De la gran pantalla, al món real :: El Periódico

De la gran pantalla, al món real

Viu la teva pròpia història de pel·lícula

Catalunya és un territori ple de bellesa i en més d’una ocasió ha servit d’escenari per a produccions de cine a nivell internacional

Per Carlos Torres

La pel·lícula Alcarràs de Carla Simón ha sigut un dels grans èxits del cine espanyol en el panorama internacional d’aquest 2022. El film, guanyador de l’Os d’Or al Festival de Berlín, acompanya la família Solé en la que pot ser la seva última collita de préssecs després de 80 anys llaurant aquella mateixa terra. Una història que presenta a Europa la realitat de l’Espanya rural i que pertany als camps d’Alcarràs, un municipi de la província de Lleida.

Catalunya ha sigut en nombroses ocasions inspiració i escenari per al setè art. I és que, des dels seus paratges naturals, fins a les seves jungles urbanes; des dels seus tranquils pobles, fins a les seves frenètiques ciutats; i des de la seva arquitectura històrica, fins als seus canviants skylines, aquesta comunitat autònoma ofereix a qualsevol visitant l’oportunitat de viure en primera persona les històries que han emmarcat el cine d’ahir i d’avui.

En cada rincó

Alcarràs ha portat les terres de Lleida a la gran pantalla, com ja en el seu moment van fer La fiel infantería (1959) amb la Seu Vella, Guerreros (2002) amb Alòs d’Isil o Ficció (2005) amb la Cerdanya.

El 2006 tots vam sortir de festa pels carrers de Tarragona amb Jo soc la Juani, i aquest any hi tornarem amb la producció de Netflix Un hombre de acción.

A Girona, a més d’endinsar-se en alguns dels escenaris de la popular sèrie Juego de Tronos, també és possible visitar el Pont d’en Gómez al Barri Vell per on van passejar Clara Lago i Mario Casas en Tengo ganas de ti (2012) o Monells, el poble medieval que també va acollir l’actriu en la gravació d’Ocho apellidos catalanes (2016), aquesta vegada acompanyada per Dani Rovira. I, més enllà del cine romàntic, el Call Jueu de Girona –juntament amb nombrosos espais de Barcelona– va ser escenari del clàssic El perfum: història d’un assassí (2006).

En relació amb Barcelona, és habitual trobar la Sagrada Família, l’Arc de Triomf o el Palau de la Música en pel·lícules de tot el món. En més d’una ocasió, Almodóvar ha acudit a Barcelona per donar vida a les seves històries i d’aquí ens quedaran escenes inesborrables com el retrobament de Manuela amb el seu exmarit al Cementiri de Montjuïc al final de Todo sobre mi madre (1999). És la ciutat on ens vam enamorar amb Scarlett Johansson al cim del Tibidabo en Vicky, Cristina, Barcelona (2008), on vam sortir a cantar a la plaça del Rei en Las chicas guepardo 2 (2006) i on vam tornar a sentir l’adrenalina en les catacumbes de la Basílica de Santa Maria del Pi en Uncharted (2022).

LLUMS, CÀMARA...


Acció al museu

Per als amants del setè art, aquesta és una parada obligatòria. El Museu del Cine de Girona (C/Sèquia, 1) acull la col·lecció de Tomàs Mallol formada per 8.000 objectes, 10.000 documents, 800 films i 700 llibres i revistes sobre el món del precine i del cine. Aquest museu, inaugurat el 1998, va ser el primer d’aquestes característiques a Espanya i, encara avui dia, és dels pocs que existeixen a nivell europeu. Una cita cultural amb la qual endinsar-se de ple en totes les històries que s’han escrit davant i darrere de la càmera.

PLA D'ESTIU'


A l’aire lliure

Un any més, aquest juliol tornen els cicles de Cinema a la Fresca per tot Catalunya. I és que disfrutar del millor entreteniment mentre es combat la calor s’ha convertit en una de les tradicions més inamovibles de l’estiu. Belfast (2021), Grease (1978), A todo tren: destino Asturias (2021), Sis dies corrents (2021), Alcarràs (2022)... Hi ha pel·lícules per a tots els plans, perfectes tant per a una primera cita, com per a una escapada familiar. ¡Prepara’t per a una nit de cine sota les estrelles!