
Any 1796. El metge britànic Edward Jenner va observar que un grup de grangeres que munyien vaques era immune a la verola
Jenner va deduir que el contacte de les lleteres mentre munyien amb el pus de les butllofes de les vaques les protegia de patir la malaltia produïda per uns dels virus més violents coneguts per l'home. Jenner va inocular a James Phipps, un nen de 8 anys fill del seu jardiner, les raspadures del virus d'una vaca anomenada Blossom. El nen va tenir febre durant un parell de dies però no va desenvolupar cap infecció greu ni va mostrar cap símptoma de verola. Phipps va ser el 17è cas descrit en el primer article de Jenner sobre vacunació i Edward Jenner va provar amb èxit la seva hipòtesi sobre altres 23 pacients més. La verola es considera eradicada des de 1980.
Les vacunes són una manera d'alterar el sistema immunitari per fabricar amb antelació defenses en cas de contreure el virus. La forma òptima és crear de manera artificial aquestes defenses usant petites quantitats del propi virus i inoculant-les en els potencials pacients.
Les vacunes han salvat més vides que qualsevol medicament. Segons Unicef, cada any les vacunes salven les vides d'entre 2 i 3 milions de nens i segons Farmaindustria prevenen 60 morts per hora a tot el món.
Existeixen més de 40 vacunes per a la prevenció de 25 malalties evitables i la recerca continua. La comunitat científica segueix treballant de forma avançada en la cerca de vacunes per a altres malalties molt greus com el VIH, la malària o determinats tipus de càncer.

La majoria de les vacunes se solen administrar durant la infància i adolescència, abans que la persona estigui en contacte amb l'agent patogen. A l’estat espanyol cada comunitat autònoma té el seu propi calendari de vacunació.

Les vacunes determinen la diferència entre la vida i la mort
L'Acadèmia nord-americana de Pediatria (American Academy of Pediatrics), els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) i l'Institut de Medicina (Institute ofMedicine) conclouen que els beneficis de les vacunes superen els riscos.
Per aFarmaindustria, les vacunes són un element primordial en les estratègies de Salut Pública; la vacunació constitueix, juntament amb la potabilització de l'aigua i la depuració de les aigües residuals, el mètode més eficaç per disminuir la morbimortalitat de les malalties infeccioses, millorar la salut de les persones i augmentar l'esperança de vida.
No obstant això, la cinquena part dels nens de tot el món segueix sense rebre les vacunes bàsiques. Ser vacunat o no pot marcar la diferència entre la vida i la mort. En aquest context, i des de la seva institució l'any 2000 per afavorir l'accés a les vacunes per a la població infantil dels països en vies de desenvolupament, l'Aliança GAVI ha possibilitat que 500 milions de nens hagin pogut ser immunitzats, la qual cosa ha evitat més de 7 milions de morts.
A més, les vacunes no només beneficien a les persones vacunades –reducció de la incidència de la malaltia i, en cas de contreure-la malgrat la vacunació, disminució de la gravetat de la mateixa–, sinó també a aquelles que conviuen en la mateixa comunitat que els vacunats.