Patrimoni Mundial a prop de casa :: El Periódico

En ruta

Patrimoni Mundial a prop de casa

Recorrem els llocs, monuments i tradicions que són únics al Planeta.

Per Núria Bonet Icart

S ón excepcionals. Tant, que la UNESCO ha decidit preservar-los de forma especial perquè les següents generacions puguin disfrutar-ne. I d’aquí el nom. Iniciem un recorregut pels llocs, monuments i tradicions de Catalunya que han sigut reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat.

De nord a sud, podem traçar una ruta atractiva i sorprenent, que ens portarà a visitar tots aquests llocs únics. Partim de la Vall de Boí, amb les seves vuit esglésies i una petita ermita. Sobresurten pel seu Romànic d’estil llombard, per les pintures del mestre de Taüll (es poden contemplar rèpliques in situ, les originals són al MNAC de Barcelona) i per la seva ubicació, entre les imponents muntanyes del Pirineu.

Una excursió pel Parc Nacional d’Aigüestortes i un bany al Balneari de Caldes, podrien ser un gran complement per a aquesta escapada. Seguint cap al sud, passem per la Pobla de Segur, on podem atrevir-nos amb els esports d’aventura, o endinsar-nos al geoparc mundial de la Conca de Tremp-Montsec.

Si seguim el riu Segre cap al sud, arribarem fins a Lleida. La capital està presidida per la seva majestuosa Seu Vella, però també mereixen una visita l’Antic Hospital de Santa Maria i el Palau de la Paeria. D’allà, ja ens endinsem al territori del Cister, amb els seus monestirs imponents. Poblet és el que està reconegut com a Patrimoni Mundial, però no es queden enrere en bellesa i pes artístic Santes Creus i Vallbona de les Monges.

A prop de Montblanc, vila emmurallada que destil·la un aire medieval per tots els costats, es pot visitar el conjunt rupestre del barranc del Mas d’en Llort, també Patrimoni de la Humanitat.

Ja arribem a Tarragona, on el conjunt arqueològic format pels vestigis d’època romana li han valgut entrar en aquesta llista privilegiada de la UNESCO. Podem passar per Reus i, a més a més de prendre’ns un vermut, podem contemplar les obres del bressol del Modernisme. Precisament, l’Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu i el Palau de la Música de Lluís Domènech i Montaner i set edificis d’Antoni Gaudí són també Patrimoni Mundial. Pujar fins a Barcelona pot ser la traca final d’aquesta ruta.

INMATERIAL

Castells

Aquesta tradició es manté pràcticament intacta des de fa més de 200 anys. Les torres humanes, coronades pels aplaudits enxanetes, són Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des del 2010. S’han valorat tant les seves construccions, com el seu arrelament i la seva música i instruments.

EL GENI

Obres de Gaudí

Un total de set obres de l’arquitecte Antoni Gaudí s’han colat a la llista del Patrimoni Mundial: la Colònia Güell (imatge superior), la Casa Milà, el Palau Güell, la Casa Vicens, el Park Güell, la Casa Batlló i, per desxomptat, la Sagrada Família. Se’n va valorar l’aportació a l’Arquitectura i les seves tècniques de construcció.

EL CÍSTER

Santa María de Poblet

Sobri i elegant, el monestir de Poblet és un dels més grans exponents de l’ordre del Cister. Es va començar a construir al segle XII però conté Romànic, Gòtic, parts renaixentistes i barroques. El seu retaule d’alabastre de Damià Forment, és una de les obres més rellevants de tot el Renaixement a Catalunya.

ART RUPESTRE

Mas d'en Llort

Aquestes pintures rupestres, trobades en un barranc prop de Montblanc, representen fins a10 figures que corresponen a tres representacions humanes, una d’elles, un arquer ben reconeixible. Van ser reconegudes com a Patrimoni Mundial el 1998, juntament amb les de Cogul, Ulldecona i Os de Balaguer, entre altres.

MODERNISME

Domènec i Montaner

Tant el Palau de la Música (foto superior) com l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a Barcelona van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Tots dos són obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims exponents del Modernisme català, a principis del segle XX.

TRADICIÓ

La Patum de Berga

La Patum és una festa tradicional i popular, que se celebra cada any per les festes del Corpus Cristi a la ciutat de Berga (Berguedà). El seu valor històric, cultural i patrimonial va fer que l’any 2005 la UNESCO la declarés Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.