
Es tracta d’un estudi vital per garantir la seguretat i eficàcia dels nous fàrmacs. La participació dels pacients és fonamental per desenvolupar tractaments innovadors
Una de les coses que hem après durant els últims mesos gràcies a la carrera contrarellotge que ha suposat la recerca d’una vacuna contra el coronavirus és que qualsevol medicament necessita seguir un camí determinat abans de convertir-se en una realitat. I els assajos clínics són una parada obligatòria. Però, ¿què són en concret i per a què serveixen?

Es tracta del procés que serveix per comprovar la seguretat i eficàcia dels nous fàrmacs, que serà la clau per poder sotmetre’ls a aprovació per part de les agències del medicament. És un procés complex, que demana uns 6 o 7 anys de feina (en el cas de la vacuna de la covid-19 s’han accelerat els temps per raons òbvies) i en el qual s’involucren, juntament amb la companyia farmacèutica promotora, autoritats, investigadors, centres hospitalaris i, per descomptat, pacients. Els seus tres principals objectius són esbrinar quina és l’eficàcia d’aquest medicament, si té algun efecte advers i quina dosi ofereix el millor resultat.
Fortalesa
Espanya és avui un dels països amb millors condicions per albergar assajos clínics amb nous medicaments. El sòlid Sistema Nacional de Salut, l’alta formació dels professionals sanitaris i el seu compromís amb la investigació, un actiu col·lectiu de pacients, la sensibilitat de l’Administració sanitària, a través de l’Agència de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), i la forta aposta per part de les companyies farmacèutiques ho fan possible. Els hospitals espanyols ja participen en tres de cada deu assajos que es realitzen a Europa.
No obstant, queda molt per fer per seguir avançant. Els assajos, imprescindibles per determinar la seguretat i l’eficàcia d’un possible nou medicament abans de la seva autorització, tenen un gran valor no només per al pacient que participa en l’estudi sinó per al conjunt de la societat i l’avenç científic. En aquest sentit, la investigació farmacèutica i els posteriors assajos clínics són la via per trobar nous medicaments i dianes terapèutiques eficaces per combatre les malalties. Per això, els participants són peces clau.
“Quan pateixes una malaltia, la possibilitat de participar en un assaig clínic és una gran oportunitat d’aportar a la ciència. A vegades potser a mi no em serveixi…, però en qualsevol cas la teva malaltia serveix per poder fer estudis i que a altres pacients els resultats els serveixin per curar-se”, va assegurar Inmaculada Escriche, de l’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó (Aecap), durant una jornada organitzada per l’Associació a Espanya de l’Acadèmia Europea de Pacients (Eupati). Per la seva part, Sandra Anabel Beltrán, de l’associació Esport i Trasplantament Madrid, va destacar com “la ciència necessita avançar a poc a poc i per això és important que la societat sigui conscient del valor de contribuir-hi participant en els assajos clínics”.
Coneixement
És per això que la participació dels pacients en el procés d’R+D per dissenyar medicaments té un valor altíssim. Juan Estévez Álamo, de l’Agència Espanyola del Medicament (Aemps), va assenyalar que les dues raons més importants per participar en un assaig clínic són “generar coneixement i millorar la qualitat de vida, tant la teva com la de tots els que venen darrere”.
En la mateixa línia, el director de Comunicació de Farmaindústria, Francisco J. Fernández, va resumir les tres raons per les quals participar en un assaig clínic: “Primer, perquè l’assaig clínic és necessari per al desenvolupament d’un medicament. Segon, perquè com a pacients tenim una oportunitat al participar en un assaig de trobar una solució per a nosaltres. I tercer, i més important, perquè contribuïm a aportar solucions que ens poden beneficiar potser no a nosaltres, però sí a moltes persones en el futur”.
I tot plegat, amb total seguretat i confidencialitat, sempre amb l’objectiu de seguir incrementant l’esperança i la qualitat de vida dels ciutadans.