5 escapades gastronòmiques per a l’estiu :: El Periódico

VISITA A L’ORIGEN DELS PRODUCTES

5 escapades gastronòmiques per a l’estiu

Sense grans viatges a la vista, aquestes vacances poden ser un bon moment per visitar cellers o formatgeries, participar en tallers culinaris o sortir al bosc a buscar tòfones.

Per Eduard Palomares

LA XIQUELLA

Dormir en una formatgeria

A la Vall d’en Bas, envoltada de boscos, rius, cultius i granges, i amb els volcans adormits de la Garrotxa com a veïns, es troba La Xiquella. Es tracta d’una petita formatgeria artesana que elabora els seus productes artesans amb llet crua de vaca i ovella. Tal com ells expliquen, elaboren “formatges amb ànima que volen ser l’expressió de tot un territori”. Així que conèixer la zona on es troba el seu obrador serveix per comprendre millor tots els matisos de la seva producció.

I la veritat és que ho posen molt fàcil, perquè al seu mas no només hi tenen l’obrador, sinó també un allotjament rural independent amb tres habitacions. Un lloc enmig de la naturalesa, amb un enorme jardí i una piscina d’aigua salada, que té un al·licient poc comú: l’oportunitat de conèixer com treballen a la formatgeria, descobrir els passos per a l’elaboració dels diferents tipus de formatge i degustar les seves varietats. Entre elles, un formatge madurat de llet de vaca rentat amb cervesa negra.

NOIR ET BLANC TRUFFES

Buscant tòfones a Prats de Lluçanès

Trobar tòfones al bosc requereix temps, paciència i habilitat, per això cada vegada es cultiven més en hivernacles. Per sort sempre queden alguns romàntics que segueixen mantenint el mètode tradicional, en el qual compta tant la intuïció i la coordinació amb els gossos (els autèntics especialistes) com el respecte per la terra i els cicles de la naturalesa. Així ho fan Clara i Josep Maria de Noir et Blanc Truffes, que busquen ‘or’ als boscos de Prats de Lluçanès (Osona).

Ells recol·lecten, distribueixen i també elaboren els seus propis productes gastronòmics o de bellesa amb les dues varietats que es poden trobar a Catalunya. A l’hivern, la tòfona negra i, a l’estiu, la blanca. I aquest juny estrenen la Ruta de la Tòfona, en la qual els visitants els acompanyen a recol·lectar tòfones, coneixen les característiques d’aquest producte i tasten diferents plats als restaurants de la zona. I com a culminació, poden seguir un tractament de tofonoteràpia en un centre de bellesa.

JUVÉ & CAMPS

Obre portes per celebrar 100 anys

L’enoturisme ha sigut una tendència a l’alça en els últims anys, però encara hi havia cellers que es mantenien gelosos de la seva intimitat. Juvé & Camps n’era un, concentrat al 100% a elaborar els seus caves Gran Reserva. No obstant, ara té un bon motiu per obrir les portes de les seves instal·lacions de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) al públic per primera vegada: la celebració dels 100 anys de la fundació de la firma.

Es tracta, tal com expliquen, d’“una visita exclusiva, participativa i experiencial a la zona més especial del celler –el bressol de les seves bombolles, carregat d’història i de valor arquitectònic singular–, on els sentits juguen un paper protagonista”. Un itinerari per descobrir de la mà d’un guia privat les caves centenàries, experimentar el moment de desgorjament artesanal, participar en el tast d’un Gran Reserva i disfrutar d’una proposta enogastronòmica. Aviat també oferiran una ruta per recórrer les vinyes de la Propietat d’Espiell.

HOTEL L’ALGADIR DEL DELTA

Aprendre la cuina del delta de l’Ebre

Una escapada al delta de l’Ebre per menjar-se un arròs ja és tot un clàssic. Però els interessats a aprofundir en els secrets d’aquesta cuina tan arrelada al seu territori poden fer una cosa encara més interessant: anar a comprar ells mateixos els ingredients, posar-se davant els fogons i cuinar diferents especialitats… amb l’ajuda del xef Joan Capilla. Aquesta és una de les propostes de l’Hotel l’Algadir del Delta, ubicat entre les cases de blanc impol·lut de Poblenou del Delta.

Com explica Capilla, es tracta de tallers sota demanda en els quals ensenya a preparar alguns dels plats més emblemàtics de la zona. “Els acompanyo a la llotja a comprar i després cuinem junts un parell d’arrossos, algun suquet de peix i rebosteria típica, com els pastissets”, explica. Després de la pandèmia, esperen reactivar aquests tallers d’entre quatre i sis persones, mantenint les mesures de prevenció. Això sí, qui no vulgui treballar, també pot acudir al restaurant de l’hotel.

CORPINNAT

Un sopar a l’aire lliure entre vinyes

Les terrasses seran les grans protagonistes d’aquest estiu, encara que pocs restaurants que valguin la pena –i més en ciutats com Barcelona– poden oferir espais a l’aire lliure que estiguin a l’altura de la cuina que proposen. La primera edició de Festival Gastronòmic Corpinnat ofereix del 15 de juny al 15 d’agost una bona solució: traslladar per una nit els xefs a espais singulars dels cellers del Penedès que formen part de l’associació Corpinnat. I no són pocs: Recaredo, Gramona, Torelló, Llopart, Can Descregut…

Més de seixanta restaurants i xefs de prestigi que dissenyaran un menú pensat per connectar amb l’espai on es troben, a més a més de maridar amb els vins i caves de cada celler, que també es podrà visitar abans de sopar. Una oportunitat de veure coses irrepetibles, com la Granja Elena traslladant-se de la Zona Franca als cellers Recaredo o Albert Raurich (Dos Palillos i Dos Pebrots), del Raval a Gramona.

Festival gastronòmic Corpinnat

Els cellers CORPINNAT organitzaran entre el 15 de juny i el 15 d’agost el primer Festival Gastronòmic CORPINNAT, que s’estrena amb un triple objectiu: ajudar el sector de la restauració a superar la crisi derivada de la pandèmia, posar en valor la riquesa gastronòmica juntament amb els millors vins espumosos del Penedès i donar a conèixer els valors de la marca entre els consumidors. El festival s’organitza amb la col·laboració de més de seixanta restaurants i xefs de reconegut prestigi que dissenyaran cada menú per maridar-lo amb els corpinnats de cada celler.

Els dinars o sopars se celebraran en espais singulars de cada celler i inclouran una visita guiada a les seves caves. Les reserves es poden gestionar directament a través de la pàgina web de CORPINNAT. A través d’aquesta pàgina es pot consultar el calendari de totes els dinars i sopars que s’han programat, escollir el dia desitjat i processar la reserva. Aquest mateix procés també es podrà realitzar de manera personalitzada a través de la pàgina web de cada celler.

Cada restaurant o xef decidirà el menú depenent del celler on se celebri l’àpat i l’adaptarà perquè maridi perfectament amb els seus corpinnats. Amb el fi de complir amb les mesures sanitàries derivades de la pandèmia, els dinars o sopars es faran amb aforaments d’aproximadament 40 comensals, respectant sempre les distàncies de seguretat.

El primer Festival Gastronòmic CORPINNAT preveu una participació de prop de 3.000 persones en tots els àpats que se celebraran entre el 15 de juny i el 15 d’agost de 2021.