
Segons dades de Farmaindustria, el sector va destinar més de 1.160 milions d'euros a la investigació i desenvolupament de medicaments en un any marcat pel col·lapse sanitari
La indústria farmacèutica espanyola va aconseguir el 2020 la seva segona millor xifra en inversió dedicada a la investigació i al desenvolupament (R+D) de medicaments. Així, tal com assegura l’Enquesta sobre Activitats d’R+D realitzada per l’Associació Nacional Empresarial de la Indústria Farmacèutica (Farmaindústria), la pandèmia provocada pel coronavirus i el seu conseqüent col·lapse sanitari no van impedir que la inversió en R+D del sector superés els 1.160 milions d’euros. Es tracta, així doncs, de la seva segona millor xifra després dels 1.211 milions d’euros invertits el 2019.
Aquesta és una xifra històrica tenint en compte les mesures restrictives de caràcter extraordinari que va aplicar l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) en matèria d’assajos clínics durant els mesos més durs de la pandèmia. D’aquesta manera, es va habilitar les companyies promotores juntament amb l’investigador a interrompre el reclutament i fins i tot el tractament de pacients en assajos per motius de seguretat. Una investigació clínica que, gràcies a la cooperació estreta entre AEMPS, investigadors i companyies farmacèutiques es va normalitzar amb relativa rapidesa. De fet, la Memòria Anual de l’AEMPS va xifrar en 1.027 els assajos clínics autoritzats durant aquell any, una marca històrica a Espanya.
Xifres desglossades
El 60% dels 1.160 milions d’euros destinats a l’R+D de medicaments el 2020 es van dedicar a investigació clínica, un percentatge que es tradueix en més de 697 milions d’euros, dels quals gairebé la meitat van ser destinats a assajos en fase III i un 38% a les anomenades fases primerenques (fases I i II), les més complicades i costoses d’aquests estudis. Tal com assenyala el subdirector general de Farmaindústria, Javier Urzay, “aquestes dades confirmen la importància que té Espanya per a les companyies farmacèutiques, que realitzen aquí bona part dels seus assajos”. Es tracta d’“una oportunitat per als pacients i per al conjunt de la societat, ja que la participació en un assaig pot ser l’única sortida per a certs pacients greus”, afegeix Urzay.
Aquesta posició de referència internacional d’Espanya en investigació clínica respon primordialment a dos factors: la cooperació estreta entre Administració, centres hospitalaris públics i privats, professionals sanitaris, pacients i companyies farmacèutiques i la seva forta aposta pel nostre país. La inversió de la indústria en aquest àmbit específic ha augmentat a un ritme mitjà anual del 4,2% en l’última dècada, passant de 460 milions d’euros el 2010 als 697 milions d’euros el 2020.
Més col·laboració entre centres públics i privats
L’enquesta portada a terme per Farmaindústria també mostra un augment del pes de les col·laboracions entre el sector i hospitals i centres d’investigació públics i privats (denominades despeses extramurs). Una col·laboració que ja arriba al 46% de la despesa executada, “xifra que suposa una contribució clau per garantir la sostenibilitat financera d’aquests centres i dinamitzar l’activitat investigadora pública i privada”, destaca Urzay. En l’àmbit d’extramurs, Madrid i Catalunya van ser les comunitats autònomes que més inversions van captar per part de la indústria farmacèutica innovadora. De fet, cadascuna va captar un 28% del total.
Ocupació de qualitat i recuperació econòmica
Per un altre costat, l’ocupació directa de les companyies associades a Farmaindústria en tasques d’investigació i desenvolupament va créixer el 2020 un 1,1% i es va situar en 5.063 persones, xifra que suposa un nou màxim històric en aquest apartat. A això s’hi suma l’elevada qualificació del personal investigador de la indústria farmacèutica, que segueix creixent cada any i és un dels trets diferencials d’aquest sector: el 88,3% d’aquests més de 5.000 investigadors són titulats superiors universitaris (llicenciats, graduats i doctors). El percentatge de titulats superiors ha crescut en gairebé nou punts percentuals durant els últims deu anys.
A més, tal com explica el subdirector general de Farmaindústria, “la indústria farmacèutica està cridada a jugar un paper crucial en la reactivació econòmica i social d’Espanya. Després del seu protagonisme en la lluita global contra la pandèmia, al ser el país líder a Europa en assajos de tractaments contra el coronavirus, aquesta indústria es perfila ara com un els sectors estratègics per contribuir a la reactivació i a impulsar el model productiu. Les companyies farmacèutiques tenen capacitat d’aportar solucions en tres grans àmbits econòmics: ocupació de qualitat, producció pròpia i exportació, i una aposta decidida i continuada en el temps per la inversió en R+D”.