitzar tot el coneixement gastronòmic existent amb una visió holística i transversal que pretén proporcionar una base sòlida per a l'autoaprenentatge i la inspiració en l’àmbit de la cuina i la gastronomia en general.

elBullifoundation ha dut a terme programes de beques i residències per a joves xefs i professionals culinaris

A més, elBullifoundation ha dut a terme programes de beques i residències per a joves xefs i professionals culinaris, brindant-los l'oportunitat de treballar i aprendre en un entorn d'avantguarda. També s'han fet nombrosos simposis, conferències i esdeveniments relacionats amb la gastronomia, promovent l'intercanvi d'idees i l'avenç de la cuina.

És important destacar que, tot i que elBulli ja no funciona com un restaurant tradicional, la seva influència i llegat continuen sent enormes en la gastronomia mundial. Les tècniques innovadores, l'experimentació culinària i la mentalitat creativa introduïda per elBulli han deixat una empremta perdurable en la manera com es concep i es practica la cuina a tot el món.

Constituïda el 7 de febrer del 2013, neix de la necessitat de transformació d'elBullirestaurant, amb una visió de futur que se sustenta en la voluntat de protegir el llegat i l'esperit d'elBulli amb una triple missió:
  • Salvaguardar-ne el llegat: com a espai i com a fons documental de coneixement que va canviar el paradigma de la restauració gastronòmic a nivell mundial.
  • Compartir tanta experiència en gestió i innovació.
  • Generar contingut de qualitat per a la restauració gastronòmica.

Per què l'aliança entre Ferran Adrià i Telefónica

Ferran Adrià és, sens dubte, un dels xefs més premiats i importants del món i és un gran ambaixador de la companyia juntament amb altres com Rafa Nadal i Pau Gasol perquè trasllada molt bé els valors d'innovació de Telefónica. A més, Adrià és un comunicador perfecte per transmetre missatges sobre transformació (digital) i els beneficis d'aplicar-la a les pimes.




A més, Telefónica ha estat el seu ‘partner’ tecnològic des de l'inici de l'acord col·laborant amb R+D/TEF Solucions per definir el futur d'elBulliFoundation: Bullipedia, 10 Fridays, Talentum i R+D a elBullilab, elBulli1846, NFT's, etc.

El resultat final: elBulli1846 i elBullifoundation

elBulli1846 és el primer restaurant del món convertit en museu. Un espai únic creat i pensat per salvaguardar el llegat d'elBulli, promoure l'actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l'educació i l'autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

elBulli1846 es el primer restaurante del mundo convertido en museo
elBulli1846 és el primer restaurant del món convertit en museu.


El museu elBulli1846 es compon de quatre espais diferenciats:

  • espai exterior: itinerari al llarg de diverses instal·lacions a l'aire lliure on es comparteixen multitud de reflexions al voltant de la cuina i la innovació, es ret homenatge als Bullinians que van fer possible la història d'elBulli, es presenta la Metodologia Sapiens, una metodologia pròpia desenvolupada per ser compresa (connectant el coneixement amb una visió holística) i que plasma amb la primera enciclopèdia de la restauració gastronòmica a Occident, la Bullipedia.

  • edifici històric: espai que va albergar elBullirestaurant durant 50 anys i que s'ha conservat íntegrament.

  • les relacions interdisciplinàries: en aquest espai es ret homenatge a les relacions interdisciplinàries que van enriquir i retroalimentar la capacitat innovadora d'elBulli al llarg de la seva trajectòria: periodistes, fotògrafs gastronòmics, escriptors, editors, dissenyadors, arquitectes, científics, artistes, acadèmics, etc.

  • elBulliDNA: espai polivalent on es mostren tots els projectes duts a terme per elBullifoundation.

El museo elBulli1846
El museu elBulli1846.


Al llarg de seixanta-nou instal·lacions, artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre per què elBulli va ser elBulli. A més, explica, amb diversos dels projectes que lidera la Fundació, per què elBulli continua estant viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per continuar fent història.

Entrades ja a la venda a www.elBullifoundation.com

Top