Quatre rutes d'enoturisme :: El Periódico

Quatre rutes d'enoturisme

La diversitat del paisatge, vista des de les vinyes

Encara que pot semblar que tot surt del mateix lloc, la vinya, el cert és que recórrer Catalunya per explorar les seves 12 denominacions d’origen vinícoles permet descobrir paisatges totalment diferents, amb una personalitat pròpia que després es transmet als seus vins.

L’enoturisme segueix creixent i existeixen infinites possibilitats que combinen les visites a un celler i el seu entorn natural (amb tast inclòs) amb tot tipus d’activitats, des de recórrer els camps en ‘segway’ fins a participar en la verema. Aquestes són quatre rutes amb el vi com a excusa, una per cada província catalana.

01. PRIORAT

Escaladei, font de coneixement

El paisatge del Priorat (Tarragona) és inconfusible, amb les terrasses de llicorella desafiant la seva orografia abrupta. Un bon lloc per començar és la Cartoixa d’Escaladei, el primer monestir de l’ordre dels cartoixans que es va edificar a la península, al segle XII. Van ser els monjos els que durant aquells anys van ensenyar als agricultors a treure profit de les vinyes. Així que visitar les seves restes –part del portal barroc, una cel·la i l’església– és una bona manera de donar-los les gràcies. També es pot maridar vi i cultura al celler modernista agrícola Falset Marçà (DO Montsant), considerat una de les catedrals del vi.

02. COSTERS DEL SEGRE

Vins que neixen del contrast

Els vins de la DO Costers del Segre (Lleida) neixen del contrast, dels hiverns freds i els estius càlids. No obstant, existeixen fins a set subzones de producció, raó per la qual també existeixen diferències entre elles que convé conèixer per captar els matisos dels seus vins (i aprofitar per descobrir paratges que s’allunyen dels destins turístics habituals). Alguns dels seus cellers practiquen l’agricultura orgànica, d’altres estan situats per sobre dels 1.000 metres i uns altres usen unes cisternes de pedra del segle XII. En tot cas, moltes obren les seves portes després de l’estiu perquè els visitants puguin participar en la verema.

03. EMPORDÀ

Entre la tramuntana i el Mediterrani

Una ruta per la DO Empordà (Girona) permet contemplar un paisatge de vinyes a mig camí entre el mar i la muntanya, que van des del mar fins als 260 metres d’altitud. Són vinyes amb caràcter, capaces de resistir la força de la tramuntana. A més a més, des de la denominació d’origen organitzen activitats singulars, com una excursió guiada pels parcs naturals de l’Alt Empordà amb burricleta, una bicicleta rural elèctrica. També es pot participar en sopars a l’aire lliure, concerts entre vinyes, verema en família, visites teatralitzades i visites nocturnes per passejar entre vinyes sota les estrelles.

04. PENEDÈS

Tradició i també innovació

Qualsevol visita a la DO Penedès (Barcelona), la que més vi produeix a Catalunya, ha de començar pels seus dos centres neuràlgics: Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. La primera sedueix per la seva arquitectura gòtica i modernista i la segona acull les dues marques de cava més emblemàtiques: Codorníu i Freixenet. Però, més enllà dels focus, existeixen infinitat de propostes perquè l’experiència sigui memorable. Per exemple, aprendre a podar vinyes o recórrer les vinyes amb BTT i segway. I si es busca tranquil·litat, molts cellers del Penedès compten amb espais chill out per degustar una copa al capvespre.