Un bany custodiat per la naturalesa :: El Periódico

Cascades i rius

Un bany custodiat per la naturalesa

El turisme interior està de moda: Catalunya té racons bucòlics on fer una capbussada.

Enmig del bosc, en un racó amagat d’un pantà o seguint el curs d’un riu. Catalunya alberga llocs que són autèntiques joies per poder fer una capbussada en plena naturalesa i combatre la calor. Perfectes per als que volen evitar platges i piscines abarrotades. Seran, a més, una bona recompensa després d’una caminada.

Barranc de Merea (Pallars Jussà)

Les terres de Ponent amaguen autèntics espectacles naturals lligats a les seves muntanyes, rius i pantans. A prop d’Isona comença la ruta al Barranc de Merea, de menys d’un quilòmetre i poc desnivell per remuntar el riu Conques. Al final de la ruta, el premi final és una cascada amb diferents basses, amb un color que oscil·la entre el verd i el blau en funció de la llum del sol.

Pantà de Sant Llorenç de Montgai (la Noguera)

És possible banyar-se en aigües obertes a prop de Balaguer. El destí és el pantà de Sant Llorenç de Montgai, a Camarassa, un lloc recollit entre les parets de les muntanyes i amb abundant aigua, raó per la qual pel camí cap al pantà podrem observar nombroses espècies d’aus aquàtiques. Aquest pantà al riu Segre és també un lloc ideal per practicar l’escalada, a la Paret de l’Os i del Cilindre. A més, es pot arribar a Sant Llorenç de Montgai en tren amb el RL2, el tren que uneix Lleida amb la Pobla de Segur.

Estrets d’Arnes (Terra Alta)

Al cor del Massís dels Ports neix el riu Estrets, que transcorre per la Catalunya meridional fins a les Terres de l’Ebre. En el curs d’aquest riu es troben els Estrets d’Arnes, un enclavament amb nombrosos salts d’aigua i basses com el Toll Blau.

Gorg de la Febró (Baix Camp)

Dels Ports a les Muntanyes de Prades: la Febró, un municipi amb a penes 40 habitants, alberga una de les gorges més conegudes de Catalunya. La de la Febró, a la qual serà necessari accedir a través de la GR-7. Després de cinc quilòmetres de caminada, trobarem aquest racó ideal per relaxar-se i desconnectar.

Salt de la Fou (Anoia)

Les llegendes de misteri acompanyen el paisatge humit de la Fou, dominada per un salt d’aigua de gairebé 20 metres a la riera de la Roqueta, a Sant Martí de Tous, a prop d’Igualada. En la ruta fins a aquesta gorja trobarem coves i diferents llocs on banyar-nos.

La Foradada (Osona)

Al poble de Cantonigròs, un sender porta fins a la Roca Foradada, un camí serpentejant que té com a destí una gran gorja amb una cascada, un lloc fresc i recollit per passar-ho bé a l’estiu. L’aforament a aquesta cascada està limitat a 50 persones i val 2 euros.

Gorg de Malatosca (Ripollès)

La Ruta del Ferro, en el seu pas per Sant Joan de les Abadesses, condueix fins al Gorg de la Malatosca, un entorn idíl·lic amb una gran cascada al mig. La ruta per arribar al salt d’aigua de l’afluent del riu Ter és de trenta minuts i l’accés és senzill. És, a més a més, un entorn de misteri i encant.

Consells

La responsabilitat és la màxima en la visita tant a platges com a rius, pantans i basses. Responsabilitat personal, si tenim en compte que no són zones de bany controlades, raó per la qual poden amagar elements perillosos, com ara troncs o zones especialment profundes. Per evitar accidents, és recomanable portar escarpins o calçat que es pugui mullar. A més, hem de tenir en compte que gairebé sempre és necessari caminar per accedir a aquests espais, per tant haurem de portar un calçat adequat per recórrer senders, roba preparada per lidiar amb la vegetació de la zona i poc pes.

Pel que fa al respecte per la naturalesa, és inapel·lable deixar l’espai tal com l’hem trobat, aparcar el cotxe en zones habilitades i no fer foc en cap circumstància. En tot moment hem de seguir el consell dels Agents Rurals i les autoritats municipals. A causa de la gran afluència de persones, alguns municipis han habilitat un sistema de reserva prèvia, com en la Ruta dels Set Gorgs de Campdevànol, per garantir una cura correcte de l’entorn i la gestió dels visitants. També hem de cerciorar-nos que està permès el bany: en zones massificades, com les Basses del Codó de Coll de Nargó, o als parcs naturals de l’Alt Pirineu i Aigüestortes han prohibit banyar-se. A les zones d’alta muntanya, els químics del nostre cos, com les cremes solars, poden ser perjudicials per a la fauna i la flora. Tampoc està permès el bany de les nostres mascotes en aquest tipus de llacs i estanys.