“Les escoles haurien d’ensenyar felicitat, benestar i resiliència” :: Prensa Ibérica per Grupo SM
Contingut ofert per:

“Les escoles haurien d’ensenyar felicitat, benestar i resiliència”

Entrevista a Tal Ben-Shahar, professor de Psicologia Positiva a Harvard i ponent al Congrés d’Educació “Ciento Volando”, de SM.

Tal Ben-Shahar (1970) és professor de Psicologia Positiva a la Universitat de Harvard. Dels vuit alumnes inicials, ara dona classe a més de 1.500 alumnes per semestre, i la seva assignatura és la més popular de la universitat. Ben-Shahar és el ponent estrella del Congrés d’Educació “Ciento Volando”, de SM, que se celebrarà en línia els dies 14 i 15 d’abril, on ajudarà els professors a descobrir la importància de la felicitat en l’aprenentatge i com aconseguir-la.

“Ciento Volando” reuneix experts educatius que parlaran sobre el benestar emocional a l’aula, els desafiaments de l’escola del futur, educar en l’era digital o aprendre a ser un ciutadà global. També comptarà amb un gran nombre de professors i directors que compartiran les seves experiències enriquidores a l’aula i als centres educatius per aconseguir equest “Ciento Volando” amb els peus a terra i la mirada a l’horitzó.

Avui dia la felicitat és la gran meta que busquem desesperadament. ¿Què és la felicitat?
Hi ha moltes definicions de felicitat. Helen Keller va escriure: “L’única definició de felicitat és plenitud”. Inspirat per Keller, la definiria com l’experiència del benestar integral de la persona a través de cinc elements: benestar espiritual, físic, intel·lectual, relacional i emocional.

En la seva ponència de la setmana que ve al Congrés d’Educació “Ciento Volando”, de SM, parlarà de com augmentar la felicitat en la nostra vida diària. ¿Es pot aprendre a ser feliç?
Absolutament. El propòsit de la ciència de la felicitat és, en última instància, ajudar les persones i les comunitats a augmentar els nivells de benestar.

¿Com s’educa en la felicitat? ¿L’escola pot preparar-nos des de petits per saber què és la felicitat i com aconseguir-la?
Així com les escoles ensenyen matemàtiques, literatura i història, haurien d’ensenyar felicitat, benestar i resiliència. La felicitat no només és un bé en si mateix, sinó que també contribueix a millorar les relacions, la salut física i fins i tot a obtenir millors qualificacions.

¿Què aporta el benestar emocional a l’hora d’afrontar nous aprenentatges?
Les emocions positives ens porten a ser més oberts i receptius. Això és fonamental per absorbir nous aprenentatges. Quan experimentem emocions agradables som més creatius, ens sentim més motivats, tenim millors relacions i estem més sans físicament. Les escoles han d’invertir en la felicitat dels seus estudiants com un fi en si mateix, i també com un mitjà per aconseguir un millor desenvolupament.

¿Quina és la base d’un bon ensenyament?
La base d’un bon ensenyament és ser un model a seguir. Els estudiants necessiten mestres per exemplificar l’aprenentatge, el creixement i, per descomptat, la cura i l’amabilitat. Quan els mestres aprenen i creixen, és més probable que els estudiants facin el mateix. Quan els mestres demostren afecte i amabilitat, és probable que els estudiants segueixin l’exemple.

Com a professor, ¿quines tècniques o activitats ensenyes als teus alumnes?
Els ensenyo la importància d’expressar gratitud, portar un diari, fer exercici amb regularitat i aprendre coses noves contínuament. També emfatitzo la importància d’acceptar i abraçar totes i cadascuna de les emocions, tant l’alegria com la tristesa. Finalment, i el més important, els ensenyo que la bondat i la generositat són la clau per fer del món un lloc més feliç i millor.

“La bondat i la generositat són la clau per fer del món un lloc més feliç i millor”

L’any passat els alumnes van haver de seguir les classes des de casa, perdent així la relació i el joc amb els seus companys. ¿Què aporta el que és col·lectiu a l’aprenentatge?
L’aprenentatge remot té un preu molt alt; no obstant, com que no hi ha podem fer gaire res, hem d’aprofitar-lo al màxim. Això significa cultivar les relacions tant com puguem mantenint converses profundes. Intercanviar Emojis no és el camí a la profunditat; debatre un text durant una hora ¡sí que ho és!

La nostra relació amb la família i els amics també es va donar a través de les pantalles. ¿Creus que ens passarà factura emocional?
Per desgràcia, sí. La clau és no renunciar a les relacions profundes, encara que sigui a través de la tecnologia.

La ciència de la felicitat diu que les relacions són el més important per a una vida feliç. ¿Què ens aporten els amics?
Les relacions són fonamentals per a la felicitat verdadera i duradora. Avui dia, massa persones donen prioritat a la feina/diners, i les relacions passen a un segon pla. El temps amb les persones que ens importen i que es preocupen per nosaltres és fonamental per a la felicitat. I les relacions han de ser reals. Mil amics a les xarxes socials no substitueixen el millor amic. Les interaccions cara a cara, sense la interferència de la tecnologia, són importants. I si no podem trobar-nos cara a cara a causa del distanciament social, llavors hem de fer tot el possible per mantenir relacions profundes en lloc de caure en la superficialitat.

Parles del concepte “bonic enemic” quan parles de l’amistat. ¿Necessitem tenir amics que ens diguin què fem malament per millorar?
Les persones que es preocupen per nosaltres ens diuen el que necessitem sentir, no necessàriament el que ens farà sentir bé en aquell moment. Així és com ens ajuden a créixer. I, per descomptat, hauríem de fer el mateix per aquells que ens importen.

La gratitud i l’agraïment és un dels passos en el camí cap a aquesta felicitat somiada. ¿Què aconseguim donant les gràcies? ¿Som una societat poc agraïda?
Per trobar la felicitat en la nostra vida, necessitem apreciar el que ja tenim; no donar per segures les coses bones. El potencial de la felicitat està al nostre voltant: en la nostra feina, en els nostres llaços socials i familiars, en nosaltres mateixos. Quan apreciem les coses bones en la nostra vida, les coses bones creixen: som més feliços i tenim més èxit. En la nostra societat, molts de nosaltres donem massa coses per segures i, lamentablement, quan no apreciem les coses bones, les coses bones es menyspreen i en tenim menys.

“Quan apreciem les coses bones en la nostra vida, les coses bones creixen: som més feliços i tenim més èxit”

Les xarxes socials, on passem moltes hores al dia, i més els joves, ens mostren una espècie de món perfecte. ¿Com ens afecta aquesta felicitat constant dels altres en xarxes socials?
Una de les raons de l’augment de la depressió i l’ansietat en l’actualitat és que assumim que tots els altres tenen una vida increïble sempre. Això és el que aprenem sobre les persones a través de les seves xarxes socials. I no volem semblar anormals, així que ocultem la nostra tristesa, ansietat i por. “¿Com estàs?”, ens pregunten, i responem: “Oh, genial, ¿i tu?”. Posar-se la màscara de la felicitat és, en última instància, contraproduent, per a nosaltres i per als altres. El gran engany està portant a la gran depressió.

Un de cada tres espanyols ha reconegut que va plorar a causa de la pandèmia, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques, i aquesta xifra puja a la meitat quan es parla de joves. ¿Com podem treballar les emocions negatives que ha portat la pandèmia com la por, l’ansietat, la incertesa?
El primer que hem de fer quan les coses es posen difícils és donar-nos permís per ser humans, per abraçar qualsevol emoció que sorgeixi, sense importar que desagradable o no desitjada sigui. En lloc de rebutjar els sentiments dolorosos, ja sigui por o frustració, ansietat o ira, és millor permetre que segueixin el seu curs natural. Llavors, ¿com expressem les nostres emocions en lloc de reprimir-les? Podem escriure un diari, escriure sobre el que sigui que estiguem sentint. També podem obrir-nos, parlar, amb persones en qui confiem. I, per descomptat, donar-nos el permís per ser humans pot significar obrir les nostres comportes i plorar, en lloc de contenir les llàgrimes. La paradoxa és que, per realitzar el nostre potencial de felicitat, hem de permetre la infelicitat.

En l’era del perfeccionisme i de la immediatesa no hi ha espai per al fracàs. ¿Què ens aporta fracassar? ¿És fracassar el camí cap a la felicitat?
Acceptar i abraçar el fracàs és important per a la felicitat, així com per a l’èxit. Un dels mantres que em repeteixo a mi mateix i als meus alumnes és “aprendre a fallar o fallar a aprendre”. Les persones exitoses, ja sigui en les arts, els negocis o els esports, reconeixen que no hi ha una altra forma de millorar, d’aprendre, que el fracàs és l’altra cara de l’èxit. A ningú li agrada fallar, però si entenem que és part del viatge, llavors estem més disposats a intentar-ho, a arriscar-nos, a explorar. Com a resultat, és més probable que tinguem èxit. No crec en dreceres, ni en cinc senzills passos cap a l’èxit o la felicitat.

No et perdis la seva xerrada i les de la resta d’experts educatius al Congrés d’Educació “Ciento Volando”, de SM, els pròxims 14 i 15 d’abril. Inscriu-t’hi aquí.

#CientoVolando

Top