Turisme :: El Periódico

El destí més cobejat

Benvinguts, de nou, a la Catalunya turística

Per Núria Bonet

Aquest mes de juny ja ha recuperat les xifres a les quals estàvem acostumats abans de la debacle de la Covid-19. Hi han ajudat, per descomptat, esdeveniments com el Primavera Sound i les seves dues setmanes de concerts, les fires i congressos que tornen a captar viatgers i el retorn del tan esperat turisme internacional –encara que haurem de seguir esperant el visitant asiàtic–.

Hi ha milers de plans i per a tots els perfils

I és que Catalunya atrau pel seu variat paisatge, des de les platges mediterrànies fins a les muntanyes del Pirineu, passant per la màgica serra de Montserrat i arribant fins al Delta de l’Ebre. Aquí els plans són milers i per a tot tipus de perfils: aquells que prefereixen la cultura persegueixen la petjada de Gaudí, els vestigis del Romànic i del Gòtic català disseminats aquí i allà, la genialitat de Dalí o els múltiples museus que exposen un passat i un present punter artísticament. Però també els esportistes troben aquí el seu edèn, amb esports d’aventura, milers de travessies a peu o en bicicleta i, és clar, una visita al Camp Nou, que segueix sent un dels grans atractius turístics d’Espanya.

I les xifres no menteixen. No només es parla ja de la recuperació del turisme si no que a més s’estan aconseguint nous rècords. Els que més venen són els visitants nord-americans, francesos i de la resta d’Europa i ja s’augura una ocupació hotelera per als mesos d’estiu del 85%.

L’increment de la demanda s’ha vist reflectit, per descomptat, en la pujada del preu mitjà de les habitacions d’hotel. De fet, els hotelers estan d’enhorabona, amb un clar increment de pernoctacions des del març passat. En aquell moment estaven tancats un 30% dels establiments i el preu mitjà se situava en 125,80 euros. A l’abril, en canvi, l’ocupació es va disparar fins al 83,5%, amb un 10% dels hotels encara tancats, i un preu mitjà que va pujar fins als 150 euros (13,4 euros més elevat que l’abril de l’any 2019, prepandèmia).

Segons les estadístiques oficials, la recuperació turística ja és un fet i Catalunya segueix liderant el rànquing de comunitats autònomes més visitades d’Espanya, amb 1,2 milions de visitants a l’abril (xifres de l’INE). Aquestes dades, que inclouen la campanya de Setmana Santa, ja apunten a un estiu de tràfec en carreteres i aeroports. De fet, l’aeròdrom del Prat-Josep Tarradellas espera arribar a l’agost al 92% de la capacitat registrada durant el mateix mes del 2019, segons les perspectives de l’Observatori del Turisme de Barcelona.

Entre els destins turístics preferits destaquen els parcs naturals i els múltiples Patrimonis de la Humanitat que atresora Catalunya, com són les restes romanes de Tàrraco, el Modernisme de Barcelona, el monestir de Poblet o el Romànic de la Vall de Boí, sense oblidar la seva elogiada gastronomia i els variats plans per descobrir la tradició o descobrir les noves tendències. Benvinguts, de nou.